Cel mai mare exercițiu militar NATO din Marea Neagră, sub comanda Forțelor Navale Române

1272
Cel mai mare exercițiu militar NATO din Marea Neagră, sub comanda Forțelor Navale Române - fondprintseashield1-1616436280.jpg

Articole de la același autor

Exercițiul multinațional NATO „Sea Shield 21” a început zilele trecute, festivitatea de deschiderea având loc în portul Constanța, terminalul pentru pasageri, în prezența șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, Șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, întâmpinați de comandantul garnizoanei Constanța, contraamiral de flotilă Valentin Iacoblev.

Peste 2.400 de militari din opt state, 18 nave de luptă și 10 aparate de zbor, participă, până luni, 29 martie, la „Sea Shield 21”, cel mai mare și mai complex exercițiu multinațional NATO organizat de Forțele Navale Române, în anul 2021, în zona Mării Negre. Forțele participante sunt din Bulgaria, Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia. Comandamentul Maritim Aliat al NATO participă cu gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), din care face parte și fregata „Regina Maria”.

Obiectivul principal al exercițiului multinațional „Sea Shield 21” îl reprezintă verificarea și consolidarea nivelului de interoperabilitate și de cooperare dintre Forțele Navale Române și celelalte categorii de forțe din Armata României, diferite structuri din subordinea Ministerului Afacerilor Interne și alte forțe navale NATO.

Începând de luni, 22 martie, Comandamentul Flotei a preluat conducerea secvențelor exercițiului multinațional „Sea Shield 21”, planificate pe mare, în teren și în aer. Un crucișător, un distrugător, fregate, corvete, dragoare și vânătoare de mine, nave purtătoare de rachete, o navă de patrulare și remorchere maritime își vor uni eforturile, pentru a desfășura activitățile pe mare ale exercițiului, iar lupta împotriva amenințărilor aeriene va fi asigurată de aeronave F-16 „Fighting Falcon”, MiG 21 „Lancer” și elicoptere IAR-330 ale forțelor aeriene și navale române, împreună cu avioane de vânătoare „Eurofighter Typhoon” din Spania și aeronave de cercetare aeriană din Statele Unite ale Americii și Turcia.

De menționat că la exercițiile din zona litoralului, participă trei detașamente mobile de lansare rachete ale Forțelor Navale Române, dar și o baterie de rachete de coastă de la Forțele Navale Poloneze. Marinarii militari polonezi participă pentru prima dată la exercițiul „Sea Shield 21” și sunt prezenți cu un sistem mobil de rachete sol-navă „Kongsberg” și vor acționa conjugat cu militarii români, de la Capu Midia.

Secvențele terestre ale „Sea Shield 21” sunt completate de exersarea unor proceduri operaționale pentru protecția căilor de comunicații terestre și a portului Constanța, la care participă un detașament de scafandri militari specializați în lupta împotriva dispozitivelor explozive improvizate (EOD) împreună cu subunități de infanterie al Forțelor Terestre Române.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8631 secunde