Ce îi așteaptă, de mâine, pe infractori

1671
5
Ce îi așteaptă, de mâine, pe infractori - fondceiiasteaptapeinfractori-1391099297.jpg

Articole de la același autor

De mâine trebuie să intre în vigoare noul Cod Penal și noul Cod de Procedură Penală. Deși de ani buni se poartă discuții pe marginea lor și se tot aduc modificări, și acum, pe ultima sută de metri, încă mai dau naștere disputelor


Țara noastră are nevoie de noi reguli conform cărora să pedepsească infractorii, dar autoritățile nu pot să cadă de acord asupra acestor noi reguli nici măcar în ultima clipă. Pe 1 februarie trebuie să intre în vigoare noile norme penale: Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Ieri, însă, s-au ridicat obiecții împotriva unor prevederi. 


Controversa interceptărilor telefonice 


Cel mai controversat este art. 140 din Codul de Procedură Penală, privind interceptările, față de care și-a declarat nemulțumirea, ieri, și președintele Traian Băsescu, dar și procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Concret, acest articol prevede că, din februarie, procurorii pot cere mandat de interceptare de la judecători doar după ce au s-a început urmărirea penală pe numele suspectului. Însă, atrag atenția procurorii, interceptările devin astfel inutile, pentru că persoanele suspectate vor știi deja că sunt urmărite. 


Escrocii scapă de închisoare 


Și prevederea Codului Penal privind reducerea condamnărilor pentru înșelăciune și-a atras dezaprobarea procurorilor DNA. "Intrarea în vigoare a noului Cod Penal în forma actuală ar înlătura răspunderea penală a unor persoane acuzate de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, care au produs consecințe deosebit de grave. În prezent, faptelor menționate cu sancționate cu închisoare de la 10 la 20 de ani, iar în noua reglementare vor fi pedepsite cu închisoare de la 1 la 5 ani, astfel că și termenul de prescripție a răspunderii penale se va reduce de la 15 la 5 ani. 


Având în vedere că multe înșelăciuni comise în dauna statului, precum cele săvârșite cu ocazia reconstituirii dreptului de proprietate, sunt identificate după mulți ani de la săvârșire, prevederea din Noul Cod penal va împiedica tragerea la răspundere a autorilor unor asemenea fapte. Aplicarea normelor de drept penal se face în considerarea principiului legii mai favorabile, astfel încât intrarea în vigoare a textului în această formă chiar pentru o singură zi va determina încetarea procesului penal în cauze având acest obiect", a atras atenția DNA. Mai mult, reprezentanții DNA susțin că au transmis sesizările lor către Ministerul Justiției încă din noiembrie 2013 dar până ieri nu primiseră niciun răspuns. 


Noile coduri prevăd multe alte noutăți care, deși nu sunt la fel de controversate, prind nepregătite autoritățile din țara noastră, după cum ne-au spus, sub protecția anonimatului, atât polițiști cât și procurori constănțeni. 


În rândurile următoare vom enumera câteva dintre noutățile aduse de noile coduri, după cum ne-au fost explicate de judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. 


Prostituatele nu mai merg la închisoare 


Astfel, nu mai este pedepsită cu închisoarea una dintre cele mai vechi meserii din lume: prostituția. "Aceasta nu va mai fi infracțiune, ci doar contravenție", a confirmat judecătorul. În schimb, este incriminată ca infracțiune "hărțuirea" - "constând în urmărirea unei persoane, ori apelarea acesteia sau trimiterea de mesaje care îi cauzează o stare de temere, sancționată cu 3 - 6 luni, respectiv 1 - 3 luni de închisoare". 


Totodată, a precizat judecătorul Danileț, se protejează mai bine viața personală. "Viața privată va fi mai bine ocrotită ca în prezent. Violarea domiciliului rămâne infracțiune, iar acum se incriminează și violarea sediului unei persoane juridice. Fotografierea sau înregistrarea convorbirilor unor persoane în domiciliul lor, respectiv difuzarea imaginilor sau convorbirilor va fi infracțiune de violarea vieții private, sancționată cu închisoare de la 3 luni la doi ani, respectiv de la 6 luni la 3 ani", a adăugat magistratul. 
Apare arestul la domiciliu 


Și în Codul de Procedură Penală sunt o serie de noutăți care atrag atenția. În timpul rând, printre pedepsele complementare condamnării la închisoare apare și publicarea hotărârii de condamnare într-un cotidian local sau central, pe cheltuiala condamnatului. 


În locul măsurii arestului preventiv, magistrații vor avea posibilitatea să impună arestul la domiciliu (situație în care suspecții fie vor fi obligați să stea numai în locuințe, fie vor avea posibilitatea să se deplaseze până la locul de muncă și înapoi). 


"Controlul judiciar și controlul judiciar pe cauțiune nu mai sunt acum măsuri subsecvente arestării preventive, ci alternative la arestare; ele se dispun în fiecare fază procesuală de cel care exercită funcția respectivă, iar cauțiunea este de minimum 1.000 de lei. Apare o nouă măsură preventivă: arestul la domiciliu, pe care o poate dispune doar un judecător pe 30 zile în cursul urmăririi penale, respectiv pe durată nedeterminată în cursul judecății. 


Arestarea se poate dispune numai în patru situații (fugă, influențare martori, presiuni victimă, altă infracțiune), iar pe motivul pericolului pentru ordinea publică o persoană poate fi arestată numai în cazul suspectării de comitere a unor infracțiuni foarte grave enumerate expres de lege", a precizat judecătorul.


O singură cale de atac 


Și durata proceselor va fi scurtată, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Penală, căci "Tribunalul nu va mai judeca căi de atac, ci de la Judecătorii și Tribunale, hotărârile vor fi apelate doar la Curtea de Apel. Totodată, se desființează Tribunalul Militar Teritorial și parchetul aferent", a mai precizat magistratul. 


Se impune menționat, însă, că ieri după-amiază, Consiliul Superior al Magistraturii a avut o întrunire cu privire la respectivele coduri, la care au participat și ministrul Justiției și procurorul general, iar propunerile de modificare, formulate la final, au fost transmise Guvernului României. 


Comentează știrea

Liviu Chilian
31 ianuarie 2014
Somnul merdialqaedanilor kustendilii, naste monstrii jigano-pesedisti

Am gasit doua articole de investigatie in merdia de Tampitopole, despre arhicriminalul pesedist Constantinescu, poreclit Spondiliul de catre kustendilii si constanteni. Am fost surprins. M'am intrebat de ce merdialqaedanii locali nu au fost primii sa informeze sulimea despre crimele suprarealiste ale supraponderalului a carui singura opera...politicastra este DESFIINTAREA justitiei din bantustanul groazei. Cum au reusit tampitopolenii sa afle "secrete" din activitatea criminala a bossului antijudetului, iar localii nu? Nu cumva merdialqaedanii de la malu' marii ce plange, plange, plange de groaza ca uda tarmul IMPUTZIT de hoiturile-ambulante jigano-pesediste, ii acopera pe criminali, in loc sa'i dezbrace pana la...pijamaua(straaamta) vargata si sa'i arunce'n ghearele oprobiului public?! In loc sa'l astepte Jilava, pe infractorul arestat Spondiliu l'a asteptat altceva, altundeva - taman in Amerikk - a fost asteptat cu flori, paine si sare si limuzina superlux, de catre seKuristi Rromarlani in frunte cu un anume Kivou, un Greco-Tzigan avokkt de meserie(???) trimis de Poanta sa faca pe...consulul Rromarlan la Los Angeladrones. Cititi aici, unde au ajuns banii furati de la gura copiilor din Kustendge: http://www.evz.ro/detalii/stiri/republica-lui-nicusor-constantinescu-1078735.html

reportericescovici
31 ianuarie 2014
comentarii degeaba

Pentru onorabila gazeta Cuget Liber un asemnea " comentariu " nu este vulgar , tendentios , si nici atac la persoana . In schimb este necrutator si sterge comentariile care nu sunt nici pe departe de " calitatea " celui scris de Diliman . Nu este de mirare ca ziarul a devenit din ce in ce mai sters , inodor,incolor si insipid . Ar fi cazul ca ziarul sa revina la combativitatea de altadata .

admirator
31 ianuarie 2014
deocamdata,

aastazi, trebuie sa apara un fel de erata a codurilor, care sa corecteze greselile. Si care trebuie adoptata tot azi... Probabil prin OUG. Asa ca sa lasam pentru maine comentariul asta!

Liviu Chilian
31 ianuarie 2014
Doua anticoduri dupa chipul si asemanarea jigano-pesedistilor INFRACTORI patologici

Motto: "Chiar daca nu toti Rromarlanii fura, este o mentalitate generala prin care accepta furtul"(un Englishit stabilit in Rromarlania) --- Adevarul caragialesc despre bantustanul groazei din ppp...ppoo...poalele Balcanilor. Personal, nu mai pot CARAGIALIZA merdia si politicastrimea din Tampitopole pe siteurile tampitopolene, pentru ca sunt CENZURAT. In Rromarlania, imi mai permit sa comentez, doua ziare din Kustendge, cel mai opresat(de o mafie jigano-pesedista PATOLOGICA) "oras" si tinut din Rromarlania. Sunt curios sa vad daca EVZaluzii gaunestilor-seKuristi-ceausisti-deveniti miliardarabiati kkapIUDAlisti, va vor acorda privilegiul sa gustati caragialismul: http://www.telegrafonline.ro/1390860000/articol/258071/in_tara_celor_sapte_servicii_secrete_mor_oameni.html --- Azi ar trebui sa intre in vigoare cele doua anticoduri CRIMINALE, croite de gnomi NEBUNI jigano-pesedisti, pentru a'si apara ciracii politicastri de teapa Sifiliticului&Spondilimanului ot Kustendge. Opozitia in frunte cu gainarul-nebun Bashitler si ocupantii Jewnglishtanezo-Jewropeni sunt impotriva anticodurilor. Sa vedem ce se va intampla. Va "castiga" infantilul-violent Poanta, un hot ce spragea automatele de parcare din Paris, ajuns prim-sinistru nastasisto-iliescist, sau boborul "setos" de justitie si armonie sociala. --- Daca Poanta si jigano-pesedistii arhicriminali patologici vor pierde, Spondiliu' nu se va mai intoarce din Amerikk...salvatoare.

Liviu Chilian
31 ianuarie 2014
Am mai scris

Infantilul-violent Poanta a guitzat ca virgula codurile sunt opera lui Bok si bashitleristilor, si ca nu a primit nicio scrisoare de la Bashitler, ce clameaza ca a cerut OUG. Am scris de multe ori in trecut. Tot ce tine de CRIMA politicastro-funciar-financiara in Rromarlania, este CONSILIAT de Zsidani-satanici. Nedemnul Jigan Nastase(edukat, totusi, cu ceva cultura), mentorul putzoiului-diliu Poanta, si'a batut joc de viata lui, din cauza Zsidanului-satanic Bittner; Jewnglishtanez-arhicriminal ce a fost, in fapt, prim-sinistru(consilier "secret"). Behehekklis a fost consiliat de un Zsidan. Bok la fel. Poanta este manevrat de un Zsidan-criminal de razboi pe nume Kane("Clark" Wesley). Colonialistii in frunte cu Zsidanii-satanici(proprietarul Gabriel Resources-Rosia Montana, e un Zsidan cautat de Interpol) nu vor lege si ordine in Rromarlania. Faradelegea si hotia ii ajuta sa suga snaga boborului si sa DISTRUGA Neamul Romanesc! --- Marea Neagra ar putea sa ne ajute pe noi, Romanii, sa devenim indepenedenti din punct de vedere eneregetic. Dar, "guvernantii" jigano-pesedisti ii URASC pe Romani, din toti rarunchii. Randuri publicate in Replica de Constanta; "Ulterior, România a cedat toate drepturile asupra zăcămintelor din aceste perimetre, contra unora din cele mai mici redevențe posibile, devenind astfel una din puținele țări din lume care-și cedează de bunăvoie toate rezervele naționale."

Răspuns la: deocamdata,
Adăugat de : admirator, 31 ianuarie 2014
aastazi, trebuie sa apara un fel de erata a codurilor, care sa corecteze greselile. Si care trebuie adoptata tot azi... Probabil prin OUG. Asa ca sa...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2601 secunde