Ce nereguli a găsit Avocatul Poporului în maternitatea din Constanța

843
Ce nereguli a găsit Avocatul Poporului în maternitatea din Constanța - cenereguliagasitavocatulpoporulu-1408285049.jpg

Articole de la același autor

Experții Avocatului Poporului au finalizat ancheta desfășurată la maternitatea din cadrul Spitalului Județean Constanța, demarată după ce organizația "Salvați Copiii" a transmis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, prin care a atras atenția asupra faptului că subfinanțarea sistemului sanitar afectează îngrijirea medicală a nou-născuților prematuri abandonați în spitale.


Specialiștii din cadrul Avocatului Poporului Constanța au verificat cum sunt îngrijiți nou-născuții abandonați în spital și au ajuns la concluzia că principalele probleme cu care se confruntă, atât Spitalul Clinic Județean de Urgență, cât și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sunt personalul insuficient și lipsurile financiare. 


"Toți nou-născuții beneficiază de îngrijire medicală conformă cu ghidurile și protocoalele științifice neo-natale. Nou-născuții prematuri necesită îngrijiri suplimentare (ventilație mecanică, echipamente speciale, tratament medicamentos, produse de terapie și alimente specifice nou-născutului prematur) și toate acestea constituie o sar- cină bugetară suplimentară pentru secție și pentru spital. Nou-născuții abandonați încarcă sarcinile pro-fesionale ale asistentelor medicale care, concomitent, asigură îngrijirea medicală a tuturor nou născuților internați în compartimentul respectiv. Bugetul secției permite în mod limitativ îngrijirea pe termen lung a nou-născuților prematuri și a nou-născuților abandonați, motiv pentru care secția apelează la surse co-munitare de sprijin pentru procura-rea produselor elementare de în- grijire (unguente, hăinuțe, pampers). Aceste produse, ca și anumite materiale și echipamente (saltele, pături, cearșafuri, scutece, paturi, monitoare pentru supraveghere, incubatoare etc) ar necesita suplimentarea bugetului secției care în prezent este în mod cert in-suficient, deși însumează efor-turile bugetului spitalului și bugetul alocat prin programele naționale adresate nou-născutului", au constatat experții Avocatului Poporului, se menționează în adresa semnată de președintele instituției, Victor Ciorbea. 


În urma anchetei, instituția respectivă a transmis conducerilor Spitalului Județean și Direcției de Protecția Copilului o serie de recomandări, dintre care amintim efectuarea demersurilor pentru acoperirea deficitului de personal și necesitatea unei mai bune colaborări dintre asistenții sociali și autoritățile publice cu atribuții în înregistrarea nașterii copiilor. 


Se impune menționat că în momentul efectuării controlului (la începutul lunii august), în maternitatea din Constanța erau 11 copii abandonați: patru la neonatologie, fiind născuți prematur și având între zero și trei luni, iar șapte la Pediatrie, având între trei și 12 luni.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4338 secunde