Cine va fi în fruntea IPJ Constanța în sezonul estival 2021?

2111

Articole de la același autor

Sezonul estival aproape că bate la ușă, iar în Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța se ridică tot mai des întrebarea: „Cine va fi inspector șef în vara lui 2021?”. La începutul lui iulie, se împlinește un an de când chestorul Adrian Constantin Glugă a fost împuternicit la conducerea inspectoratului de la malul mării. Teoretic, ar putea să mai rămână pe funcție doar în urma câștigării unui concurs, care se lasă însă așteptat. Între timp, sindicaliștii din sistemul de poliție atrag atenția asupra unei practici ilegale care se răspândește: „desemnarea”!

Pe 1 iulie 2020, chestorul Adrian Constantin Glugă era împuternicit inspector șef în fruntea IPJ Constanța, în locul comisarului șef Constantin Dancu, a cărui ieșire la pensie era anunțată precipitat, în cursul serii de 30 iunie. Iată că de atunci a trecut aproape un an, timp în care chestorului Glugă i-a fost prelungită împuternicirea la fiecare trei luni. Dar mai este puțin, mai precis o lună și jumătate și expiră și ultimele trei luni în care acesta se mai poate afla în fruntea IPJ Constanța, ca împuternicit. Prin urmare, în rândul polițiștilor de la malul mării deja se instalează o stare de nesiguranță: va fi adus un nou inspector șef, de prin vreun alt inspectorat din țară sau va fi promovat unul dintre cei doi adjuncți ai IPJ Constanța, comisarul șef Mircea Vizitiu sau comisarul șef Marian Nucu, și el împuternicit pe funcție? Sau, așa cum semnalează sindicaliștii din sistem, se va proceda precum în alte inspectorate din țară și se va recurge la o modalitate de a prelungi șefia chestorului Adrian Constantin Glugă? Mai exact, la faimoasa deja „desemnare pe funcție”, pe care sindicaliștii o reclamă ca fiind „o găselniță și o practică ilegală”.

„Desemnarea”, o găselniță pentru a rămâne în ilegalitate!

Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol, a declarat pentru „Cuget Liber” că această „desemnare” este deja la nivel de fenomen la nivelul inspectoratelor de poliție. „În actele legale, inclusiv în Statutul Polițistului, nu se regăsește această desemnare. Formele juridice prevăzute cu privire la raporturile de serviciu ale polițiștilor sunt delegarea, detașarea, transferul, mutarea, împuternicirea pe o funcție de conducere și punerea la dispoziție. Dar deja nu există IPJ în țară unde să nu fie câțiva șefi care să fie «desemnați» pe funcții. De doi ani avem această situație de anomalie, în loc să fie organizate concursurile pentru ocuparea funcțiilor. Inspectoratul General al Poliției Române este obligat prin lege ca în cea de a doua perioadă a împuternicirii, de șase luni, din perioada de un an în care este posibilă împuternicirea, să organizeze concursul pentru ocuparea funcției. Dar indiferent de culoarea politică a ministrului, s-a preferat să se recurgă la împuterniciri, iar ulterior la «desemnare» în loc să fie organizat concursul. Vorbim despre o încălcare expresă a legii. O excepție, cea a împuternicirii, care ar fi trebuit să fie o soluție pentru cazurile de forță majoră, a devenit regulă”, a semnalat Cosmin Andreica.

Aceste aspecte au fost semnalate Ministerului Afacerilor Interne prin mai multe adrese. Cel mai recent, pe 10 mai, printr-un protest în fața instituției, în Capitală, prin care polițiștii au solicitat organizarea de concursuri pentru toate funcțiile de conducere. „Răspunsul primit a fost că se are în vedere organizarea acestor concursuri, dar fără a se da o dată certă”, a mai afirmat sindicalistul.

Pe de altă parte, se pare că prelungirea metehnei împuternicirii și amânarea organizării concursurilor afectează și unitățile mai mici. De exemplu, surse din rândul polițiștilor semnalează că s-a ajuns ca la unele posturi rurale să fie împuterniciți tineri cu doar câțiva ani în uniformă, pentru că „veteranii” au fost deja un an la șefie și nu se mai poate prelungi perioada. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.4054 secunde