Ce spune Poliția Constanța referitor la copiii dispăruți de la începutul lui 2014

175
Ce spune Poliția Constanța referitor la copiii dispăruți de la începutul lui 2014 - politia1353930878135591737413966-1398796714.jpg

Articole de la același autor

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Constanța fac următoarele precizări cu privire la problematica minorilor dispăruți și a "sistemului de alertă" pentru astfel de situații:


"Mecanismul de alertă este declanșat imediat dacă sunt întrunite cumulativ următoarele condiții: persoana dispărută este minor; copilul se află din una dintre următoarele situații: a fost răpit în prezența unor martori; a dispărut, iar din datele existente ar fi fost răpit; minorului îi este pusă în pericol viața/sănătatea; informațiile pot conduce la identificarea victimei/suspectului. Mecanismul nu se declanșează decât în cazul unei răpiri/dispariții certe, în care sunt indicii că viața copilului este pusă în pericol. La nivelul județului Constanța, până în prezent, nu s-a impus declanșarea acestui mecanism.


În referire la disparițiile de minori, pentru care, așa cum am precizat anterior, sunt stabilite proceduri de lucru și sunt specializați polițiști care acționează operativ, funcție de situația semnalată, în anul 2014, au fost sesizate la IPJ Constanța 6 cazuri de minori dispăruți sub 12 ani, care au fost toți găsiți, în cel mai scurt timp și care nu au fost victimele vreunei infracțiuni.
Asigurăm cetățeni județului Constanța cu privire la faptul că polițiștii sunt în măsură să gestioneze situațiile de acest gen, iar pe această cale adresăm rugămintea ca orice situație referitoare la disparițiile de minori să fie imediat semnalată, finalitatea anchetei fiind influențată și de momentul sesizării".


De menționat este faptul că, înaintea declanșării alertei, anchetatorii vor solicita acordul părinților/reprezentanților legali ai copilului pentru mediatizarea cazului, procurorul putând decide declanșarea alertei și fără obținerea acestui acord, dacă este în interesul copilului și a desfășurării anchetei.
"Nedeclanșarea mecanismului nu înseamnă că autoritățile statului nu acționează conform  procedurilor legale pentru clarificarea situației copilului. Alerta va fi stabilită în funcție de datele cazului de către anchetatori și de către procurorul criminalist", au mai precizat reprezentanții Poliției Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4732 secunde