Ce a depistat Avocatul Poporului în cazul elevilor „săltați” din curtea școlii și duși la Poliție

428

Articole de la același autor

Avocatul Poporului a transmis o serie de recomandări Ministerului Afacerilor Interne, dar și conducerii IPJ Constanța, în urma anchetării cazului celor opt elevi „săltați”, într-o vineri seară, din curtea Școlii Gimnaziale nr. 29 „Mihai Viteazul”. Printre recomandări se numără și instruirea polițiștilor să „vorbească mai frumos”, dar și necesitatea unei igienizări înainte de a aduce în secție niște copii, după niște bătăuși care au lăsat sânge peste tot!

Incidentul petrecut în seara zilei de 2 octombrie, când opt elevi surprinși în curtea Școlii Gimnaziale nr. 29 „Mihai Viteazul” au fost băgați în autospecialele de Poliție și escortați la secție, unde au fost identificați și amendați, a ajuns și în atenția experților de la Avocatul Poporului Constanța. Experții au solicitat relații despre modul în care a decurs evenimentul de la polițiști și reprezentanții unității școlare, dar în același timp au purtat discuții cu minorii implicați.

În urma analizării incidentului, experții Avocatului Poporului au transmis o recomandare Ministerului Afacerilor Interne, prin care au evidenţiat mai multe aspecte, inclusiv instruirea forțelor de ordine să își decline identitatea și gradul, în momentul în care legitimează pe cineva.

Ce recomandări au fost transmise M.A.I. și Poliției Constanța

„Ministerul Afacerilor Interne va lua măsuri în vederea dotării organelor de poliție și jandarmerie cu mijloace tehnice, care să permită identificarea la fața locului a persoanelor care fac obiectul unor verificări de rutină sau a celor care au săvârșit fapte care nu întrunesc elementele unei infracțiuni, în scopul eliminării necesității conducerii la secție a acestora”, au precizat reprezentanții Avocatului Poporului. Mai ales că, în cazul respectiv, adolescenții au fost urcați în trei autospeciale de Poliție pentru a fi duși la Secția 2 Poliție. Minorii le-au spus experților de la instituția de apărare a drepturilor faptul că unii dintre ei locuiau în blocurile din imediata vecinătate a școlii, dar părinților nu li s-a permis să aducă, acolo, în fața școlii, actele de identitate ale copiilor, ci au fost chemați la secție.

De asemenea, Avocatul Poporului recomandă „aplicarea graduală a sancțiunilor în situația în care legislația în vigoare prevede mai multe tipuri de sancțiuni, respectiv avertisment sau amendă”. Atât părinții minorilor, cât și elevii implicați în incident au reclamat faptul că „copiii au fost amendați fără motiv, pentru că nu tulburau liniștea publică, nu desfășurau activități ilegale, nu distrugeau bunuri”. Ba mai mult, până în acel moment, „niciun reprezentant al școlii nu îi înștiințase, în vreun mod, că accesul în curtea unității de învățământ este interzis”.

Modul cum vorbesc polițiștii cu cetățenii, reclamat și în trecut

O altă recomandare făcută de Avocatul Poporului vizează o problematică reclamată în mod frecvent de constănțeni, și anume modul de interacționare al polițiștilor și limbajul folosit. „Se recomandă instruirea jandarmilor și polițiștilor cu privire la modul de interacționare cu minorii și limbajul folosit. Se recomandă, de asemenea, de către echipajele de intervenție a obligațiilor care le revin, în special în ceea ce privește declinarea identității în fața persoanelor cu care interacționează, dar și a măsurilor impuse de restricțiile privind limitarea răspândirii COVID-19”, se mai precizează în documentul oficial al Avocatului Poporului.

Experții au punctat, în urma discuțiilor cu tinerii implicați, faptul că cele două echipaje de forțe de ordine au mers direct la banca unde se aflau aceștia – un echipaj a intrat pe poarta principală, iar al doilea pe porțiunea unde lipsea gardul, din spatele băncii – și i-au întrebat cu privire la motivul pentru care erau în curtea școlii. „În seara respectivă în curtea școlii erau în jur de 40 – 50 de persoane, respectiv mămici cu cărucioare, bunici care stăteau pe bănci și copii care alergau, tineri care stăteau de vorbă, dar polițiștii au mers doar la banca unde erau cei 9 tineri, dintre care șapte băieți și două fete. Una dintre fete, pentru că era elevă în clasa a VIII-a a Școlii Gimnaziale nr. 29, a fost lăsată să plece. Unul dintre minori a reclamat că polițistul în civil, care coordona echipajele de ordine publică nu avea mască de protecție. De asemenea, minorii și părinții au reclamat că polițistul în civil a refuzat să-și decline gradul în poliție, susținând că «nu este necesar»”, au afirmat experții de la Avocatul Poporului.

Se impune precizat că Avocatul Poporului a recomandat M.A.I. inclusiv asigurarea unei săli speciale pentru discuțiile cu minorii, cât și … igienizarea mai frecventă a secțiilor de poliție. Căci mai mulți copii au afirmat că au văzut pete de sânge în sala unde au fost lăsați să aștepte. „Se recomandă asigurarea în interiorul secțiilor de poliție a unor încăperi special destinate minorilor, ținând cont de vârsta și gradul de dezvoltare neuropsihiatrică a acestora. Se recomandă igienizarea secțiilor de poliție, atunci când situația o impune, în funcție de evenimentele care au avut loc în acea locație. (…) O parte dintre minori au afirmat că în sala din Secția 2 unde au fost conduși pentru identificare și întocmirea proceselor verbale de contravenție erau pete de sânge pe bănci și pe jos, unele dintre picături fiind întinse. Unul dintre părinți a confirmat că atunci când a ajuns în fața secției erau câteva persoane cu răni deschise, cel mai probabil urmare a unei altercații între ei”, se mai arată în documentul menționat.

Recomandări similare au fost transmise și conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.923 secunde