Ce rușine! Sediu de școală, evacuat în grabă, ajuns culcuș pentru oamenii străzii!

590

Articole de la același autor

La mai bine de doi ani și jumătate de când Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru I. Cuza” a fost relocat, clădirea din cartierul Poarta 6, din care a fost evacuat în grabă, este tot goală. În imobilul respectiv ar fi trebuit să învețe, acum, elevii Colegiului Militar de Marină. În schimb, clădirea se degradează, curtea se umple de bălării, iar oamenii străzii își fac culcuș pe unde apucă, tot scăpând de vigilența militarilor care păzesc unitatea.

Începutul anului 2018 a adus sistemului educativ din Constanța o serie de schimbări: școli desființate, urmare a scăderii drastice a numărului de elevi (cum s-a întâmplat, de exemplu, cu Școala nr. 2, structură a Colegiului Național „Mihai Eminescu”), școli relocate sau chiar unități reînființate. Exemplul cel mai elocvent privind școlile relocate este al Colegiului Tehnic de Marină „Alexandru I. Cuza”. Sau al fostului NAVROM, cum este cunoscut mai degrabă de constănțeni. Spre supărarea părinților și disperarea elevilor și cadrelor didactice, toate forurile de decizie din județ și municipiu au hotărât ca Liceul NAVROM să părăsească imobilul de pe B-dul 1 Mai, numărul 101, unde funcționa de mai bine de 40 de ani, pentru a se muta în clădirea Școlii 15 de pe Șoseaua Mangaliei. În clădirea respectivă urma să funcționeze recent înființatul Colegiu Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, sens în care în februarie 2018, Consiliul Local Constanța a emis mai multe hotărâri, inclusiv privind acordarea terenului Ministerului Apărării: HCLM 53/23.02.2018, HCLM 54/23.02.2018, HCLM 60/23.02.2018.

„Totul a ajuns o rușine! Pentru ce a fost evacuat Navrom?!”

Între timp, colegiul militar a fost înființat și funcționează în clădirile de pe strada Dezrobirii, numărul 80 – alături de Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” și Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. În schimb, deși evacuat în grabă, imobilul din cartierul Poarta 6 nu a fost reabilitat și nici infrastructura modificată, așa cum anunțau reprezentanții Armatei încă din 2018. În schimb, semnalează locuitorii cartierului Poarta 6 – de menționat că mulți dintre ei aveau copiii la această unitate de învățământ! – a ajuns să fie năpădit de bălării și adăpost pentru oamenii străzii. „Grădina școlii a ajuns o rușine. Sunt numai bălării peste tot. Totul este părăsit. Prin primăvară, înainte de starea de urgență cauzată de pandemia de coronavirus, a fost o perioadă în care mai vedeam militari prin curte în permanență. De atunci însă, nu mai este nimeni. Este mizerie, curtea a fost năpădită de bălării, dar în schimb au tăiat doi salcâmi de la gard. Ba mai mult, oamenii fără adăpost au început să sară gardul și să campeze în curtea școlii. Probabil și prin școală, nu știu, căci nu se vede de la gard”, ne-a semnalat un constănțean care locuiește în apropierea fostei școli de pe B-dul 1 Mai, numărul 101.

Forțele Navale explică de ce nu au început încă lucrările

Referitor la motivele pentru care, nici până în acest moment, nu au fost demarate lucrările de infrastructură necesare pentru asigurarea condițiilor funcționării Colegiului Militar de Marină, am chestionat reprezentanții Forțelor Navale. Aceștia au precizat pentru „Cuget Liber” că, până în acest moment, încă nu a fost elaborat studiul de fezabilitate – adică un prim pas în demararea lucrărilor! „Documentația tehnico-economică (faza studiului de fezabilitate) este în curs de elaborare, iar situațiile tehnice nu au fost încă stabilite. Din acest motiv, nu putem furniza informații de natură tehnică privind investiția. Lucrările de infrastructură vor asigura spații de cazare, hrănire, activități didactice și administrative, pavilion infirmerie, sală de sport și sală de spectacole. Elaborarea documentației tehnico-economice nu a putut fi finalizată în grafic, din cauza faptului că proiectantul a invocat perioada stării de urgență, în urma apariției pandemiei COVID-19”, au arătat reprezentanții Forțelor Navale. 
În ceea ce privește stadiul în care a ajuns proprietatea, reprezentanții Forțelor Navale susțin că există pază non-stop, ba chiar că s-a demarat igienizarea spațiului.

„Obiectivul are asigurată pază, în regim de 24/7. Persoanele fără adăpost care încalcă proprietatea sunt evacuate în mod periodic. În prezent, se desfășoară activități de igienizare a spațiului, de toaletare a arborilor și de îndepărtare a crengilor și a resturilor lemnoase în urma toaletării. Tăierea celor doi arbori a fost necesară din cauza pericolului pe care îl reprezentau pentru trecătorii din vecinătatea unității, copacii respectivi fiind chiar la limita perimetrului curții obiectivului de pe B-dul 1 Mai”, au mai arătat reprezentanții Forțelor Navale. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 11 Septembrie 2020
Stire din Eveniment : Dialog pe tema regiunii Mării Negre
Pagina a fost generata in 1.6061 secunde