Percheziții de amploare

Cine fură motorina CFR-ului

1584
1

Articole de la același autor

Un subofițer al Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dobrogea" a fost arestat preventiv, fiind acuzat că, împreună cu mai mulți angajați ai CFR Constanța, făcea parte dintr-o amplă rețea de hoți de motorină. 

Mai bine de trei luni au filat polițiștii o grupare infracțională despre care aveau informații că fura motorină din rezervoarele locomotivele CFR Marfă, pe care apoi o comercializau "la negru". Din informațiile oamenilor legii, din grupare făceau parte un pompier de la stația Hârșova, mai mulți mecanici de locomotivă din Medgidia, Nicolae Bălcescu și Mihail Kogălniceanu, dar și intermediari care-i ajutau să "plaseze" marfa sustrasă. Iar după ce au strâns informații suficiente, la sfârșitul săptămânii trecute au trecut la acțiune: i-au prins în flagrant pe plutonierul Nicolae Parte-Bună, angajat al ISU Dobrogea, și pe un complice al său, în timp ce luau aproximativ 400 de litri de motorină de la mecanicul unui tren, în zona Nicolae Bălcescu. Cei doi au încercat să scape cu fuga, dar polițiștii au făcut uz de armamentul din dotare și s-a reușit reținerea lor.

Ulterior, polițiștii Secției Rurale 2, sprijiniți de mascați, și sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au descins la locuințele mai multor persoane suspectate că făceau parte din rețeaua de hoți de motorină. În total, 14 persoane, printre care mai mulți angajați ai CFR, au fost săltați de acasă și reținuți pe bază de ordonanță. De asemenea, surse din cadrul anchetatorilor susțin că alte cantități semnificative de combustibil au fost găsite cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate.

"În sarcina autorilor s-a reținut că, pe parcursul lui 2013, și-au însușit importante cantități de motorină, din rezervoarele locomotivelor CFR Marfă, rezervoare pe care le aveau în gestiune. Complicii lor îi ajutau să-și însușească motorina, o cumpărau apoi de la aceștia și o vindeau ulterior către diverși clienți", au precizat procurorii.

Potrivit anchetatorilor, erau "atacate" locomotivele și vagoanele staționate în zona Nicolae Bălcescu - Târgușor, iar prejudiciul total nu a fost stabilit încă, fiind remisă o adresă pentru calcularea ei către reprezentanții Regionalei CFR Constanța.

Mecanicii de locomotive nu au voie să se întoarcă la muncă

Duminică, cei 14 suspecți au fost prezentați magistraților Judecătoriei Constanța, care au decis arestarea preventivă a cinci dintre ei, respectiv: plutonierul Nicolae Parte-Bună, angajatul CFR Ionel Mîndruță și complicii Ion Neamțu, Teodor Sava și Marcel Moldoveanu.

Ceilalți suspecți sunt cercetați în libertate, dar cu mențiunea că nu au voie să părăsească localitățile de domiciliu; este vorba despre Dumitru Trăilă (Medgidia), Mirică Neagu (Valu lui Traian), Sorin Dănciuc (Medgidia), Marian Spătaru (Medgidia), Vasile Valentin Damian (Medgidia), Marin Parte-Bună (Nicolae Bălcescu), Violeta Moldoveanu (Nicolae Bălcescu), Iuliana Consferenț (Nicolae Bălcescu) și Marian Surlucianu (Nicolae Bălcescu).

De menționat că angajații CFR Dumitru Trăilă, Mirică Neagu, Sorin Dănciuc, Marian Spătaru și Vasile Valentin Damian, deși nu au fost arestați preventiv, nu au voie să-și exercite profesia în practicarea căreia se presupune că au săvârșit infracțiunea de delapidare.

Pompierul a fost suspendat din funcție

Totodată, reprezentanții ISU Dobrogea au declarat, pentru "Cuget Liber", că plutonierul Nicolae Parte-Bună a fost suspendat din funcție, până la clarificarea situației sale judiciare.

Subofițerul este angajat al instituției de șase ani, iar în 2011 s-a numărat printre cei 200 de pompieri trecuți în rezervă, odată cu reorganizarea inspectoratului. Împreună cu câțiva colegi de la stația din Hârșova, a atacat decizia în instanță și a câștigat, fiind reîncadrat în funcție.

De asemenea, se impune a se menționa că, în 2010, numele lui a apărut într-un alt dosar de furt de motorină. La vremea respectivă, autoturismul său, o Dacie Papuc, a fost găsit abandonat în cariera de piatră de la Nicolae Bălcescu, alături de două bidoane cu motorină. La acea dată, bărbatul a susținut că nu a avut nicio implicare în furt și că mașina i-ar fi fost sustrasă în noaptea respectivă. Localnicii susțin, însă, că subofițerul este cunoscut în zonă ca având "afinități" infracționale și implicat în comerțul ilicit de motorină.

Comentează știrea

Nelu
13 august 2013
Cine fura azi un ou,maine fura-al naibii bou!

In general se cam cunosc cei care se ocupa cu furaciuni mici sau mari.Totul sta in hotararea de a-I aborda pe fiecare hotarat si de a le da peste bot cum trebuie. In mare parte se cunosc banditii de la toate nivelurile, dar se mai cunoaste ca sunt protejati.

Articole pe aceeași temă

Joi, 20 Iunie 2013
Stire din Economie : GFR a câștigat CFR Marfă
Pagina a fost generata in 1.0448 secunde