Cine sunt foștii șefi din Garda Financiară care au intrat pe mâna DNA

Miercuri, 28 Mai 2014
4227
Procurorii DNA au trimis în judecată mai mulți foști comisari de la Garda Financiară, dar și un ofițer din cadrul IPJ Constanța pentru fapte de corupție. Cei patru sunt acuzați că au furnizat informații secrete dintr-un dosar contra unor sume de bani. 


Dan Emil Manolachi, la data faptelor ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, în prezent comisar șef la IPJ Constanța, este acuzat de folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității și favorizarea infractorului, fiind cercetat în stare de arest preventiv. De asemenea, în același dosar sunt cercetați, în stare de libertate, Sorin Florea, fost comisar general al Gărzii Financiare, Ciprian Mihail Fronea, fost comisar șef al Gărzii Financiare Secția Constanța, și Eduard Cristian Tomescu, fost comisar în cadrul Gărzii Financiare - Comisariatul General, în sarcina cărora s-au reținut complicitate la folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității și favorizarea făptuitorului. 


A aflat informații clasificate 
Procurorii spun că, în cursul anului 2012, comisarul șef Manolachi activa în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA și, în această calitate, a fost delegat, din data de 2 iulie 2012, să efectueze acte de cercetare într-un dosar aflat în instrumentare la Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție. Astfel, Manolachi a intrat în posesia informațiilor existente în dosarul respectiv, date care nu erau destinate publicității. 


"Aceste informații reprezentau conținutul denunțului care a stat la baza înregistrării dosarului, solici-tarea și dispunerea autorizațiilor de interceptare de către instanța de judecată, rezultatul activităților in-fracționale monitorizate urmare a autorizării de către instanță, aspecte de ordin tactic privind ancheta și realizarea momentelor operative", explică procurorii DNA. 


Le-au dat de la unii la alții 
Informațiile din acest dosar, privindu-l pe Cătălin Cristescu, comisar în cadrul Gărzii Financiare - structura centrală (suspect într-o altă cauză aflată în lucru la DNA), accesate de comisarul șef au fost transmise de acesta, în scopul obținerii de foloase necuvenite, către un alt comisar din cadrul Gărzii Financiare - secția Con-stanța, Ciprian Fronea. Acesta, la rândul său le-a transmis mai departe lui Sorin Florea care, prin intermediul lui Eduard Tomescu, l-a încunoștințat pe colegul lor, Cristescu Cătălin, despre existența unui dosar aflat în instrumentarea DNA și despre iminența realizării unui moment operativ de prindere în flagrant. 
Informațiile ce nu erau destinate publicității transmise pe acest circuit i-au permis persoanei vizate să evite prinderea în flagrant. Acest fapt a condus la îngreunarea anchetei, a identificării și prinderii făptuitorilor implicați în activitățile infracționale ce făceau obiectul dosarului respectiv.


În urma activității infracționale derulate, inculpatul Manolachi Dan Emil a obținut foloase necuvenite - produse alimentare în valoare de 250 lei de la Ciprian Fronea. 


Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de menținere a arestării preventive față de Dan Emil Manolachi. 


Pagina a fost generata in 0.3222 secunde