Ce facem în caz de accident chimic la "Petromidia"?

745
Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dobrogea" al județului Constanța și toate structurile profesioniste de intervenție în situații de urgență au desfășurat, ieri, un exercițiu complex de situații de urgență pentru testarea planului de urgență externă la SC Rompetrol Petrochemicals SRL.

Potrivit scenariului, la ora 10, operatorul de la tabloul de comandă a instalației din depozitul criogenic este avertizat de centrala de semnalizare că detectorii de gaze zonali din cadrul depozitului au intrat în funcțiune existând posibile scăpări de etilenă în atmosferă. Operatorul de câmp constată prezența unei concentrații crescute de etilenă în cadrul depozitului criogenic, își anunță superiorii care, la rândul lor, dispun declanșarea alarmei chimice locale, alertarea serviciului privat pentru situații de urgență SC Global Security System SA și intervenția echipei de mentenanță pentru identificarea și remedierea avariei tehnologice. La nivelul operatorului economic se pun în aplicare prevederile planului de urgență internă, iar conducerea SC Rompetrol Petrochemicals SRL ia urgent o serie de măsuri. Este convocată celula de Urgență înființată la nivelul obiectivului, se dispune dispecerului de serviciu să anunțe Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dobrogea" al județului Constanța, prin apelarea numărului unic de urgență 112, pentru a solicita punerea în aplicare a prevederilor planului de urgență externă, solicită operatorilor economici aflați pe amplasament punerea în aplicare a planurilor de cooperare existente și organizează și coordonează acțiunile de intervenție pe amplasament, în vederea limitării și lichidării efectelor accidentului. Forțele de intervenție aparținând ISU Dobrogea se deplasează la fața locului și, în paralel, se convoacă Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Năvodari, elaborâdnu-se primele comunicate către mass-media și populație, în scopul eliminării panicii și pentru a recomanda cele mai potrivite măsuri de protecție. Pentru că specialiștii constată că în atmosferă s-au deversat peste patru tone de etilenă, iar norul toxic se deplasează spre orașul Năvodari, amenințând populația din zona Grupului Școlar "Lazăr Edeleanu", magazinului Penny și blocurilor din vecinătate, se decide evacuarea elevilor și cadrelor didactice din unitatea școlară.

După evacuare, în atelierul unității de învățământ are loc un incendiu cauzat de un aparat de sudură electric lăsat sub presiune. Pentru că echipajele serviciului profesionist al ISU Dobrogea se afla la Rompetrol Petrochemicals, pentru stingerea incendiului se solicită sprijinul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Corbu.

Exercițiul a urmărit verificarea și evaluarea procedurilor de notificare operativă a unui accident major în care sunt implicate substanțe periculoase, dar și modul de cooperare între forțele care intervin în cazul producerii unui accident major cu efecte atât în interiorul, cât și în exteriorul amplasamentului.

De asemenea, s-a urmărit dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă în cadrul procesului de elaborare a deciziilor de acțiune, dar și armonizarea pregătirii forțelor de intervenție, populației și angajaților de pe platforma Petromidia.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2833 secunde