"CELEBRĂM CULTURA NAȚIONALĂ ȘI ÎN BĂTRÂNUL TOMIS"

180

Articole recomandate

La 15 ianuarie (ziua nașterii lui Mihai Eminescu) se celebrează prin lege (Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010) Ziua Culturii Naționale.


"Celebrăm această zi cu mândria de a aparține uneia dintre cele mai vechi culturi europene și cu responsabilitatea de a nu lăsa să piară urmele acesteia.

Prea puține lucruri, în România de astăzi, ne mai amintesc de cultură. Prea puține cărți se mai deschid în biblioteci, prea puține poezii se mai scriu, tinerii cresc departe de chemările ei de sirenă. Temerea noastră profundă este că noile generații au pierdut aspirația pentru cultură ca model posibil al lumii.

Temerea noastră secundară este că Tomisul, oraș al lui Ovidius, oraș al mării și al poeziei, produce forme anemice de cultură.

La Tomis, comunitatea culturală locală nu și-a creat tabieturi de conduită cu această ocazie. Nu există manifestări cultural-artistice de referință, tradiționale și de impact, care să includă orașul pe harta Cetăților care iubesc cultura și obișnuiesc să exprime public această iubire în mod creativ.

Avem nevoie de antrenori de cultură care să aducă din nou, la Tomis și în Țară, mai multă emoție. Avem nevoie de recuperarea încrederii noastre în funcțiile terapeutice/salvatoare ale culturii. Cultura începe, în fond, din nevoia de a organiza o rezistență colectivă împotriva lumii care își pierde sensurile.

Din aceste motive, propunem autorităților locale și comunității culturale tomitane o serie de manifestări publice, care să înceapă de la "Kilometrul zero" al culturii la Tomis – Peninsula, spațiu simbolic al celor două figuri culturale emblematice care străjuiesc ieșirea noastră la mare, Mihai Eminescu și Publius Ovidius Naso.", afirmă Asociația Casa Mării Negre.

Programul acțiunilor organizate de către Asociație la 15 ianuarie 2019:

Ora 10.00: Întâlnire publică în fața statuii lui Mihai Eminescu de pe faleza municipiului. Toți participanții sunt invitați să aducă o floare pentru a fi depusă la monument. Autoritățile locale și instituțiile publice (muzee, teatre, biblioteci etc.) pot aduce coroane de flori.

10.00-10.10: depuneri de flori.

10.10-10.20: moment liric.

Ora 10.30: Întâlnire publică în fața statuii lui Publius Ovidius Naso din Piața Ovidiu (Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța). Toți participanții sunt invitați să aducă o floare pentru a fi depusă la monument. Autoritățile locale și instituțiile publice (muzee, teatre, biblioteci etc.) pot aduce coroane de flori.

10.30-10.40: depuneri de flori


10.40-10.50: moment liric.

Ora 12.00: Masă rotundă informală cu tema Există forme evoluate de viață culturală la Tomis? Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România? (ediția a doua) – la sediul Asociației, Bd. Mamaia nr. 203, et 4, birou 7 (vis-a-vis de sediul ANAF).



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3211 secunde