Cine ne scapă de buruieni? Fostele cabinete medicale, culcuş pentru oamenii străzii

1693

Articole de la același autor

În zona ICIL, pe strada Ștefan cel Mare nr. 133, la o aruncătură de băţ de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, tronează mai multe spații devenite ruine, clădiri în care, cu ani în urmă, funcționau o mulțime de cabinete medicale. Ne referim la corpurile de clădire abandonate ale câtorva secții, care au fost mutate în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța (SCJU). Este vorba despre secțiile Oftalmologie, ORL, Chirurgie Buco-Maxilo- Facială, Endocrinologie şi altele.

Din păcate, la acest moment, peste toate aceste clădiri în degradare pare a se fi așternut o mare nepăsare, susţin locatarii din zonă. De ce? Pentru că o parte dintre acestea nu mai au geamuri, acoperișurile sunt și ele șubrede, iar cu timpul, bălăriile au pus stăpânire pe întreg locul, în care constănțenii care aveau pe vremuri diverse probleme de sănătate se prezentau, aici, la medic. Din păcate, aceste timpuri au apus de mult…Într-un cuvânt, paragina este vizibilă de la distanță, nu este nevoie să te apropii prea mult, ca să îți dai seama de stadiul în care se află, acum, toate aceste clădiri.



Problema este că, în ultimii ani, zona nefiind îngrijită, a devenit casă pentru unii oameni ai străzii, care și-au amenajat culcușul printre gunoaie, la fel ca și pentru câinii maidanezi, și ei ai nimănui. Această situație nu este deloc pe placul locatarilor din zonă, care speră ca la un moment dat autoritățile să ia inițiativa de a amenaja aceste spații, de a face ceva cu ele, pentru ca gunoaiele să dispară, mirosurile pestilențiale la fel…Efectiv, spun oamenii, s-au săturat să aibă o asemenea priveliște dezolantă. De altfel, puțini cetățeni mai au curajul să se apropie de zona îngrădită, dar plină de mizerii și buruieni.

Va fi construită o secție de balneofizioterapie?

„Nici nu mă miră faptul că spitalul dezafectat a devenit adăpost pentru oamenii străzii. Dovadă stau, câteodată, păturile lor împuțite și gunoaiele împrăștiate printre dărâmături, cartoanele, ambalajele de la mâncare și tot felul de cârpe din care diverse persoane și-au făcut culcuș aici”, ne-a declarat un constănțean, vizibil supărat. „Eu mai ajung pe aici când câinele intră printre bălării şi trebuie să mă duc să îl iau de acolo. Este inadmisibil ca de atâţia ani să nu se facă nimic. Seara ne este teamă să ne mai apropiem de gardul îngrădit, pentru că se aud tot felul de voci. Suntem bătrâni şi nu vrem să ne dea cineva una în cap”, a adăugat un alt cetăţean.

Ce se întâmplă cu aceste clădiri „mâncate” de vreme? Referitor la această situație, am luat legătura cu directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Ionuț Cornel Ionescu. El ne-a declarat că toate aceste spații sunt în subordinea Consiliul Județean Constanța, și nu ţin de spital.



„Noi le-am sugerat ca în momentul în care găsesc o axă de finanțare, ar fi bine să facem acolo o secție de balneofizioterapie, să strângem toate centrele pe care le avem, cele din policlinici, de la Eforie Sud și să le concentrăm pe toate într-un singur centru. Aceasta este părerea mea, dar, înainte de toate, trebuie să vadă dacă se găsesc, mai întâi, axe de finanțare, pentru a vedea în ce condiții pot fi reabilitate și modernizate clădirile. Noi în fața policlinicii, am trimis oameni să tundă iarba, îngrijim spațiile care ne aparțin. Pentru spaţiile acestea, însă, trebuie făcută o expertiză, studii de fezabilitate și văzut ce se poate face mai departe”, a declarat directorul, pentru „Cuget Liber”.



Pentru a afla şi punctul de vedere al reprezentanţilor Consiliului Judeţean Constanţa l-am contactat telefonic pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu. Acesta ne-a declarat că a discutat cu directorul SCJU şi vor să reabiliteze pe fonduri europene clădirile, iar apoi vor vedea ce destinaţie le vor da. „În principiu, ne gândim să facem o zonă de recuperare balneo. Probabil că vom demola clădirile. Deocamdată, însă, nu avem nimic prins în planul bugetar de anul acesta, dar anul viitor vom şti foarte clar de avem de făcut”, a precizat acesta. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3275 secunde