Comandant de navă român, reținut în Cipru. „Suntem stupefiați!”

961
Comandant de navă român, reținut în Cipru. „Suntem stupefiați!” - comandantromannavaarestatportcip-1628062998.jpg
Sindicatul Liber al Navigatorilor a transmis o scrisoare deschisă, adresată autorităților statului român, prin care le solicită implicarea de urgență în vederea soluționării situației unui comandant de navă român, în vârstă de 60 de ani, care a fost reținut în portul Vassiliko, din Cipru. Acesta a fost reținut de pe naa Red Garenet, pe motiv că „anul trecut, nava la a cărui comandă se afla, a operat în portul cipriot ocupat de partea turcă”.

„Agentul navei din portul Vassiliko a dat garanții că acest lucru nu se va întamplă și că nu se mai iau aceste măsuri politico-administrative în Cipru. Cu toate acestea, am aflat cu stupoare că, fară nici o vină, comandantul a fost reținut. Vă informăm că în conformitate cu legislația internațională echipajului, navei și încărcăturii navelor comerciale li se garantează securitatea atât timp cât nu se încalca normele și principiile comerțului maritim. Acest act ostil noi îl considerăm ca este un abuz din partea autorităților din Cipru, o încălcare gravă a drepturilor și libertăților omului și a legislației europene, a relațiilor și acordurilor bilaterale dintre România și Cipru. Sindicatul Liber al Navigatorilor, familia și colegii de breaslă- suntem cu toții stupefiați de această măsură fără precedent în istoria de bune relații dintre țările noastre”, au subliniat Adrian Mihălcioiu, reprezentantul Sindicatului Liber al Navigatorilor, și Aurel Stoica, reprezentantul Federației Internaționale a Lucrătorilor din Transporturi.

„Vă rugăm așadar să interveniți pe toate canalele din funcțiile și demnitățile statului pe care le dețineti pentru ca domnul comandant să fie imediat pus în libertate. El nu a facut altceva dacât să comande nava sa în deplină siguranță către portul desemnat de destinație. Refuzul de a efectua voiajul indicat este egal cu deturnarea navei și se pedepsește foarte aspru potrivit legii”, au mai subliniat reprezentanții organizațiilor sindicale. 

Pagina a fost generata in 0.2348 secunde