A fost realizată și o hartă a șpăgii în țara noastră!

Cine sunt șpăgarii Constanței și cât cer

Marţi, 26 August 2014, 17:33
4333
Constănțenii dau șpagă, cel mai des, medicilor și polițiștilor. Asta reiese din informațiile publicate pe "Piața de șpagă", un portal on-line realizat de o asociație non-guvernamentală, pentru "a arăta harta celor mai mici șpăgi din România".

Ați dat șpagă, în ultima perioadă, pentru a beneficia de un serviciu sau pentru a scăpa de represaliile legii? Sau poate, atunci când ați încercat să-i băgați celui în uniformă banii în buzunar, ați fost refuzat politicos. Asociația EPAS le-a lansat românilor o provocare: să semnaleze atât situațiile în care au dat șpagă, cât și cele în care au fost refuzați, pe un portal online, www.piatadespaga.ro.

Medicii iau șpăgile cele mai mari

Iar inițiativa nu a rămas fără ecou. Mai mulți constănțeni au semnalat faptul că au dat între 50 și 200 lei polițiștilor. De exemplu, un reclamant susține că i-a dat 200 lei unui agent de la Secția 2 Poliție pentru a închide ochii la numerele de înmatriculare expirate. Iar 50 lei au fost dați unui polițist pentru a scăpa de amenda și punctele de penalizare pentru farul nefuncțional de la mașină.

Se impune remarcat faptul că, potrivit datelor prezentate pe site-ul respectiv, Constanța se numără printre județele unde polițiștii iau printre cele mai mici șpăgi, în condițiile în care bucureșteni sau prahoveni reclamă faptul că au dat între 200 și 300 lei pentru încălcarea regulilor rutiere.

În schimb, constănțenii sesizează că dau șpăgi mai consistente medicilor. Un pacient a reclamat că a scos din buzunar 800 lei, pentru o operație de prostată în Spitalul Județean Constanța, un altul spune că a dat nu mai puțin de 800 euro, pentru o intervenție chirurgicală pentru hernie de disc, în aceeași unitate sanitară.

Pe de altă parte, pentru un medic anestezist, cu ocazia unei operații pentru cataractă, un pacient spune că a dat 100 lei. "Inițial i-am oferit 50 lei, dar doctorița a cerut mai mulți bani", a adăugat constănțeanul. În același timp, medicului oftalmolog care a efectuat intervenția, pacientul i-a dat 300 lei, precizează acesta.

Iar reclamațiile nu se opresc aici: "Am dat 10 lei doctorului de familie pentru o scutire la școală" sau "am dat 100 lei, cash, unui medic de la Spitalul Municipal Mangalia, ca să mă bage în seamă, căci altfel nu o făcea!".

Medicii și polițiștii nu sunt singurele categorii de funcționari cărora constănțenii le-au dat șpagă. De exemplu, un constănțean susține că a plătit 150 euro examinatorului auto, pentru promovarea examenului de obținere a permisului auto. Iar un marinar spune că a plătit o "taxă" de 300 euro pentru ca angajatul de la firma de crewing să-i faciliteze plecarea în voiaj.

Fără șpagă!

Pe de altă parte, este corect să menționăm că sunt constănțeni care povestesc cum și-au rezolvat problemele, fără a recurge la obiceiul șpăgii. Printre cei lăudați se numără angajații de la Administrația Financiară Constanța.

"Am fost de două sau trei ori, pentru venituri individuale - PFA, cu diverse nelămuriri. E o doamnă care, din când în când, dimineața stă la ghișeul de informații publice. M-a tratat civilizat, ca și cum ar fi discutat cu un om, a încercat să mă lămurească", scrie un constănțean pe "Piața de șpagă".

"Nu vrem să scoatem în evidență șpăgarii!"

Sesizările transmise nu ajung și în vizorul autorităților cu rol de răspundere pentru pedepsirea corupției. "Obiectivul nostru nu este să scoatem în evidență cine sunt șpăgarii, ci să realizăm o hartă a șpăgii din România, locurile unde se primește șpagă, ce valoare are aceasta. Proiectul este gândit să arate harta celor mai mici șpăgi din România și să funcționeze în așa fel, încât cei care cer cele mai mari șpăgi să fie scoși de pe piață, dacă nu-și reduc pretențiile", a declarat pentru "Cuget Liber", Codru Vrabie, membru al Asociației EPAS, inițiatoarea proiectului.

"Angajații de la un Corp de Control de la unul dintre ministerele față de subordonații căruia există reclamații s-au abonat la pagina noastră web, la domeniul în care activează. Nu știu însă dacă au luat măsuri în urma celor publicate pe portalul nostru", a adăugat Codru Vrabie. 

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.1954 secunde