Modificări aduse prin noul Cod civil

Ce pățiți dacă rupeți abuziv logodna?

2996
Ce pățiți dacă rupeți abuziv logodna? - inellogodna-1317062881.jpg

Noul Cod civil al României, prin care sunt reglementate raporturile patrimoni-ale și nepatrimoniale dintre persoane, va intra în vigoare începând cu data de 1 octombrie. Codul este alcătuit dintr-un ansamblu de reguli care stabilește raporturile de drept privat, încorporând în totalitate reglementările privitoare la persoane, relațiile de familie și relațiile co-merciale. Specialiștii au precizat că actele și faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârșite sau produse înainte de intrarea în vigoare a noului Cod civil nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârșirii ori producerii lor.

Orice persoană dispărută poate fi declarată moartă după doi ani
Noul Cod civil prevede ca, în cazul în care o persoană este dispărută și există indicii că a încetat din viață, aceasta poate fi declarată moartă prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate, dacă au trecut cel puțin doi ani de la data primirii ultimelor informații despre ea.
În momentul în care este sigur că decesul s-a produs, deși cadavrul nu poate fi găsit sau identificat, moartea poate fi declarată prin hotărâre judecătorească, fără a se aștepta împlinirea vreunui termen de la dispariție, se spune în noul cod. Cel dispărut este socotit a fi în viață, dacă nu a intervenit o hotărâre declarativă de moarte rămasă definitivă.
Cazurile speciale sunt reglementate de articolul 50, care, la alineatul (1), spune că cel dispărut în împrejurări deosebite, cum sunt inundațiile, cutremurul, catastrofa de cale ferată ori aeriană, naufragiul, în cursul unor fapte de război sau într-o altă împrejurare asemănătoare, ce îndreptățește a se presupune decesul, poate fi declarat mort, dacă au trecut cel puțin șase luni de la data împrejurării în care a avut loc dispariția.

Despăgubiri la ruperea abuzivă a logodnei
Dar ceea ce e și mai interesant, noul Cod civil al României reglementează încheierea logodnei, care nu este supusă niciunei formalități și poate fi dovedită cu orice mijloc de probă, neputând fi condiție pentru căsătorie. Logodna se poate încheia doar între bărbat și femeie, mai prevede legea.
Articolul 267 din Codul Civil stipulează că "(1) logodnicul care rupe logodna nu poate fi constrâns să încheie căsătoria; (2) clauza penală stipulată pentru ruperea logodnei este considerată nescrisă; (3) ruperea logodnei nu este supusă niciunei formalități și poate fi dovedită cu orice mijloc de probă".
În cazul ruperii logodnei, sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit în considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, în vederea căsătoriei, cu excepția darurilor obișnuite. Darurile se restituie în natură sau, dacă aceasta nu mai este cu putință, în măsura îmbogățirii. Obligația de restituire nu există dacă logodna a încetat prin moartea unuia dintre logodnici.
Persoana care rupe logodna în mod abuziv poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, în măsura în care au fost potrivite cu împrejurările, precum și pentru orice alte prejudicii cauzate.

Minorii de 16 ani se pot căsători doar în anumite condiții
Noul Cod civil prevede că, pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviințarea părinților săi sau, după caz, a tutorelui și cu autorizarea instanței de tutelă în a cărei circumscripție minorul își are domiciliul.
De asemenea, actul normativ interzice căsătoria între rude. "(1) Este interzisă încheierea căsătoriei între rudele în linie dreaptă, precum și între cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv. (2) Pentru motive temeinice, căsătoria între rudele în linie colaterală de gradul al patrulea poate fi autorizată de instanța de tutelă în a cărei circumscripție își are domiciliul cel care cere încuviințarea. Instanța se va putea pronunța pe baza unui aviz medical special dat în acest sens. (3) în cazul adopției, dispozițiile alin. (1) și (2) sunt aplicabile atât între cei care au devenit rude prin adopție, cât și între cei a căror rudenie firească a încetat prin efectul adopției", stipuleaza articolul citat.
Căsătoria între tutore și persoana minoră este interzisă prin articolul 275 din noul Cod civil.

Căsătoria între persoanele de același sex nu este recunoscută în România
Noul Cod civil al României interzice căsătoria dintre persoane de același sex, nerecunoscând nici parteneriatele civile încheiate în străinătate. Articolul 277 referitor la interzicerea sau echivalarea unor forme de conviețuire cu căsătoria, din noul Cod civil, care va intra în vigoare în 1 octombrie, prevede că "este interzisă căsătoria dintre persoane de același sex", iar căsătoriile dintre persoane de același sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetățeni români, fie de cetățeni străini nu sunt recunoscute în România.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 26 Iulie 2011
Stire din Monden : Luminița Anghel se mărită!
Joi, 17 Martie 2011
Stire din Cetățenești : Căsătorie de doi lei!
Miercuri, 09 Februarie 2011
Stire din Fun : Cugetări despre femei și căsătorie
Pagina a fost generata in 1.3332 secunde