Măscărici, "armata roșie" și varianta surpriză! Cine îi poate uni pe români pentru a ieși din mizerieMăscărici, "armata roșie" și varianta surpriză! Cine îi poate uni pe români pentru a ieși din mizerie

Criza politică prin care trece România la ora actuală, căreia - personal - nu îi văd o soluție fericită imediată, mi-a amintit de o filă din istoria națiunii, cu precizarea că personajele de atunci au infinit mai multă prestanță decât măscăricii pe care îi vedeți astăzi în fața ...

Campania "Cuget Liber": "O zi de aventură pentru copiii necăjiți"Campania "Cuget Liber": "O zi de aventură pentru copiii necăjiți"

Cu siguranță cunoașteți fericirea sufletească după ce ați făcut o mare bucurie copiilor dumneavoastră. Vă spun, totuși, că poate exista o bucurie și mai mare în momentul în care poți aduce fericirea pe chipurile unor copii cu care soarta nu a fost prea prietenoasă. Este ...

ATENȚIE, SCENE TERIBILE! Femeie atacată de câini în fața blocului - VIDEOATENȚIE, SCENE TERIBILE! Femeie atacată de câini în fața blocului - VIDEO

Atac al câinilor comunitari într-un cartier mărginaș din orașul Bicaz, din Neamț. Vă avertizăm, urmează imagini care vă pot afecta emoțional.O femeie care se întorcea acasă în jurul orei 5 dimineața a fost atacată de animale, chiar în fața blocului. În imaginile surprinse de o ...

MICROBUZE SCOASE DE PE TRASEU, DUPĂ UN CONTROL AL OPC CONSTANȚA: "SE RUPEAU BUCĂȚI DIN ELE!"MICROBUZE SCOASE DE PE TRASEU, DUPĂ UN CONTROL AL OPC CONSTANȚA: "SE RUPEAU BUCĂȚI DIN ELE!"

OPC a verificat ieri microbuzele maxi taxi din Constanța și a scos de pe traseu cinci dintre acestea. Starea în care se aflau era de-a dreptul revoltătoare! "Se rupeau bucăți din ele, iar cauciucurile erau distruse, în ciuda faptului că inspecția tehnică periodică era la zi", a ...

MINER MORT ÎN SPITAL, după o explozie în mină / Control la Spitalul de Arși: "A murit din cauza infecției cu klebsiella"MINER MORT ÎN SPITAL, după o explozie în mină / Control la Spitalul de Arși: "A murit din cauza infecției cu klebsiella"

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a dispus Inspecției Sanitare de Stat să efectueze un control la Spitalul Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală.Decizia vine după ce în presă au apărut informații că minerul care a ...

TÂNĂR DE 24 DE ANI, LĂSAT FĂRĂ MAȘINA DE 10000 EURO, DE POLIȚIȘTII DIN CONSTANȚA. Ce spun oamenii legiiTÂNĂR DE 24 DE ANI, LĂSAT FĂRĂ MAȘINA DE 10000 EURO, DE POLIȚIȘTII DIN CONSTANȚA. Ce spun oamenii legii

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu polițiști din cadrul I.P.J. Constanța, au descoperit, pe raza județului Constanța, un autoturism marca Audi, model A5, semnalat ca fiind furat din Italia.În urma verificărilor s-a stabilit că autoturismul este ...

ATENȚIE CE CUMPĂRAȚI! Prezervative găurite pe piața din Constanța! "Pur și simplu erau înțepate"ATENȚIE CE CUMPĂRAȚI! Prezervative găurite pe piața din Constanța! "Pur și simplu erau înțepate"

Comisarul șef al Protecției Consumatorilor Constanța, Horia Constantinescu, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că ar fi fost depistate pe piața din Constanța prezervative găurite.„Prezervativele erau chinezești, dar sigilate și puse în cutii ce semănau ...

AVOCAT RĂNIT GRAV ÎNTR-UN ACCIDENT RUTIER, PE AUTOSTRADĂ! El se află acum în operațieAVOCAT RĂNIT GRAV ÎNTR-UN ACCIDENT RUTIER, PE AUTOSTRADĂ! El se află acum în operație

Avocatul Daniel Ionașcu a fost implicat într-un grav accident rutier în urmă cu puțin timp, iar medicii fac tot posibilul să îi salveze viața.Daniel Ionașcu a fost transportat de urgență la Spitalul Floreasca din Capitală, după ce a suferit un accident ...

Stirile zilei de Miercuri, 21 Martie 2018 - Cuget Liber Online

X
Mai multe ştiri online:

Ce obligații are polițistul rutier atunci când te oprește în trafic

Ştire online publicată Sâmbătă, 12 Ianuarie 2013. Autor: Andreea ILIESCU
Atunci când sunteți oprit în trafic de polițistul de la Rutieră, trebuie să știți că omul legii trebuie să respecte anumite reguli, care țin atât de conduită cât și de respectarea procedurilor legale. 

Obligațiile polițistului rutier sunt stabilite prin „Concepția de atitudine și acțiune a poliției rutiere”, documentul care reglementează modul de acțiune în trafic al agenților de circulație.

Astfel, polițistul rutier e obligat să comunice șoferului motivul opririi, abaterea comisă și sancțiunea prevăzută de lege, după care va întocmi documentele de constatare și va solicita conducătorului auto să rămână în autovehicul. „Dacă șoferul manifestă intenția de a coborî cu scopul de a veni la autovehiculul poliției, polițistul va insista ferm să rămână în autovehicul până la terminarea procedurii de completare a documentelor de constatare”, scrie în regulamentul polițiștilor.

La finalizarea controlului, agentul de circulație trebuie să restituie conducătorului auto documentele, mai puțin cele reținute odată cu constatarea abaterii, dar și să-i explice șoferului modul de soluționare, dreptul de a adăuga mențiuni în procesul-verbal de contravenție, precum și termenul de folosire a căilor de atac împotriva documentelor întocmite.

De asemenea, potrivit art. 35 din Codul Rutier republicat, polițistul rutier are dreptul să verifice vehiculul, precum și identitatea conducătorului sau a pasagerilor aflați în interiorul acestuia atunci când există indicii despre săvârșirea unei fapte de natură contravențională sau penală. Refuzul șoferului de a se conforma se sancționează cu amendă și reținerea permisului de conducere pe o perioadă de 90 de zile.

Cum te oprește polițistul în trafic?

În ceea ce privește modalitatea de oprire a autovehiculelor, agentul trebuie să aleagă un loc adecvat, astfel încât să permită poziționarea mașinilor în afara părții carosabile, în parcări sau alte spații în care nu se stânjenește circulația.

Pentru a opri un autoturism, polițistul va efectua semnalul de oprire regulamentar cu brațul, pe timp de zi, iar pe timp de noapte, cu bastonul reflectorizant sau a unui dispozitiv cu lumină de culoare roșie. În ambele cazuri, poate folosi fluierul. Pe autostrăzi, agenții rutieri trebuie să efectueze semnalul de oprire exclusiv din autovehiculul poliției, iar șoferul este invitat să urmeze mașina poliției până în prima parcare, unde se trece la executarea controlului propriu-zis.

„După oprirea autovehiculului, unul dintre polițiști va desfășura procedura de constatare, în timp ce partenerul său îl va supraveghea pe conducătorul autovehiculului oprit și pe restul ocupanților”, se mai specifică în document.

Radare

Autovehiculul pe care este montat sistemul va fi folosit atât ziua, cât și noaptea, din mers sau în staționare, de către operatori atestați.

Activitatea se va desfășura zilnic pe 2-3 schimburi, pe drumurile unde s-au produs accidente, în baza unui grafic lunar care va fi modificat în funcție de evoluția situației operative.

La stabilirea vitezei ce constituie contravenție se ține cont de toleranța de 10 km/h, având în vedere viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv și categoria din care face parte autovehiculul.

Polițistul rutier trebuie să ia măsuri de sancționare împotriva tuturor abaterilor filmate prin procedura întocmirii procesului verbal de contravenție în lipsa conducătorului auto.

De reținut este faptul că nu este necesar ca autoturismul pe care este montat aparatul de măsurare a vitezei să fie inscripționat. De asemenea, nu este necesar să fie poziționat într-o anumită manieră, în condițiile în care se respectă regulile de circulație.

Băut la volan

Constatarea contravenției de conducere a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice se face numai prin intermediul mijloacelor tehnice certificate, cum ar fi etilotestele sau fiola.

După utilizarea etilotestului, dacă valoarea indicată este cuprinsă între 0,11-0,40 mg/l (inclusiv), polițistul rutier va proceda la întocmirea procesului verbal de contravenție.

Dacă valoarea indicată este de peste 0,40, șoferul trebuie să îl însoțească pe polițist la cea mai apropiată unitate medicală, în vederea recoltării probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

Atenție! Consumarea a 500 de mililitri de bere alcoolizată este depistată de etilotest, iar valoarea depășește 0,11 mg/l.

Refuzul recoltării de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei constituie infracțiune și se pedepsește conform art. 79 din O.U.G. 195/2002 și atrage, pe lângă sancțiunea penală, și anularea permisului de conducere.

Articole de la acelaşi autor

Părerea ta contează !
11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
1
un cunoscator
12 ianuarie 2013
+5 : -5
pt cuget liber

Domnilor reporteri va rog nu mai dezinformati populatia necunoscatoare a legii.In primul rand amestecati procedura de lucru a politiei cu codul rutier,in al doilea rand nu trebuie sa existe un motiv pt a opri un participant in trafic prevazut in codul rutier,pt ca descoperirea conducatorilor care circula sub influenta bauturilor alcoolice nu se poate efectua decat prin oprire chiar daca nu incalca nicio regula de circulatie,iar in ultimul rand sa stiti ca in Romania conducerea sub influenta bauturilor alcoolice se pedepseste contraventional sau penal in functie de alcoolemia stabilita nicidecum de la 0,11 mg/l in aerul expirat.De unde a-ti scos aceasta valoare si poate ne spuneti cum se sanctioneaza alcoolemia pana la 0,11 mg/l in aerul expirat.Va multumesc.

2
Neecunoscator
12 ianuarie 2013
+4 : -4
Raspuns

Alcoolemia de pana la 0,10 inclusiv nu se sanctioneaza.Clar?

Răspuns la: pt cuget liber
Adăugat de : un cunoscator, 12 ianuarie 2013
Domnilor reporteri va rog nu mai dezinformati populatia necunoscatoare a legii.In primul rand amestecati procedura de lucru a politiei cu codul...

3
Andreea Iliescu
13 ianuarie 2013
+7 : -5
pt "un cunoscator"

Domnule/doamna, nu am amestecat in niciun fel procedura de lucru a politiei cu codul rutier. Procedura de lucru a politiei este prevazuta in Conceptia de atitudine si actiune a politiei rutiere. In al doilea rand, mereu exista un motiv atunci cand esti oprit in trafic, chiar daca motivul este "control de rutina".In al treilea rand, alcoolemia de pana la 0.10 mg/l nu se sanctioneaza in niciun fel. Alcoolemia cuprinsă între 0,11-0,40 mg/l (inclusiv) se pedepseste cu amenda (categoria a 5-a, 420 de lei) si retinerea permisului pentru 60 de zile, iar o alcoolemie de peste 0.40 mg/l inseamna dosar penal. Mai multe informatii puteti gasi in OUG 195/2002. O zi buna!

4
un cunoscator
13 ianuarie 2013
+3 : -3
pt Andreea Iliescu

Varog sa acceptati textul de lege cf.codului rutier,,3. Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte: a. conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune;,, si spuneti-mi unde observati 0,11mg/l Va multumesc

5
Bogdan
13 ianuarie 2013
+6 : -3
Pt Andreea Iliescu

Bravo! Asa se face un articol! Imi place ca te-ai documentat si ai folosit cu atentie fiecare cuvint.Si in plus, m-am uitat si pe fb, mai esti si frumoasa...

6
Bogdan
13 ianuarie 2013
+4 : -3
Pt cunoscator

Parerea mea e ca alcoolemie inseamna alcool in singe. Cind iti pune fiola, nu se masoara alcoolul din singe ci din aerul expirat, si deci e doar o estimare a alcoolemiei.Probabil fiolele nu pot depista concentratii sub 0,1mg/l ( adica nu se inverzesc) desi pe cele mai moderne scrie valoarea in clar INSA nu pot fi considerate rezultate certe ( pot fi FALS pozitive). Cind fiola arata rezultate peste 0,4mg/l situatia e grava, se merge la spital pt a recolta singe pentru proces.

7
un cunoscator
13 ianuarie 2013
+3 : -6
pt Andreea Iliescu

Si ca sa vedeti si faptul ca amestecati procedura cu codul priviti va rog un art din codul rutier,,Art. 2 Indrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice se fac de catre politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, care are obligatia sa ia masurile legale in cazul in care constata incalcari ale acestora Unde vedeti specificatia ,,MOTIV,,

8
timofte radu
13 ianuarie 2013
+5 : -4
gresiti enorm

Cel mai bine si deontologic era ca toate acestea sa fie explicate de un politist de la rutiera si nu de o femeie care mai bine ar sta la cratita daca nu stie cu ce se mananca Codul Rutier. De curiozitate, ce pregatire aveti d-stra, doamna, ca sa va dati cu parerea ce si cum. Sau, pur si simplu ati copiat toate astea si va dati interesanta ? Domnul care a intervenit are perfecta dreptate.

9
daniel
16 ianuarie 2013
+3 : -3
radare

VA rog sa tineti cont ca pe raza orasului Constanta am intalnit cel putin doua masini cu aparat radar montat pe ele un logan galben si un logan albastru care nu are inscriptionat absolut nimic pe ele, ceeace mi se pare ca este inpotriva legii cel putin asa reese din reportajul anterior Am dreptate?

10
EscorteDinRomania.ro
5 aprilie 2015
+1 : -1
EscorteDinRomania.ro - Escorte Constanta, Escorte Cluj, Escorte Bucuresti, Escorte Iasi...

EscorteDinRomania.ro - Escorte Constanta, Escorte Cluj, Escorte Bucuresti, Escorte Iasi... www.EscorteDinRomania.ro -Escorte Constanta, Escorte Bucuresti, Escorte Brasov, Escorte Cluj, Escorte Iasi, Escorte Timisoara, Escorte Arad, Escorte Craiova, Escorte Targu Mures, Escorte Mures, Escorte Oradea, Escorte Satu Mare, Escorte Tulcea, Escorte Buzau, Escorte Pitesti... Lista detaliata pe judete pentru servicile de escorte din Romania si saloane de masaje erotice din Romania pe: www.EscorteDinRomania.ro escorte unice...

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Top ştiri din ultimele 7 zile

Eveniment
ieri, ora 23:20 Foto : DOLIU ÎN RADIOUL ROMÂNESC! A MURIT ANDREI GHEORGHE 37881 vizite, 6 comentarii DOLIU ÎN RADIOUL ROMÂNESC! A MURIT ANDREI GHEORGHE
Cultură-Educație
vineri, 16 martie Foto : "Mina de aur" din inima Constanței pe care nimeni nu dă doi bani! 5550 vizite, 2 comentarii "Mina de aur" din inima Constanței pe care nimeni nu dă doi bani!
Politică
duminica, 18 martie Foto : Primăria Constanța acordă locuri de veci gratuit. Cine sunt beneficiarii 2859 vizite, 0 comentarii Primăria Constanța acordă locuri de veci gratuit. Cine sunt beneficiarii
ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.3369 secunde