€ 4.7204
£ 5.2539
$ 4.2231

Cod roșu pentru șoferii neastâmpărați! Ce amenzi uriașe riscă

Ştire online publicată Luni, 06 Aprilie 2015. Autor: Andreea ILIESCU
Amenzile de circulație sunt cel mai ușor mod de a-i „potoli“ pe șoferii care încalcă regulile de circulație. Bilanțul sancțiunilor din Constanța este unul surprinzător: nouă șoferi sunt amendați la fiecare oră! Însă cine stabilește cui i se dă amenda maximă și cui cea minimă? 


Răspunsul este unul simplu: legea stabilește exact de ce șoferul X primește amenda maximă, în timp ce șoferul Y este lăsat să-și continue drumul, „încasând” un simplu avertisment. Polițiștii spun că avertismentul se aplică în momentul în care fapta săvârșită nu este una gravă. Altfel, se dau amenzi, iar cuantumul lor depinde de mai mulți factori. 


„Sancțiunea se aplică în limitele prevăzute de lege și trebuie să fie proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite, ținându-se seama de împrejurările în care a fost săvârșită fapta, de modul și mijloacele de săvâr-șire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum și de circum-stanțele personale ale contravenientului și de celelalte date înscrise în proce-sul-verbal”, a precizat subcomisarul Carmen Șerbănescu, purtător de cuvânt al IPJ Constanța. 


Concret, în momentul în care este tras pe dreapta de polițiști, șoferului i se verifică documentele și, implicit, este căutat în baza de date. Astfel, oamenii legii află dacă șoferul auto a fost implicat în vreun accident rutier, dacă a avut permisul suspendat ori câte amenzi a luat - cu alte cuvinte, tot „cazierul rutier”. Fiecare dintre aceste condiții poate duce la mărirea amenzii. Există multe situații în care șoferul este nemulțumit și con-sideră că nu merita o sancțiune atât de mare. Poate că în momentul respectiv, când a fost amendat, nu săvârșise o abatere atât de gravă, însă polițiștii țin cont și de ceea ce apare în baza de date. 


Amenzi usturătoare! 
Doar de la începutul anului și până în prezent, polițiștii rutieri constănțeni au dat peste 21.000 de amenzi! Asta înseamnă cel puțin nouă sancțiuni pe oră. Valoarea amenzilor este de peste 5,2 milioane lei. Iată care sunt cele mai scumpe amenzi. Sancțiunile cele mai „ușoare” sunt cele din clasa I, adică 2-3 puncte amendă (190-285 lei), pentru abateri cum ar fi conducerea cu o viteză cu cel puțin 10 km/h sub limita minimă obligatorie, nepurtarea centurii de siguranță, folo-sirea telefonului mobil, oprirea nere-gulamentară, depășirea cu 10-20 km/h a vitezei legale admise, circulația pe interzis sau lăsarea liberă a volanului în timpul conducerii. 


Clasa a II-a de amenzi, adică 4-5 puncte amendă (380-475 lei) se aplică șoferilor care conduc mașini care poluează fonic sau emană noxe peste limita legală, care conduc o mașină care nu este dotată cu trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător pentru incendii, toate omologate. Cu aceeași amendă se pedepsește și depășirea cu 21-30 km/h a vitezei legale admise, folosirea luminilor de ceață în alte condiții în afară de ceață, dar și staționarea neregulamentară. 


Cu clasa a III-a de amenzi, adică 6-8 puncte amendă (570-760 lei) se pedep-sesc următoarele abateri rutiere: condu-cerea cu permis a cărui valabilitate a expirat, nepăstrarea distanței laterale suficiente față de vehiculul care circulă din sens opus, nerespectarea semnifi-cației indicatorului „Stop”, dar și depășirea cu 31-40 km/h a vitezei legale admise. 


În final, clasa a IV-a de amenzi este și cea mai dură, de la 9 la 20 puncte amendă (855-1.900 lei). De-a lungul timpului, polițiștii rutieri constănțeni au dat și cele mai drastice sancțiuni, adică de 20 puncte amendă. Ești pasibil de o astfel de sancțiune dacă: ai montate dispozitive antiradar, înjuri sau le adresezi jigniri celorlalți participanți la trafic, dacă transporți copii până în 12 ani sau animale pe scaunul din față al mașinii, ai folii sau diverse afișe neomologate pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale ale mașinii, depășești cu 41-50 km/h viteza legală maximă admisă. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7659 secunde