Constănțeni disperați. Cu ce probleme ajung la Avocatul Poporului

244
Constănțeni disperați. Cu ce probleme ajung la Avocatul Poporului - constanteniiindignatiavocatulpop-1420660402.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii au reclamat, anul trecut, experților de la Avocatul Poporului că, în mod frecvent, autoritățile "uită" să le răspundă la petiții în termenul legal de 30 de zile sau că refuză să le elibereze diverse adeverințe sau avize. 


Printre atribuțiile specialiștilor Avocatului Poporului se numără și acela de a apăra drepturile și libertățile populației, în raport cu autoritățile publice. Căci, de nenumărate ori, după cum au constatat și specialiștii, având în vedere numărul mare de reclamații pe care-l primesc, angajații de la primării sau ale instituții ale statului "uită" că legea le impune să răspundă la o petiție în termen de 30 de zile sau să elibereze un titlu de proprietate dacă există o hotărâre judecătorească în acest sens. 


Pe parcursul anului 2014, peste 800 de cetățeni nemulțumiți au trecut pragul Biroului Avocatului Poporului Constanța. 
"Cele mai frecvente drepturi încălcate de autoritățile publice, au fost: dreptul de petiționare - neprimirea unui răspuns în termenul legal de 30 de zile, dreptul la un nivel de trai decent - întârzierea recalculării pensiilor, așezarea injustă a sarcinilor fiscale, adică aplicarea impozitului pentru persoane care erau îndreptățite la scutirea de impozite și taxe (veteranii și văduvele veteranilor de război), refuzul eliberării titlurilor de proprietate pentru terenuri, pentru care s-a reconstituit dreptul de proprietate, refuzul eliberării diverselor adeverințe, autorizații sau avize, dreptul de proprietate privată - refuzul și chiar ignorarea totală de către unele primării de a pune în proprietate persoanele îndreptățite cu terenuri intra/extravilane. Există persoane care ne-au sesizat că ori au dispoziții de primar ori hotărâri judecătorești, câștigate în instanță în contradictoriu cu unele primării din județul Constanța și Tulcea, și deși au făcut numeroase intervenții scrise, nu au primit nici măcar un răspuns referitor la motivele tergiversării soluționării cererilor", a precizat Felicia Nedea, expert coordonator al Biroului Teritorial Constanța al Avocatului Poporului. 


În ceea ce privește sesizările de nepunere în executare a hotărârilor judecătorești, expertul Felicia Nedea a precizat - cum le atrage atenția și funcționarilor din cadrul primăriilor reclamate: "În jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului s-a statutat faptul că dreptul la un proces echitabil nu acoperă procedura numai până la pronunțarea hotărârii, ci până la executarea acesteia, statul având obligația de a se supune unei hotărâri judecătorești pronunțate împotriva lui. Executarea în speță fiind emiterea titlului de proprietate și punerea în posesie efectivă a titularului dreptului". 


Constănțenii interesați să se adreseze Avocatului Poporului trebuie să știe că programul de audiențe este de luni până joi, între orele 9,00 și 16,00, iar vineri, de la 9,00 la 12,00, la demisolul Prefecturii Constanța, lângă Serviciul Pașapoarte. Telefonul unde pot fi primite relații este 0241/ 550.544. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 01 Octombrie 2014
Stire din Eveniment : Audiențe la Avocatul Poporului Constanța
Pagina a fost generata in 4.5259 secunde