CEDO a condamnat România în cazul presupuselor închisori secrete ale CIA

119
CEDO a condamnat România în cazul presupuselor închisori secrete ale CIA - puscarie-1527760400.jpg

Articole recomandate

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis joi că România a comis mai multe încălcări ale drepturilor omului ca urmare a complicității sale în programul centrelor de detenție secrete ale CIA, relevă un comunicat de presă al CEDO.


Instanța europeană s-a pronunțat joi în cazul plângerii depuse contra României de cetățeanul saudit Abd al Rahim al-Nashiri și al plângerii lui Zayn al-Abidin Muhammad Husayn, alias Abu Zubaydah, contra Lituaniei, cu privire la predarea lor către presupuse centre de detenție secrete ale CIA.


Potrivit deciziei sale de joi, CEDO a ajuns la concluzia că România a încălcat articolul 3 (interzicerea torturii) al Convenției Europene privind Drepturile Omului, întrucât guvernul român nu a reușit să ancheteze eficient acuzațiile aduse de Al-Nashiri și din cauza complicității guvernului român la acțiunile CIA care au condus la rele tratamente. De asemenea, au fost încălcate articolul 5 (dreptul la libertate și securitate), articolul 8 (dreptul la respectarea vieții private și familiale), articolul 13 (dreptul la o despăgubire efectivă) în conjuncție cu articolele 3, 5 și 8.


Țara noastră a mai încălcat articolul 6 (dreptul la un proces corect într-un interval rezonabil) și articolele 2 (dreptul la viață) și 3 luate împreună cu articolul 1 al Protocolului nr. 6 (abolirea pedepsei cu moartea) pentru că România a ajutat la transferarea lui Abd al Rahim al-Nashiri de pe teritoriul său în pofida existenței riscului real ca acesta să poată face obiectul unei negări flagrante a justiției și a pedepsei cu moartea.


''Curtea a ajuns la concluzia că România a găzduit o închisoare secretă a CIA, care a avut numele de cod Detention Site Black, în perioada septembrie 2003 - noiembrie 2005, că domnul Al-Nashiri s-a aflat în detenție acolo pentru circa 18 luni și că autoritățile locale au știut că CIA îl vor supune unor tratamente contrare Convenției (Europene privind Drepturile Omului). De asemenea, România a permis mutarea lui către un alt centru de detenție al CIA situat fie în Afganistan (Detention Site Brown), fie în Lituania (Detention Site Violet), așa cum arată decizia luată astăzi în cazul 'Abu Zubaydah versus Lituania', expunându-l astfel la alte rele tratamente. Astfel, Curtea a ajuns la concluzia că domnul Al-Nashiri s-a aflat în jurisdicția României și că această țară a fost responsabilă pentru încălcarea drepturilor lui, așa cum sunt ele prevăzute în Convenție'', relevă decizia luată joi de CEDO.


Instanța europeană i-a recomandat României să desfășoare o investigație completă privind cazul Al-Nashiri cât mai rapid posibil și, dacă este necesar, să pedepsească orice oficiali găsiți vinovați. De asemenea, România ar trebui să caute garanții din partea SUA că Al-Nashiri nu va primi pedeapsa cu moartea.


CEDO nu a avut acces Abd al Rahim al-Nashiri pe când acesta încă se afla deținut de autoritățile SUA în condiții extrem de restrictive astfel că a putut să stabilească faptele din diverse alte surse. În special, ea a strâns informații dintr-un raport al Senatului SUA cu privire la cazurile de tortură ale CIA, document prezentat în decembrie 2014. De asemenea, a audiat mărturia unui expert.


Abd al-Rahim al-Nashiri și Zayn al-Abidin Muhammad Husayn, aflați în prezent în detenție la baza navală Guantanamo Bay din Cuba, au fost așa-numiți 'deținuți de valoare ridicată' (HVD) de către CIA la începutul 'războiului contra terorismului' pe care l-a lansat președintele George W. Bush după atacurile de la 11 septembrie 2001. Abd al Rahim al-Nashiri este un cetățean saudit de origine yemenită, născut în 1965. Autoritățile americane îl suspectează pe Al-Nashiri că a participat, în octombrie 2000, la atentatul care a vizat nava americană USS Cole în portul yemenit Aden. De asemenea, se bănuiește că sauditul a avut un rol în atacul contra petrolierului francez MV Limburg în Golful Aden, în octombrie 2002. Procedurile judiciare împotriva sa sunt în desfășurare în SUA pentru presupusul lui rol în atacuri.


Al-Nashiri susține că România a permis CIA să îl dețină în secret pe teritoriul său și să îl supună torturilor și diverselor forme de abuz fizic și mental, și acuză lipsa posibilității de a lua legătura cu familia sa. De asemenea, el acuză faptul că România a permis mutarea sa către alte centre de detenție secretă gestionate de CIA, expunându-l unor tratamente similare pentru mai mulți ani. În fine, Abd al Rahim al-Nashiri critică lipsa unei investigații rapide și cuprinzătoare cu privire la acuzațiile sale. Acest caz a fost înregistrat la CEDO în data de 1 iunie 2012.


Potrivit articolelor 43 și 44 ale Convenției Europene privind Drepturile Omului, decizia acestei camere nu este finală. În termen de trei luni de la anunțarea deciziei, oricare dintre părți poate solicita ca acest caz să fie adresat Marii Camere a CEDO. Dacă o astfel de cerere este înaintată, atunci un panel format din cinci judecători va decide dacă respectivul caz merită să fie examinat suplimentar. În această situație, Marea Cameră va organiza audieri privind acest caz și va da o decizia finală. Dacă nu este făcută o solicitare către Marea Cameră, atunci decizia camerei devine finală.


De îndată ce o decizie devine finală, ea este transmisă Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, pentru supravegherea punerii ei în aplicare.


Sursă: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7 secunde