Ce viitor mai au bazinele de înot de pe vremea comunismului, din Constanța?

1704

Articole de la același autor

În Constanța, bazinele de înot construite pe vremea comunismului au ajuns ruine. Un exemplu elocvent este bazinul situat în cartierul Tomis Nord, printre blocurile de lângă Liceul „George Călinescu”. De ceva vreme se tot discută despre refacerea lui, dar de curând Compania Națională de Investiții a modificat politica de investiții. În consecință, autoritățile locale trebuie să analizeze dacă acest bazin, cât și alte două, vor fi refăcute cu fonduri de la CNI sau cu bani de la bugetul local.

O groapă betonată, mâzgălită cu graffitii, ascunsă printre bălării, în care se adună apa la fiecare ploaie. Astfel se prezintă astăzi bazinul de înot din cartierul Tomis Nord, situat în imediata vecinătate a Liceul Teoretic „George Călinescu” și a Școlii Postliceale Hipocrate. Ascunsă printre blocuri, împrejmuit de un gard înalt de plasă ce are rolul să țină departe intrușii, puțini constănțeni știu de existența acestei ruine, cândva bazin de înot. Căci, astfel poate fi descris ansamblul dedicat în urmă cu aproape jumătate de veac unuia dintre cele mai frumoase sporturi. În urmă cu ceva vreme, antrenorul emerit Octavian Tileagă a relatat pentru „Cuget Liber” istoria acestui bazin de înot, realizat în anii 80 pentru elevii fostei Școli nr. 32 și a altor unități de învățământ.



„În 1978, activam la clasele speciale ale Școlii nr. 32 din Constanța, actualmente Liceul «George Călinescu», iar pe copiii care făceau înot îi duceam cu autobuzul la Mamaia, la antrenamente. Pentru că era dificil, a venit ideea unui bazin mic în zonă, care să deservească atât clasele speciale de la Școala nr. 32, cât și pe celelalte de la alte unități de învățământ din apropiere. A fost construit bazinul, a funcționat aproximativ un an, după care cei de la primărie au anunțat că trebuie închis, deoarece era proiectat greșit și toate deversările de la blocurile din zonă ajungeau în bazin. Și de atunci așa a rămas, închis!", a povestit antrenorul constănțean.

De atunci, de mai bine de 40 de ani, bazinul de înot a fost închis și se degradează. De altfel, din construcția care în trecut adăpostea vestiarele au mai rămas doar câțiva pereți, acoperiți de copaci și buruieni.

Primăria Constanța vrea să refacă două bazine de înot și să construiască un al treilea

De-a lungul anilor, locuitorii din zonă au tot reclamat neplăcerile pe care le aveau din cauza bazinului de înot abandonat. Oamenii străzii își făceau culcuș noaptea în el sau în stufărișul care-l înconjoară – de altfel, în 2018, în bazin a fost găsit cadavrul unui bărbat de 51 de ani, care s-a aciuat în zona acestuia! -, cei certați cu bunul simț și legea aruncau în el gunoaie sau abandonau câini și pisici, spre disperarea vecinilor. Gardul ridicat de vreo doi ani a rezolvat o parte din aceste probleme, dar vremelnic. „Tot mai intră boschetari, fac găuri în gard și intră peste noapte în dărăpănăturile acelea. Nu mai este ca în trecut, dar tot este rău. Se adună apa la fiecare ploaie și miroase îngrozitor!”, ne-a semnalat o locatară din zonă.

Dorința oamenilor este ca bazinului de înot să îi fie redată întrebuințarea de altădată. „Ar fi extraordinar să avem un bazin de înot aici, în zonă. Mai ales că în oraș sunt numai bazine de înot private, aglomerate. Abia găsești locuri și trebuie să dai și bani buni”, a continuat femeia.



La rândul lor, reprezentanții Primăriei Constanța susțin că aceasta este și intenția lor, să refacă bazinul de înot din Tomis Nord. Potrivit acestora, este avută în vedere refacerea a două bazine de înot deja existente și construirea unui al treilea. „Două bazine de înot, cel din zona Liceul George Călinescu și cel din zona viitoarei Săli Polivalente, cât și un al treilea, propus de consilieri locali, în zona Brătianu – Salvare, unde curtea unei școli ar avea spațiul necesar pentru realizarea lui, sunt avute în vedere de autoritățile locale, pentru a fi construite, fie prin Compania Națională de Investiții, fie de la bugetul local. Cu siguranță se vor face. Încă se analizează la CNI”, ne-a precizat Alin Vintilă, purtător de cuvânt al Primăriei Constanța. Discuții privind viitorul bazinelor de înot „istorice” din Constanța urmează să aibă loc, săptămâna viitoare, și la nivelul autorităților locale.

Ce criterii trebuie să respecte un bazin de înot, conform CNI

Se impune precizat planuri pentru revitalizarea bazinelor istorice ajunse ruine există încă de pe vremea fostei administrații locale. Proiectul pentru reabilitarea bazinului de înot de la Badea Cârțan a fost predat către CNI, se anunțase un curs similar și pentru cel din Tomis Nord, dar între timp compania și-a modificat politica de investiții. Drept pentru care, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu proiectele deja depuse, dacă vor trebui refăcute – ceea ce presupune din nou cheltuieli, pentru realizarea altor documentații!



Potrivit noului concept de bazin de înot didactic propus de Ministerul Dezvoltării, prin CNI, se vor face investiții în bazine de înot care vor avea dimensiunea de 25 m x 15,4 m, care vor fi prevăzute cu șase culoare și vor avea o adâncime de 1,8 m. „Spre deosebire de vechiul proiect tip pentru bazine de înot acesta va beneficia în zona etajului și de gradene pentru spectatori cu o capacitate de 124 de locuri, o sală de forță și una pentru gimnastică aerobică, dar și vestiare pentru public diferențiate pe sexe și vestiare pentru antrenori. O altă diferență între vechiul proiect tip pentru bazine didactice și noul proiect este faptul că au fost prevăzute 40 de locuri de parcare, din care 4 pentru persoane cu dizabilități și 2 pentru microbuze”, au anunțat reprezentanții CNI.

Rămâne de văzut în cazul căruia dintre cele trei bazine de înot – două existente și unul propus! – pot fi respectate criteriile privind dimensiunile terenului și bazinului, solicitate de CNI, aspect care va fi analizat de autoritățile locale. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6508 secunde