CCR s-ar putea pronunța asupra inițiativei "Fără penali în funcții publice"

124
CCR s-ar putea pronunța asupra inițiativei

Articole recomandate

Curtea Constituțională a României ar putea pronunța, marți, o decizie asupra inițiativei legislative cetățenești de revizuire a Legii fundamentale, prin care se dorește ca persoanele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcții publice.

Pe 12 februarie, Uniunea Salvați România anunța că semnăturile inițiativei civice "Fără penali în funcții publice" au ajuns la Curtea Constituțională a României, după peste 100 de zile de întârziere, iar, potrivit legii, judecătorii CCR au la dispoziție 60 de zile calendaristice pentru a se pronunța asupra constituționalității textului propus.

"După aproape cinci luni de tergiversări, Camera Deputaților a predat Curții Constituționale listele semnate de cei peste un milion de români care susțin inițiativa cetățenească 'Fără penali în funcții publice'. Nota informativă prin care secretarul general a comunicat Biroului permanent al Camerei Deputaților un număr fals al semnăturilor m-a determinat să asist la întocmirea procesului-verbal de predare-primire, pentru a mă asigura că nu lipsește absolut nicio semnătură. Nu credeam că va fi nevoie, dar în aceste condiții nu ne-am putut baza pe buna credință a persoanelor implicate. Astăzi însă am reușit să bifăm încă un pas care să ducă inițiativa mai aproape de declanșarea referendumului", preciza președintele grupului de inițiativă, avocatul Mihai Badea.

USR susținea că, "la comanda politică a lui Liviu Dragnea", angajații Secretariatului General au trecut în nota informativă care urma să fie trimisă Curții Constituționale un număr de 591.097 de semnături, deși au fost depuse în Parlament 931.249 de semnături, dintre care 825.624 validate de primării.

Inițiativa "Fără penali în funcții publice" propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: "Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării", scrie Agerpres.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.987 secunde