"Cimitirul" rutier al Constanței: stațiunea Mamaia

1302
1

Articole de la același autor

Stațiunea Mamaia este un punct negru pe harta Constanței, mai ales în extrasezon. Aici au loc cele mai grave accidente rutiere, cauzate mai ales de viteza excesivă. În sezonul estival însă, lucrurile se schimbă, principala problemă a rutieriștilor fiind accidentele rutiere cu pietoni care se produc în parcările din stațiune.

În plin sezon estival, polițiștii rutieri recunosc faptul că nu se confruntă cu accidente rutiere grave, acest fapt datorându-se aglomerației de nedescris și vitezei reduse cu care se circulă. La ieșirea din Mamaia către Năvodari, însă, lucrurile se schimbă. Aici, majoritatea accidentelor produse sunt grave și cu consecințe teribile.

"Ca repartiție zonală, în timpul sezonului estival, accidentele rutiere se concentrează pe zonele de ieșire din stațiunea Mamaia, în special la ieșirea către Năvodari, unde circulația se efectuează pe o singură bandă pe sens și, în general, accidentele se produc prin pătrundere pe sensul opus de mers. Aceste coliziuni sunt violente, cu consecințe grave și implică, de obicei, două vehicule. În ceea ce privește sezonul estival și accidentele produse către centrul comercial și turistic al stațiunii Mamaia, acestea implică în general pietoni, angajați în traversare fie pe marcajul pietonal fie în afara acestuia. În general, accidentele sunt soldate cu vătămări ușoare, dat fiind faptul că viteza este mică, urmare a neatenției venite fie din partea pietonului, care nu traversează numai la culoarea verde a semaforului și pe marcaj, fie din cauza neatenției conducătorului auto. În timpul sezonului, astfel de accidente au un număr mai redus pentru că traficul rutier este mai încărcat", precizează George Munteanu, șeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Rutier Constanța.

Care este explicația

De câțiva ani, accidentele rutiere petrecute în stațiunea Mamaia, soldate invariabil cu morți sau răniți grav, îngrozesc întreaga țară. Cauzele sunt diverse, de la stări de nervozitate până la limita maximă legală de viteză care, în extrasezon, crește.

"Explicația pentru accidentele produse în sezonul estival este neatenția în conducere a șoferilor, care este erodată de circulația în coloană. Șoferii devin din ce în ce mai neglijenți din cauza căldurii, din cauza aglomerării, din cauza circulației în coloană. În extrasezon, însă, lucrurile se schimbă. Accidentele rutiere se produc datorită configurației drumului, având două benzi pe sens, limita maximă de viteză crește la 70 de kilometri pe oră", explică polițistul.

Accidentele din parcări, o problemă

Rutieriștii afirmă că se confruntă cu probleme în ceea ce privește accidentele rutiere din parcările din stațiunea Mamaia. Pietonii, de obicei turiști, nu se mai prezintă la Poliție, însă rămân cu fracturi și, cum este firesc, își ratează întregul concediu la mare.

"Avem probleme cu accidentele rutiere produse, în stațiunea Mamaia, în interiorul parcărilor, când autoturisme în manevre de parcare lovesc pietoni. Problema este că majoritatea pietonilor, pentru că sunt turiști, nu se prezintă la Poliție și nici la spital. În consecință, se prezintă de multe ori conducătorul auto singur, pietonul rămâne neidentificat și se impun o serie de verificări până la rezolvarea evenimentului rutier. Sunt accidente rutiere ușoare, însă le pot strica concediul turiștilor", afirmă George Munteanu.

Accidente puține și grave sau multe și ușoare?

"Numărul de accidente din sezonul estival este mai mare, dar gravitatea este mai scăzută, iar în extrasezon numărul este mai mic, dar consecințele sunt mult mai grave. Ideal ar fi să nu se întâmple accidente deloc. Serviciul Rutier merge pe reducerea numărului de accidente rutiere, cât și pentru reducerea gravității consecințelor, prin disciplinarea condu-cătorilor auto care, în primul rând, ar trebui să poarte centura de sigu-ranță", spune ofițerul de poliție. 

Comentează știrea

ath
11 august 2013
Nu este un banc

Intr-o zi,m-am urcat in autobuzul 43 de la gara.Dupa ce am compostat biletul am observat la picioarele mele un caine maidanez. La inceput am crezut ca animalul a urcat cu stapanul lui.Tot drumul i-am cautat insotitorul. Nici vorba. Cainele era singur. S-a urcat in autobuz la gara,s-a asezat pe un scaun si a coborat linistit in statie la "Republica". Cainele plecase cu autobuzul 43 la piata. A stiut si ce autobuz ajunge la piata. Este adevarat,nu glumesc.Nu o data am vazut caini care asteapta linistiti la semafor pana se face verde si trece strada pe zebra. Animalele au capacitatea sa invete. Spre deosebire caini,unii oameni nu vor sa invete nimic. Nu vor sa invete din experienta lor dar mai ales din necazurile altora. Zilnic sunt mediatizate in presa tot felul de nenorociri pe sosele. A doua zi ne surprinde un alt accident aproape identic cu primul. Iti face impresia ca oamenii astia nu citesc ziarul,nu au televizor,nu au prieteni.Parca sunt parasutati dintr-un alt univers. Sunt absenti.Nu invata nimic.Poate ne ajuta un psiholog. Daca ar fi sa dau o explicatie,eu cred ca educatia noastra este vinovata de aceste nenorociri. Educatie inseamna si RESPECT pentru cel de langa tine.Noi stam mai prost la capitolul asta.Politia,amenzile,legile sau puscaria nu pot stapani fenomenul.

Articole pe aceeași temă

Marţi, 06 August 2013
Stire din Eveniment : Accident rutier pe bulevardul 1 Mai
Pagina a fost generata in 1.2858 secunde