Colonel Viorel Costache, audiat de procurorii de la DNA în dosarul șpăgii de la ISU

3016
Colonel Viorel Costache, audiat de procurorii de la DNA în dosarul șpăgii de la ISU - d229abbb7795bca04ff7fbfe2a61497d.jpg
Joi, la Direcția Națională Anticorupție București, a fost citat și s-a prezentat și actualul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) "Dobrogea", colonel Viorel Costache. El a fost confruntat cu cinci dintre inculpați, trei care fac parte din lotul deja arestat până în prezent de către judecători, și alți doi - cercetați în stare de libertate. Audierile au durat până târziu în noapte, dar împotriva șefului ISU nu s-a luat, deocamdată, nicio măsură. De altfel, contactat telefonic, vineri, de ziariștii "Cuget Liber", colonelul Costache s-a abținut să dea vreo declarație privind audierea sa la DNA, spunând doar că este în concediu medical, că se simte rău, și că ne poate da mai multe detalii și amănunte atunci când va reveni la serviciu, respectiv la data de 11 iunie.
Data venirii din concediu medical a colonelului Costache coincide însă cu alte "măsuri" ori rezultate ale anchetei ce se preconizează a fi luate în deja răsunătorul dosar al șpăgii de la ISU "Dobrogea". Astfel că nu ne rămâne decât să așteptăm cu interes noile decizii ale procurorilor care instrumentează acest dosar.
Amintim că, până în prezent, nu mai puțin de zece persoane - ofițeri cu grade și funcții importante în cadrul instituției militare constănțene - au fost arestate de către judecători. Ultimele nume răsunătoare: adjunctul șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) "Dobrogea", colonel dr. Neculai Coman, și fostul șef al instituției, general în rezervă Petre Trandafir.
Acuzațiile aduse celor doi sunt instigare la fals și uz de fals, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
Anterior, la data de 13 mai, opt ofițeri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dobrogea" al județului Constanța au fost arestați preventiv pentru 29 de zile de Tribunalul Militar București, fiind acuzați că au fraudat rezultatele unui concurs de angajare din anul 2007, falsificând foi de concurs pentru 67 de candidați.
Instanța a dispus arestarea lor pentru comiterea infracțiunilor de fals intelectual și uz de fals și complicitate la cele două infracțiuni, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.
Cei zece sunt anchetați de procurorii DNA - Secția de combatere a infracțiunilor de corupție - pentru falsificarea examenului de admitere din 2007.
Printre aceștia se mai numără și colonelul Niculae Andrei Gabriel și maiorul Gabriel Alexandrescu, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de fals intelectual și uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, complicitate la infracțiunile de fals intelectual și uz de fals, ambele în formă continuată. Pe lista DNA se mai află locotenentul Adrian Mihai Bugnar, căpitanul Marius Sorin Bugnar, maiorul Costel Datcu, căpitanul Florin Niculae, locotonent-colonelul Sorin-Marius Crețu și maiorul Liviu Deoșlea, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de fals intelectual și uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Procurorii DNA au precizat că, în zilele de 15 - 16 august 2007, cu ocazia desfășurării probei scrise la concursul pentru încadrarea posturilor de subofițeri, la specialitatea "servanți - conducători auto", cei opt inculpați, membri ai comisiei de exa-minare, au încălcat metodologia de desfășurare a examenului în scopul fraudării rezultatelor concursului organizat la Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dobrogea", județul Constanța.
Prejudiciul total estimat depășește 1.000.000 de lei, sumă cu care au fost avantajați material candidații declarați admiși în urma falsificării lucrărilor de examen.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2004 secunde