Ce li se pregătește patronilor colecționari de amenzi: „Este o condamnare la faliment!”

3188

Articole de la același autor

Se pregătește o măsură drastică pentru patronii localurilor care nu respectă restricțiile anti-COVID-19 și sunt amendați în mod repetat: suspendarea activității pentru o perioadă cuprinsă între 15 și 30 de zile. „Este o condamnare la faliment”, strigă comercianții. Pe de altă parte, nici polițiștii nu sunt de acord să pună în aplicare această măsură.

Este evident deja, pentru toată lumea, că administratorii localurilor nu respectă, la litera legii, restricțiile privind limitarea activității în vederea prevenirii răspândirii noului coronavirus. Fie servesc clienții în incinta localurilor, deși măsurile restrictive în vigoare impun ca servirea să se realizeze numai pe terase sau în spații descoperite, fie nu respectă limitarea la un grad de ocupare de 30%, astfel încât să fie respectată distanțarea socială; în alte situații, au fost organizate petreceri sau clienții au fost depistați fără măști, fără să stea la distanță. De asemenea, în multe cazuri, polițiștii au constatat că nu este respectat orarul de funcționare. De exemplu, la sfârșitul de săptămână care a trecut localurile ar fi trebuit să tragă obloanele la ora 18.00 dar, precum în alte week-end-uri – când stingerea ar fi trebuit să se dea la ora 21.00, polițiștii constănțeni au depistat mai multe baruri unde clienții erau la mese chiar și după ora când ar fi trebuit să fie închiderea.





Amenzile nu îi mai sperie pe comercianți

Potrivit legii 55/2000, prin care sunt reglementate măsurile anti-COVID-19 luate de autorități, operatorii economici pot fi sancționați pecuniar cu amenzi între 1.000 și 5.000 de lei, respectiv între 2.000 și 10.000 de lei, în funcție de gravitatea celor constatate. Amenzile au tot curs, dar fără a-i speria prea tare pe comercianți, din câte se pare! Drept dovadă, polițiștii constănțeni au deja „clienți” fideli, printre localurile din municipiu, pe care le amendează la fiecare sfârșit de săptămână.

Prin urmare, autoritățile sunt hotărâte să înăsprească măsurile restrictive.

„Întrucât în practică s-a constatat faptul că operatorii economici care au fost sancționați pentru astfel de fapte au continuat să încalce prevederile legale, considerând că aplicarea sancțiunii contravenționale este nesemnificativă în raport cu profitul realizat în urma desfășurării activității interzise, considerăm necesară instituirea în acest caz și a unei sancțiuni contravenționale complementare. O astfel de măsură se impune mai ales în contextul actual, determinat de persistența unui număr crescut de persoane infectate pe teritoriul național, precum și de apariția zilnică a unor cazuri noi de persoane infectate, aspecte care impun adoptarea unor măsuri suplimentare de natură a asigura o protecție adecvată și eficientă a vieții și sănătății publice a cetățenilor. De asemenea, cu ocazia activităților de verificare și control desfășurate pentru impunerea prevederilor legale stabilite de Legea nr. 55/2020, în contextul stării de alertă, la nivel teritorial au fost constatate mai multe situații în care aceiași agenți economici din domeniu au încălcat în repetate rânduri prevederile legale. Din centralizări a rezultat că aceste cazuri sunt întâlnite la nivelul unui număr semnificativ de județe, peste jumătate din totalul acestora”, au precizat reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.



Localuri închise pentru o lună. Ce pățesc cei care rup sigiliile

Următorul pas avut în vedere este suspendarea activității localurilor, pentru o perioadă cuprinsă între 15 și 30 de zile, în cazul celor care sunt sancționați în mod repetat. Inițiativa a fost trecută într-un proiect legislativ, lansat în dezbatere publică la începutul lunii aprilie. Astfel, potrivit proiectului legislativ, operatorii economici care într-un interval de 15 zile de la prima constatare repetă faptele imputabile, vor fi sancționați complementar cu suspendarea activității pe o perioadă cuprinsă între 15 – 30 de zile. Într-o primă fază, în localuri va fi postat, în locuri vizibile, mesajul că spațiul comercial este închis temporar. Dacă se constată încălcarea măsurii suspendării, localul va fi sigilat, iar dacă administratorul îi îndepărtează sigiliul, fapta se pedepsește penal, cu închisoare între șase luni și doi ani sau amendă.

Se impune punctat că, potrivit proiectului, plângerile împotriva procesului verbal de constatare a contravenției și de aplicare a suspendării activității nu vor suspenda executarea sancțiunii complementare. Intenția ministerului de resort este că măsura suspendării activității să fie aplicată de polițiști, jandarmi, polițiști locali.

Comercianții și polițiștii sunt supărați

Cum era de așteptat, intenția autorităților a stârnit deja un val de reacții negative. Pe de o parte, reprezentanți ai localurilor constănțene ne-au declarat că o astfel de măsură este o „condamnare certă la moarte”. Anul care a trecut a fost unul extrem de greu, pentru toată lumea, din punct de vedere financiar. Restaurantele, localurile sunt incriminate, sunt arătate cu degetul, că aici se răspândește COVID-ul. În fapt, tot ce încercăm să facem cu toții este să supraviețuim, să păstrăm locurile de muncă și sursele de venit pentru familiile pentru care suntem responsabili. Avem angajați care sunt unici aducători de venit în familiile lor, dar nimeni nu se gândește la aspectele acestea. Dacă se va ajunge la suspendări de activitate, în contextul în care și așa veniturile sunt mult reduse, va fi condamnare certă la moarte a afacerii, la faliment!”, ne-a reclamant administratorul unui local constănțean.



La rândul lor, sindicaliștii din Poliție sunt împotriva ideii ministerului.

„Argumente pentru care respingem proiectul sunt multe: avem deficit major de personal, în structurile operative, fapt pentru care și misiunile/sarcinile actuale sunt greu de îndeplinit, în timp scurt și în condiții de eficiență. De asemenea, se instituie, în mod expres, prin lege, sarcini suplimentare pentru Poliție, fără a se face referire, în Nota de fundamentare, la impactul financiar, pe linie de resurse umane; se creează premisele unor abuzuri asupra operatorilor, care și așa sunt afectați de restricțiile majore, prelungite de peste un an, cu impact negativ asupra angajaților, economiei și societății, în ansamblu. Pe de altă parte, proiectul prevede o măsură anticoncurențială și total abuzivă: operatorul economic sancționat nu poate contesta în instanță măsura agentului constatator (situație neîntâlnită în legislația actuală, în dezacord cu normele interne și europene). Totodată, Poliția Locală și Jandarmeria ar primi atribuții din sfera de activitate a Poliției și a Direcției de Sănătate Publică, fără a fi calificate profesional din acest punct de vedere”, au arătat reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3724 secunde