€ 4.7142
£ 5.3592
$ 4.1491

Mai multe ştiri online:
Tu știi cum trebuie să reacționezi?

Ce se întâmplă dacă nu acorzi prioritate ambulanței aflate în misiune

Ştire online publicată Marţi, 16 Iulie 2013. Autor: Andreea ILIESCU
Regulile de circulație rutieră spun că șoferii trebuie să ofere prioritate ambulanțelor și echipelor speciale, poliției sau pompierilor. Însă, în cele mai multe situații, conducătorii auto nu se conformează, deși pot fi în joc viețile unor oameni. Polițiștii rutieri constănțeni recunosc că știu de acest comportament al șoferilor și promit că vor lua măsuri. 

Potrivit normelor de circulație rutieră, șoferii trebuie să acorde prioritate de trecere ambulanțelor sau echipajelor speciale, atunci când acestea sunt apelate să răspundă la o situație de urgență. Dar cine mai respectă aceste reguli în „jungla” din Constanța? „Întâmpinăm foarte mari dificultăți pe timpul deplasărilor în trafic atât în cadrul coloanelor oficiale, cât și cu ocazia deplasărilor cu caracter de urgență”, precizează Ciprian Sobaru, șeful Serviciului Rutier Constanța.

„Majoritatea șoferilor se opresc în mijlocul drumului“

Este obligatoriu să acorzi prioritate ambulanței atunci când este în misiune și are semnalele pornite. În caz contrar, poți rămâne pieton timp de 60 de zile, iar amenda este usturătoare. Potrivit polițiștilor, din cauza neobișnuinței, șoferii constănțeni au obiceiul de a opri în mijlocul drumului, blocând astfel calea autospecialei aflate în misiune.

„Există foarte mulți șoferi care nu sunt obișnuiți în trafic cu prezența autovehiculelor cu circulație prioritară și nu știu cum să reacțio-neze. Marea majoritate a conducătorilor auto frânează și opresc în mijlocul drumului, deși cea mai bună soluție este eliberarea căii de rulare”, afirmă Ciprian Sobaru.

Unii șoferi nu acordă prioritate din rea voință

Rutieriștii constănțeni recunosc că unii șoferi, deși observă faptul că se apropie o autospecială aflată în misiune, din nepăsare nu acordă prioritate.

„Problemele grave, însă, le provoacă cei care, din rea voință, nu acordă prioritate. Au fost și cazuri în care o autospecială de intervenție se deplasa în misiune cu caracter de urgență, iar unii conducători auto refuzau să elibereze banda de circulație și să acorde prioritate. În momentul în care erau opriți pentru a fi sancționați, acești șoferi motivau că nu erau atenți la ceea ce se întâmplă în spatele lor, în condițiile în care în oglinda laterală se vedea cum șoferul se uita clar în spate”, spune polițistul.

Ce facem însă cu cei care gonesc în spatele ambulanței? „Legea nu interzice să te deplasezi în spatele unei ambulanțe, dar nu trebuie să depășești limita legală de viteză, trebuie să acorzi prioritate și să respecți regulile de circulație. Te poți deplasa și de la București la Constanța în spatele ambulanței, atâta timp cât păstrezi limita legală de viteză de 130 de kilometri pe oră”, mărtu-risește șeful Serviciului Rutier.

Permis suspendat și amenzi usturătoare

Girofarul roșu semnifică imediata oprire a conducătorilor auto, în timp ce girofarul albastru înseam-nă că trebuie să facilitezi trecerea. Poliția are girofaruri cu roșu și albastru, pompierii cu roșu, iar ambulanțele cu albastru. Dacă nu te conformezi și nu acorzi prio-ritate, riști să te alegi cu permisul suspendat.

„Dacă nu acorzi prioritate autospecialelor aflate în misiune vei avea permisul suspendat 30 de zile și o amendă între 320-400 de lei. De asemenea, dacă nu respecți regulile la trecerea coloanei oficiale sau dacă nu acorzi prioritate și faci accident, ți se va suspenda permisul pentru 60 de zile, iar amenda este de la 480 la 640 de lei. Periodic se fac acțiuni împreună cu Serviciul de Ambulanță, în care un polițist se deplasează cu echipajul de pe Ambulanță la urgențe, iar în spate se află o mașină de poliție”, precizează Ciprian Sobaru. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Cultură-Educație
joi, 17 ianuarie Foto : Doliu în învățământul constănțean! A murit un respectat profesor 2501 vizite, 0 comentarii Doliu în învățământul constănțean! A murit un respectat profesor
Monden
ieri, ora 10:11 Foto : Model mort, după ce a căzut în râpă și a înghețat de frig 1920 vizite, 0 comentarii Model mort, după ce a căzut în râpă și a înghețat de frig
ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.8197 secunde