Ce pedepse crunte primesc pușlamalele care dau în cap în Constanța

695
3
Ce pedepse crunte primesc  pușlamalele care dau în cap  în Constanța - fondcepedepsecrunteprimescpuslam-1416247001.jpg

Articole de la același autor

Minorii au ajuns să terorizeze Constanța mai ceva decât infractorii cu experiență, căci dau în cap pe stradă sau jefuiesc zeci de locuințe sau mașini. E drept, cei care nu au împlinit încă 14 ani nu sunt trași la răspundere în niciun fel. Altfel stau lucrurile, însă, în ceea ce-i privește pe pușlamalele care au depășit această vârstă!

Este deja cunoscut faptul că cele mai multe infracțiuni care au loc în județul Constanța sunt comise de minori. Dar, contrar acuzațiilor aduse de cetățeni, sătuli să tot cadă victime acestor mici răufăcători, polițiștii nu stau cu mâinile în sân! Dacă puștanii care nu au împlinit încă 14 ani nu pot fi trași la răspundere penal, nu la fel stă situația cu cei care au depășit această vârstă! Drept urmare, în ultima perioadă, zeci de puștani, cu vârste între 14 și 18 ani, cunoscuți pentru "bogata" activitate infracțională, au fost reținuți de oamenii legii și au ajuns fie în arest la domiciliu, fie au fost deja condamnați la o măsură privativă de libertate. Și, după cum ne-au spus oamenii legii, unii dintre cei mai "activi" infractori minori din Constanța au ajuns după gratii. E drept, însă, nu după gratiile unui penitenciar, ci a unui centru de reeducare sau de detenție!

Reeducare pentru cei mai "activi" hoți minori

La doar 15 ani, Sibel B. este deja cunoscută de aproape toți polițiștii din municipiul Constanța. În perioada februarie - iunie 2014, a comis 12 infracțiuni, în Constanța, Valu lui Traian și Cumpăna. A atacat bătrâne pe stradă, a smuls telefoane mobile din mâinile copiilor și a jefuit locuințe. Pentru aceste fapte, magistrații Judecătoriei Constanța au condamnat-o la măsura educativă a internării într-un centru de reeducare, pentru o perioadă de doi ani. Mai mult, instanța a decis ca tânăra, în solidar cu mama ei, să achite pagube materiale de 170.000 de lei (!).

Un alt adolescent care a ajuns într-un centru de detenție pentru minori este Samir Haidin Regep. Acesta a fost condamnat la cinci ani (cu mențiunea că a primit 28 de condamnări pentru tot atâtea fapte!) pentru furturi din locuință. Pe el, magistrații l-au obligat la 19.600 daune materiale. Iar lista continuă: Sali Bilent, acuzat de furturi și tâlhării, a fost condamnat la măsura educativă a internării într-un centru de detenție pe o perioadă de trei ani și șase luni, Ion Marcel, acuzat de tâlhărie (după ce împreună cu alți doi indivizi, a bătut crunt un paznic din Triajul Palas, pentru un telefon mobil), a fost condamnat la trei ani și șase luni într-un centru de detenție.

"Ajung să-și dea încălțămintea pentru țigări"

Odată ajunși în centrul de detenție, autoritățile pun accent pe reintegrarea lor socială. Insp. princ. Dan Barbu, purtător de cuvânt al Centrului de detenție pentru minori Craiova, ne-a precizat că, pe lângă cursurile școlare, minorii sunt ghidați către o meserie, în funcție de aptitudinile pe care le au și chiar se fac demersuri pentru reintegrarea în familie.

Minorii din Constanța ajung să-și ispășească pedepsele în Centrul de detenție de la Tichilești, Brăila - dat fiind că este cel mai aproape de casă. Anul acesta, aici se desfășoară cursuri de frizerie și tâmplărie PVC. Și, așa cum au consemnat Dolores Benezic și Adelina Boboșatu, din cadrul APADOR - CH, în urma verificărilor realizate în acest centru, 130 de deținuți erau înscriși la cursurile școlare.

Se ridică însă semne de întrebare cu privire la eficiența reintegrării în familie. Aproximativ 40% dintre deținuți nu sunt căutați de familie, a precizat conducerea unității, iar nu distanța este de vină, ci dezinteresul familiilor! Sau, precum în cazul multor minori infractori din Constanța, "provin din centre de instituționalizare sau direct de pe stradă, ceea ce ridică probleme la eliberarea lor, pentru serviciul de probațiune".

O problemă rămâne și traficul de bunuri între minori.

"Faptul că legislația interzice vânzarea de țigări minorilor, iar deținuții minori fumează (majoritatea), este o sursă constantă de trafic și tensiuni între deținuți. Tinerii au voie să cumpere țigări de la chioșcul centrului și le trafichează cu minorii, contra unor sume mari de bani, haine, alimente sau servicii. Unii minori ajung să-și dea și încălțămintea pentru țigări", au mai precizat specialiștii APADOR-CH.

Obligat să învețe o meserie!

Aceeași preocupare, pentru reintegrarea în societate, o aplică autoritățile și în cazul minorilor pentru care se aplică pedepse neprivative de libertate. De exemplu, Ismail Dăuș, din Năvodari, a fost prins în august, după ce împreună cu un adult și un alt minor au spart o mașină și au furat bunuri de 1.700 de lei. Pentru fapta comisă, magistrații Judecătoriei Constanța l-au condamnat la trei luni de supraveghere, timp în care, printre altele, trebuie "să urmeze un curs de pregătire școlară sau de calificare profesională". 

Comentează știrea

Cezar
18 noiembrie 2014
Crunte pe naiba!

Asa cum précis le este frica sa-si bage degetele in prize,ar trebui ca si minorilor sau majorilor sa le fie frica sa se gandeasca macar la cum ar fi sa fure sau sa faca traffic de droguri.Legile cu taiatul mainii si executiile pentru hoti ,respective traficanti de droguri sunt foarte bune. Vrajeala cu educatia in centre sau penitenciare cu bancuri de lucru nu tine. In cazurile astea,educatia se face prin constrangere,repet prin crearea unui reflex ca atunci cand esti pe punctul de a fi electocutat mortal in caz ca faci prostii.Oamenii vor siguranta pe strazi,asta e important si cu asta trebuie inceput,nu grija fata de infractor e pe un plan superior!

admirator
2 decembrie 2014
nu este suficienta

o meserie! in conditiile economiei de piata si a lipsei de garantare a locului de munca, e nevoie de multe meserii pentru a te putea descurca. Adaugati dulgherie clasica, ebenistica, mecanic auto, instalator, sudor, zidar, zugrav/vopsitor. Nu e gluma. Cat stau acolo, pot sa invete toate aceste meserii, cu care sa se intretina onorabil dupa ce ies. In functie de ofertele pietii de munca. De ce li se da voie sa fumeze? Se pot face perchezitii inopinate (corporale, in camere, la locul de munca) si confiscate toate tigarile. Iar banii trebuie tinuti la casieria centrului, nu dati lor, pe mina. Cumparaturile trebuie facute doar de la unitatea comerciala agreata de centrul de reeducare, pe comenzi. Factura se plateste de casierie, din banii minorului. Ce e asa greu? Nu se incalca liberatatea lor de a avea bani si a cumpara, nu pot sa-si procure tigari sau sa mituiasca alte persoane. Nici tinta atacurilor pentru jaf nu pot fi. E o metoda verificata si sigura. Si in deplina concordanta cu regimul lor juridic.

admirator
2 decembrie 2014
@Cezar

e nevoie de masuri dure impotriva infractorilor (chiar si minori) dar nu mutilari sau pedepassa capitala! Care a fost eficienta acestor masuri in Evul Mediu? Lumea interlopa era destul de numeroasa, in ciuda pedepselor extreme. Mai eficient este sa-i inveti cateva meserii...

Articole pe aceeași temă

Marţi, 18 Noiembrie 2014
Stire din Eveniment : Tâlhărie în zona Gării Constanța
Duminică, 09 Noiembrie 2014
Stire din Monden : Actor arestat pentru furtul unui colier
Pagina a fost generata in 0.8097 secunde