Cine mai sare în ajutorul bunicuțelor jefuite pe stradă

197
1
Cine mai sare în ajutorul bunicuțelor jefuite pe stradă - fondtristputiniconstantenisarina-1418754975.jpg

Articole de la același autor

Declarația unui martor reprezintă "regina probelor" în munca unui polițist, în anchetarea unui dosar, indiferent că este vorba despre un furt, o bătaie sau chiar o crimă. O astfel de declarație cântărește greu în punerea unui om după gratii. Dar, după cum ne-au mărturisit oamenii legii, este și cel mai greu de obținut, căci în general oamenii se feresc să fie implicați într-un dosar penal, chiar dacă este numai din postura de simpli martori. 


"În orice dosar, avem nevoie de declarații de la martori. Dar oamenii evită să fie martori. Pe de o parte, de teama repercusiunilor, pe de altă parte, pentru că știu că urmează să fie citați ulterior, atât la Poliție, la Parchet, dar și la instanța de judecată. Căci toate decla-rațiile care se dau la Poliție se reiau în cercetarea judecătorească. Și se gân-desc că riscă să-și piardă locurile de muncă dacă trebuie să se învoiască de nenumărate ori, pentru a ajunge la au-dieri", spun surse din rândul polițiștilor constănțeni. 


Vecinii se fac că nu aud 
De exemplu, unul dintre dosarele cu greutate soluționate anul acesta de oamenii legii din Constanța a vizat o grupare de infractori specializați în furturi din locuințe, din societăți comerciale și tâlhării, ce a avut un mod de operare mai puțin. Concret, în luna aprilie, trei tinere prostituate au reclamat polițiștilor că niște indivizi au intrat peste ele în casă, cu fețele acoperite cu cagule, strigând că sunt de la Poliție, le-au bătut și le-au furat telefoanele mobile și laptopurile. Suspecții, identificați ulterior ca fiind Ionuț Palaghia, Eduard Costel Mihalache și Dragoș Marian Dănilă, își alegeau victimele din anunțurile de la mica publicitate, din ziare, și sta-bileau "atacurile" până în cel mai mic detaliu: contacta- rea prostituatei, negocierea sumei, stabilirea întâlnirii etc. După care acționau. 


Potrivit oamenilor legii, în toate cele trei cazuri, vecinii ar fi auzit țipetele speriate venite din apartamentele prostituatelor, dar nici nu le-au sărit în ajutor, nici nu au dat telefon la 112 pentru a semnala agresiunile ce aveau loc în respectivele locuințe. 


Câți constănțeni aleargă după hoți, pe stradă?
"Oare câți nu au văzut cum un minor i-a smuls sacoșa ori poșeta unei bătrâne? Sunt destui! De câte ori credeți că se întâmplă ca martorii să alerge după suspecți, mai ales că în cele mai multe cazuri sunt minori sau tineri de înălțime mică, ce nu reprezintă o intimi-dare, din punct de vedere fizic?! Nici nu aleargă după ei, nici nu strigă să-i intimideze, în momentul în care observă că ar încerca să tâlhărească femei", au adăugat surse din rândul polițiștilor constănțeni de la Investigații Criminale - în atenția cărora ajung dosarele penale. 


De exemplu, pot fi numărate pe degete cazurile în care, anul acesta, constănțenii martori la o tâlhărie au pornit în urmărirea suspecților și l-au reținut, pentru ca ulterior să apeleze la 112, pentru sesizarea oamenilor legii. 


Un astfel de eveniment s-a petrecut, în vară, în zona Doi Cocoși din muni-cipiul Constanța, când doi tineri l-au observat pe Marian Stancu, de 26 de ani, când a împins o femeie și i-a smuls poșeta de pe umăr. Imediat, cei doi l-au urmărit și l-au prins pe individ, iar poșeta a fost recuperată. La fel s-a întâmplat și săptămâna trecută, într-o stație a autobuzului 100, de pe B-dul 1 Decembrie 1918, când Adrian Păduraru, de 18 ani, a fost prins de martori, după ce i-a smuls sacoșa unei bătrâne de 59 de ani. "Sunt rare aceste situații. De cele mai multe ori, oamenii nu se bagă. Chiar și dacă procedează astfel, este important să apeleze imediat la 112, pentru ca un echipaj de Poliție să ajungă în zonă și să-l prindă pe suspect. Dacă se intervine cu promptitudine, șansele ca făptașul să fie prins sunt mai mari", au atras atenția oamenii legii.


Formarea unui grup de recunoaștere, o corvoadă! 
O altă situație în care oamenii legii au nevoie de sprijinul cetățenilor, pentru soluționarea cauzelor penale, o reprezintă recunoașterea din grup. "Când se impune realizarea acestei probe, este o adevărată încercare! Ne rugăm de oameni pe stradă să ne ofere sprijinul", oftează anchetatorii. La fel s-a întâmplat, luna trecută, și în documentarea dosarului penal întocmit pe numele lui Arturo Blasco Garzaran, de 51 de ani, un cetățean spaniol stabilit la Constanța, acuzat că a întreținut acte sexuale cu un băiat de 15 ani. Oamenii legii au trebuit să ia străzile Constanței la picior pentru a găsi câțiva constănțeni cu un aspect asemănător cu al spaniolului, dispuși să fie aliniați într-un grup de recunoaștere. Deși au fost destui cu o înfățișare asemănătoare cu suspectul, cu greu au fost convinși patru bărbați să-i sprijine pe anchetatori în acțiunea lor. 


Comentează știrea

eva
26 decembrie 2014
munca la domiciliu

Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9919 secunde