Cehia, primul stat din Europa Centrală și de Est care intră din nou în recesiune

689
Cehia, primul stat din Europa Centrală și de Est care intră din nou în recesiune - cehia-1329320532.jpg
Cehia a devenit prima economie din Europa Centrală și de Est care a intrat din nou în recesiune, cu o contracție trimestrială de 0,3% în ultimele trei luni ale anului trecut, după o scădere de 0,1% în trimestrul al treilea, scrie Financial Times.
Anunțul a fost oarecum așteptat, ca urmare a dependenței economiei Cehiei de zona euro, regiune ce a înregistrat, de asemenea, contracție în trimestrul al patrulea, potrivit Financial Times.

Au existat surprize plăcute în Europa Centrală și de Est, Ungaria și Slovacia, cu evoluții peste așteptări, însă România a avut o scădere de 0,2%, față de trimestrul al treilea, iar situația la nivelul întregii regiuni nu este deloc solidă.

Zona euro a avut o evoluție ușor peste așteptări, cu o scădere a PIB de 0,3%, în timp ce analiștii anticipau 0,4%.
Germania, cea mai mare piață de export pentru Cehia și alte state din regiune, a avut, de asemenea o contracție economică ușor mai redusă decât anticipau analiștii.

Economia Ungariei a crescut trimestrial cu 0,3%, iar cea a Slovaciei cu 0,4%, însă evoluția a fost susținută, potrivit Capital Economics, de sectorul agricol în ambele state.

Polonia nu publică date pentru trimestrul al patrulea până la 1 martie, însă estimarea oficială privind un avans de 4,3% pentru întreg anul trecut, anunțată în urmă cu două săptămâni, indică o creștere de 0,5% în ultimul trimestru.

PIB al României a crescut anul trecut cu 2,5%, după un avans de 1,9% în ultimul trimestru comparativ cu aceeași perioadă din 2010, dar activitatea economică a încetinit în intervalul octombrie-decembrie față de trimestrul al treilea, înregistrând o scădere cu 0,2% ca serie ajustată, a anunțat, miercuri, Institutul Naționale de Statistică.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5136 secunde