Cele mai periculoase cartiere din Constanța

Marţi, 18 Noiembrie 2014
9031
Hoții din mașini preferă să acționeze în cartierele Tomis III și în centrul orașului Constanța, în vreme ce infractorii specializați

în spargeri de locuințe își îndreaptă atenția spre cartierele Coiciu, Palas și Casa de Cultură. Spre deosebire de anii trecuți,

în cartierul CET au loc cele mai puține infracțiuni.

Nu-și împart orașul, așa cum, ani buni în urmă, interlopii își împărțeau zona de influență. Dar acționează cu predilecție într-un cartier sau altul, în funcție de caracteristicile fiecărei zone. "Pe hoți îi învață strada! Ei urmăresc fluxul oamenilor și al valorilor", au atras atenția polițiștii, responsabili cu diminuarea infracționalității din municipiul Constanța. În consecință, "cele mai multe spargeri de mașini au loc în zonele aglomerate ale orașului, unde sunt magazine, bănci, instituții de stat, unde constănțenii își parchează mașinile. Iar în vreme ce doamnele își uită poșetele în mașinii, domnii își lasă lap-topurile. Adică exact ce-i interesează pe hoți, care asta și așteaptă", au continuat sursele din rândul oamenilor legii.

În Tomis III și în centru se sparg mașini

Drept pentru care, în ultimele luni, cele mai multe mașini au fost sparte în parcările din centrul orașului, din Tomis III și Tomis Nord. "Sunt zile când primim și câte două - trei reclamații pe furturi din auto", au arătat oamenii legii. Și, așa cum menționam, în majoritatea cazurilor, sunt vizate autoturismele din parcările aglomerate.

"Exceptând parcările primăriei, din centrul orașului, nicio alta nu este păzită. În parcările unde sunt taxatorii nu avem reclamații, căci prezența acestora îi descurajează pe infractori. Dar nu aceeași este situația în celelalte. Pe de altă parte, nici proprietarii nu se unesc să-și asigure paza parcărilor din preajma blocurilor. Era o astfel de situație, anii trecuți, în cartierul Km 4-5, unde proprietarii angajaseră un agent de pază, dar și aceștia au renunțat. Problematic mai este și faptul că nicio parcare din municipiul nostru nu are supraveghere video", au adăugat polițiștii. La acest capitol, minorii sunt principalii făptași; sparg zeci de mașini, câteodată și câte patru - cinci pe noapte.

Casele din Coiciu și Palas, vizate de hoți

În schimb, hoții din locuințe preferă să acționeze în cartierele Coiciu, Palas sau Piața Chiliei - în cazul celor care jefuiesc case, și în zona Casei de Cultură sau în centru - în cazul celor care jefuiesc apartamente.

"Numărul furturilor din locuințe a scăzut drastic în Constanța după ce, luna trecută, au fost prinse patru grupări care acționau pe această linie. Aproximativ 15 infractori, care în ultimii doi ani au spart vreo 40 - 50 de locuințe, au fost arestați preventiv", ne-au precizat polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța. Printre cei care se află în Arestul Poliției Constanța se numără și gruparea condusă de Chemal Ibram, pe care polițiștii l-au urmărit în două rânduri pe străzile din Constanța, cu focuri de armă, pentru a-l prinde. Iar când aproape puseseră mâna pe el, individul și-a folosit copilul de cinci ani drept scut, pentru a se asigura că nu va fi împușcat! Ca o caracteristică a spargerilor, spun oamenii legii, erau coordonate de infractori adulți, în vreme ce minorii erau folosiți ca "săgeți". "Minorii erau trimiși în curți, unde strigau la proprietari, sub un pretext sau altul. Dacă nu ieșea nimeni, atunci hoții acționau, furând în special laptopuri, telefoane mobile și bijuterii", au adăugat oamenii legii.

La CET e cel mai liniște!

Cartier cu o rată a infracționalității ridicată în anii trecuți, de unde și renumele de "rău famat", CET-ul a ajuns, în prezent, să fie una dintre zonele cele mai liniștite. Hoții din locuințe nu sunt interesați de locuințele din această zonă, iar restul infractorilor au fost ținuți la distanță printr-o intensificare a numărului patrulelor. "Din luna mai a acestui an, de când am intensificat elementele poliție-nești, nici furturi din auto nu prea au mai fost sesizate", au subliniat polițiștii. Totodată, și în cartierele Poarta 6 și Faleză Nord se înregistrează un număr scăzut de reclamații privind infracțiunile.

Pentru a nu cădea victimă a infrac-torilor, reprezentanții IPJ Constanța vă sfătuiesc să vă luați toate măsurile preventive. "Nu parcați autoturismul în zone neiluminate, nu lăsați bunuri de valoare în acesta și montați sisteme tehnice de alarmă antifurt", au transmis polițiștii constănțeni. Cât privește furturile din locuință, proprietarii trebuie să-și ia măsuri de protecție precum: instalarea unui sistem de alarmă măcar la ferestrele de la parter, montarea unui grilaj, încuierea ușii de la intrare, în permanență. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.253 secunde