CEDO obligă România să plătească 350.000 de euro despăgubiri victimelor Revoluției de la Timișoara

174
CEDO obligă România să plătească 350.000 de euro despăgubiri victimelor Revoluției de la Timișoara - revolutie-1364321899.jpg
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât, marți, ca Guvernul român să acorde despăgubiri de circa 350.000 de euro către 72 de victime ale Revoluției din decembrie 1989 de la Timișoara.

Aceștia sunt victime sau moștenitori ai acestora în urma represiunii armate a demonstrațiilor care au început la Timișoara pe 16 decembrie 1989 împotriva lui Nicolae Ceaușescu, potrivit Mediafax.

După executarea soților Ceaușescu și căderea regimului comunist, biroul procurorului militar din Timișoara a deschis o anchetă privind reprimarea demonstrațiilor. Din documentele dosarului reiese faptul că toți reclamanții au fost identificați în cursul anchetei ca victime ale represiunii.

Procurorii militari i-au trimis în judecată pe generalii Victor Athanasie Stănculescu și Mihai Chițac, fiind inculpați ca principali responsabili de organizarea represiunii armate față de demonstrațiile anticomuniste de la Timișoara.

ICCJ i-a condamnat pe cei doi generali la 15 ani de închisoare pentru omor și tentativă de omor privind organizarea și coordonarea represiunii de la Timișoara.

Curtea a dispus, de asemenea, ca reclamanții să plătească în solidar cu Ministerul Apărării despăgubiri, sume ce au fost achitate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013
Stire din Actual : Proteste în Egipt soldate cu 110 răniți
Sâmbătă, 22 Decembrie 2012
Stire din Politică-Administrație : 23 de ani de când trăim în libertate
Pagina a fost generata in 0.4123 secunde