Ce droguri preferă constănțenii. "Încep să consume droguri de la vârsta de 15 ani"

1438
3
Centrul Regional Antidrog Constanța, în parteneriat cu Asociația "Transcena" București, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța și Inspectoratul Școlar Județean Constanța, a demarat un proiect de informare, educare și conștientizare pentru 100 de elevi din patru licee constănțene. 


Sub numele de "Nu în casa mea, Nu pe strada noastră, Nu în școala noastră - Stop Drogurilor și Violenței!", proiectul a fost pus în aplicare vineri, la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân". Actori din cadrul Asociației "Transcena", au încercat să-i facă pe tineri să prevină practic consumul de droguri și violența domestică. Activitățile vor continua la Liceul Tehnologic "C.A. Rosetti", la Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida" și la Colegiul Național de Arte "Regina Maria" din Constanța. 


Canabisul, drogul preferat al consumatorilor din Constanța
Deși este legal în câteva țări și nu este considerat un drog la fel de puternic precum cocaina, ecstasy sau chiar etnobotanicele, cannabisul este substanța interzisă cea mai preferată de consumatorii constănțeni. Planta conține un număr de circa 60 de compuși chimici, cu efecte psihoactive denumiți canabinoizi. Unii dintre elevi preferă să consume canabisul sintetic, cunoscut mai bine sub numele de plante etnobotanice. Sunt droguri sintetice, din amestecuri de plante uscate, bețișoare parfumate, săruri de baie, soluții de curățat bijuterii și chiar otravă de șobolani. Numărul celor care vin să ceară ajutor de specialitate pentru a scăpa de dependență este în creștere. Cifra celor care au beneficiat de ajutor la Centrul Regional de Evaluare, Consiliere și Prevenire Antidrog Constanța s-a dublat în 2015, ajungând la 98 de persoane dependente care încearcă să-și învingă viciile. "Avem în asistență persoane cu vârste cuprinse între 15 ani și 45 de ani. Majoritatea dintre ei sunt bărbați, în pro-porție de trei sferturi. Cel mai consumat drog la nivel mondial, dar și în Constanța este cannabisul. Apoi urmează substanțele psihoactive, denumite generic etnobo-tanice, iar la o mare distanță se află celelalte droguri și mă refer la cocaină, amfetamină, metamfetamină, ecstasy, ketamină", a de-clarat pentru "Cuget Liber", Cristian Oprișan, șeful Centrului Regional de Eva-luare, Consiliere și Prevenire Antidrog Con-stanța. 


"Drogurile nu se consumă în școală, ci în timpul liber"
Părerile sunt împărțite când vine vorba despre consumul de droguri în unitățile școlare din județul Constanța. Chiar dacă este bine cunoscut faptul că în rândurile elevilor se consumă în special etno-botanice, Cristian Oprișan afirmă că la școală nu se consumă droguri, elevii având astfel de activități în timpul liber. "Bănuiesc că este cunoscut că în ultimii cinci ani am avut un singur caz, pe care l-am și medi-atizat la vremea respectivă. Un elev a fumat țigări etnobotanice, care a lăsat urmări și a trebuit să chemăm salvarea. Oricând tineretul este tentat de droguri, de alcool și alte manifestări", a precizat Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național "Mircea cel Bătrân". Nu de aceeași părere este și șeful Centrului Regional de Evaluare, Consiliere și Prevenire Antidrog Constanța, care nu a văzut niciun elev drogat în unitățile de învă-țământ constănțene. "Drogurile nu se con-sumă în școală. Aceste activități se desfășoară în afara școlii, în timpul liber. Nu există consum de droguri în școală. Vârsta minimă de debut în consumul de droguri este undeva la 15 ani. Tocmai de aceea ne concentrăm activitățile către aceste grupe de vârstă", a adăugat Cristian Oprișan, șef al Centrului Regional de Evaluare, Consiliere și Prevenire Antidrog Constanța. 


Comentează știrea

Claudia
12 martie 2016
job part time de acasa

Oferta noua! Bani din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie imediat de oameni extrem de seriosi si care vor sa colaboreze cu noi urgent intr-o activitate part-time sau full-time, la alegere, cu castiguri rapide de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna. Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

Oana
12 martie 2016
Job part time de acasa

Cautam colaboratori seriosi!Oferta speciala pentru cei care vor sa faca bani in timpul liber sau full-time.Vei lucra intr-o echipa cu experienta,iar rezultatele sunt deja dovedite.Te vei convinge imediat ca ai facut cea mai buna alegere.Pentru mai multe detalii,cauta-ma acum la adresa de email:[email protected]

Goe
13 martie 2016
Cum sa umplem ziarul cu prostii

Mai ziaristi de 2 lei, alte subiecte nu ati gasit ? De copiii destepti, de olmpici, interviuri cu astfel de oameni de ce nu faceti ? Ne-ar interesa parerea unui olimpic la matematica in legatura cu orice: de la politica, la industrie si invatamant. De ce va e frica de parerile acestor tineri destepti ? Vreti o tara doar de prosti, drogati si cititori retardati de facebook ? Voi sunteti formatori de opinie, nu stiati ?

Articole pe aceeași temă

Joi, 11 Februarie 2016
Stire din Eveniment : TRAFIC CU DROGURI, PRIN CURIERAT
Pagina a fost generata in 0.4214 secunde