Cea mai grea vară pentru salvamari, din ultimul deceniu

740

Articole de la același autor

Valurile mari, canicula, dar și inconștiența oamenilor au pus în pericol multe vieți vara aceasta. Numai în stațiunea Mamaia, salvamarii au resuscitat zeci de turiști pe care i-au salvat din mare, uneori chiar în ultimul moment.

"Nu vă aventurați mai departe de geamandură!" sau "Ieșiți din apă, este periculos!" sunt două dintre avertismentele care răsună, adesea, pe plaja din Mamaia. Și, de fiecare dată, salvamarii își însoțesc indicațiile cu un fluierat prelung, pentru a atrage atenția turiștilor.


"Unii turiști au impresia că noi suntem pe plajă pentru a le strica lor concediile și distracția. Din contră. Noi vrem să prevenim tragediile, iar vara aceasta au fost multe situații periculoase", ne-a declarat Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor din partea de nord a litoralului românesc.


"Vara aceasta a fost foarte grea, în primul rând din cauza condițiilor meteo. În multe zile a fost furtună, de exemplu, din trei zile pe săptă-mână, în două a fost vânt puternic și marea agitată. Nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situație din 2002 și nici atunci nu a fost parcă atât de rău. În plus, a fost caniculă, așa că turiștii voiau să intre în apă pentru a se răcori. Dar nu aveau voie, pentru că erau arborate steagurile galben sau roșu. Unii înțelegeau și intrau doar până la genunchi și ieșeau când le atrăgeam atenția. Au fost însă dintre ei care s-au aventurat, i-a tras curentul în larg și pentru o parte din ei nu s-a mai putut face nimic. În plus, o parte dintre cei care s-au înecat s-au aventurat în apă noaptea, când salvamarii nu sunt pe plajă. Intră în apă pe la 4,00 - 5,00 dimineață, când ies din club sau seara, după ora 20,00, când noi ne retragem ", a adăugat salvamarul.

Pericolul din dreptul plajei Eforie


Astfel, numai în stațiunea Mamaia au fost peste 20 de turiști scoși din apă de salvamari, unii chiar în ultimul moment, și resuscitați. Până în prezent, însă, în cea mai mare stațiune de pe litoralul românesc nu a fost înregistrat niciun înec. Nu aceeași este situația și pe restul țărmului Mării Negre. În sud - la Eforie, Saturn sau Mangalia - în parte și ca urmare a caracteristicilor țărmului, salvamarii nu au mai putut face nimic. "În Eforie, de exemplu, apa este foarte adâncă, curenții sunt puternici și sunt trași imediat la fund, nu se pot ține mult timp la suprafață. Iar din cauza adâncimii este foarte greu să-i găsești. În schimb, în Mamaia zona de siguranță este mai întinsă și este mai ușor să ajungi la ei", a explicat salvamarul.

Din ce în ce mai solicitați pe plaja din Corbu


Multe intervenții au fost, în acest sezon estival, și în zona Corbu. "Deși este rezervație și nu sunt permise activitățile economice, iar turiștii nu au accesul permis în zonă, vin din ce în ce mai mulți. După ce în 2009 s-au înecat doi copii, s-a luat decizia înființării unui post de salvamar și pe plaja respectivă. În prezent sunt 17 salvamari pe plaja din Corbu, iar în week-end-uri vin peste 500 de turiști", a adăugat coordonatorul salvamarilor.


La sfârșitul sezonului estival, adică la finele lui septembrie, salvamarii vor trage linie și vor calcula câte vieți au salvat și în câte cazuri nu au mai reușit să intervină. Chiar și fără o statistică exactă, ei știu că vara aceasta a fost cea mai solicitantă, dar și cazuri dintre cele mai bizare. "Am avut un caz mai puțin obișnuit în zona Trei Papuci, la sfârșitul lunii iulie. Steagul roșu era arborat (n.r. scăldarea interzisă), dar un turist a intrat în mare, în zona unde apa era mică. El avea 1,90 de metri, dar la un moment dat a dispărut. Este un caz dificil, nu știm ce s-a întâmplat, nici trupul nu a fost găsit încă", a afirmat Gabriel Culea.

Grevă japoneză pentru salarii


Deși înfruntă, zi de zi, canicula sau vijelia (în timpul furtunii de săptămâna trecută, salvamarii din Mamaia făcuseră un cordon, în apă, și cu ajutorul fluierelor din dotare i-au scos pe turiști din apă), salvamarii au fost nevoiți și anul acesta, la începutul lunii august, să apeleze la greva japoneză pentru a atrage atenția asupra lor. Nici anul acesta, asemenea sezoanelor trecute, banii nu au sosit la timp, astfel că tinerii care înfruntă valurile zi de zi și-au luat doar o parte din drepturile bănești cuvenite. În prezent există promisiuni că sumele restante vor fi alocate de la Guvern în cel mai scurt timp.

Pe plajele din nordul litoralului românesc, respectiv în Corbu, Năvodari, Mamaia și Constanța, își desfășoară activitatea, în această vară, 160 de salvamari. Cei mai mulți – aproximativ 70 de salvamari – sunt în stațiunea Mamaia și au la dispoziție cinci ambarcațiuni pentru patrularea în largul mării.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 27 August 2011
Stire din Eveniment : Cod roșu pe plajele de pe litoral
Pagina a fost generata in 0.4643 secunde