Ce trebuie să faceți pentru ca locuințele voastre să nu ia foc

388
Ce trebuie să faceți pentru ca locuințele voastre să nu ia foc - pompieriincendiucasaicbratianu7-1321037494.jpg

Vremea rece care s-a instaurat la Constanța îi determină pe cetățenii care se încălzesc la sobe să își alimenteze, la refuz, mijloacele de încălzire, chiar dacă desfundarea coșurilor, spre exemplu, nu a fost făcută cu simț de răspundere. Din această cauză, cel mai frecvent, au loc incendii violente, ce pot lăsa familii întregi, în prag de iarnă, fără acoperiș deasupra capului.

Potrivit unei analize care a fost făcută de reprezentații Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dobrogea" al județului Constanța, în primele nouă luni ale acestui an, din cele 405 incendii, 93 s-au produs la locuințe și 65 la anexele acestora.
Principala cauză de izbucnire a acestor incendii a fost exploatarea sobelor cu defecțiuni, fără a le supraveghea îndeajuns sau având coșurile de fum deteriorate, necurățate sau neprotejate termic. 12% dintre incendii au avut drept cauză coșurile de fum defecte sau necurățate, iar 7% mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate.

Sfaturi de la pompieri
Pentru a vă feri de astfel de evenimente nedorite, care se pot solda atât cu pagube materiale, dar, cel mai rău, cu pierderi de vieți omenești, specialiștii din cadrul ISU Dobrogea vă sfătuiesc să verificați, curățați și reparați, cel puțin o dată pe an, coșurile de fum, și să nu folosiți improvizații la burlane și coturi, multe montate pe lângă și pe pereții combustibili, în apropierea materialelor ori altor obiecte de uz casnic.
De asemenea, nu puneți materiale combustibile la mai puțin de 1,25 m de acestea, nu depozitați tot felul de obiecte ce pot lua foc la mai puțin de un metru de sobe, iar în fața ușii pe care aprovizionați soba, trebuie să puneți o tablă metalică. Totodată, periodic, sobele trebuie verificate pentru depistarea eventualelor fisuri, crăpături ori altor nereguli.
Foarte important, cenușa se va evacua într-un loc special amenajat, cel mai bine o groapă, numai după ce se vor stinge resturile de jar cu apă.
Pe timpul exploatării sobelor, pompierii vă interzic să uscați sau să așezați pe sobe haine sau alte materiale combustibile; să folosiți lemne mai lungi decât vatra focarului; să utilizați sobe fără ușițe la focare și cenușare sau ușițe defecte; să aprindeți focul cu benzină sau alte lichide inflamabile.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 12 Noiembrie 2011
Stire din Eveniment : Arde o casă pe strada Despot Vodă
Vineri, 11 Noiembrie 2011
Stire din Eveniment : Incendiu la o casă din 23 August
Sâmbătă, 05 Noiembrie 2011
Stire din Eveniment : Incediu în localitatea Ghindărești
Miercuri, 02 Noiembrie 2011
Stire din Eveniment : Incendiu la o hală din Săcele
Pagina a fost generata in 0.7928 secunde