Se schimbă legea

Cazierul auto se va prescrie în cinci ani

5665
1
Cazierul auto se va prescrie în cinci ani - fondcazierauto-1339163628.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Administrației și Internelor plănuiește să schimbe regulile privind cazierul auto al șoferilor: orice sancțiune aplicată, chiar și reținerea permisului auto, se va șterge din evidența Poliției Rutiere după cinci ani.

În prezent, intenția autorităților este la stadiul de proiect. Reglementările au fost cuprinse în-tr-un Ordin al ministrului Administrației și Internelor, privind evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie, iar în prezent se află în dezbatere publică.

Potrivit reprezentanților ministerului, respectivul ordin vine să completeze art. 28 din Ordonanța de Urgență 195/2002 (Codul Rutier), unde se precizează că "evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate se ține în condițiile stabilite prin ordin al ministrului Internelor". Dar acest ordin nu a fost emis până în prezent.

Astfel, în proiectul Ordinului de ministru se arată că toate sancțiunile aplicate unui șofer, inclusiv reținerile permisului auto, sunt înregistrate într-o aplicație informatică a Poliției Rutiere, generându-se un istoric al fiecărui conducător auto. În prezent, acest "cazier auto" este păstrat pe o perioadă nedeterminată, astfel că, în momentul unei verificări, pe evidența eliberată de Poliția Rutieră se poate constata ce "bube" au conducătorii auto încă de prima dată când s-au urcat la volan. Autoritățile vor, însă, să schimbe acest aspect.

Când și cum vor fi șterse sancțiunile

"Mențiunile privind permisele reținute și sancțiunile aplicate, implementate în aplicația informatică ABATERI se șterg automat în termen de cinci ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost săvârșită fapta", se menționează în ordinul de ministru. Excepție vor face faptele care sunt infracțiuni și au avut drept rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane și situațiile când există o hotărâre judecătorească definitivă care prevede interzicerea șofatului.

În cazul în care instanța de judecată va stabili că sancțiunile aplicate trebuie anulate, acestea vor fi șterse din aplicația informatică în termen de 30 de zile de la data la care Poliția Rutieră a luat cunoștință de hotărârea definitivă și irevocabilă a magistraților - se mai arată în proiectul respectiv.

Poliția Rutieră nu uită nimic!

"Acest «cazier auto» se eliberează fie la cererea titularului, pentru a-i servi de exemplu la obținerea atestatului de taximetrist sau de șofer profesionist, fie este solicitat de judecători pentru a constata care a fost conduita auto a unui șofer inculpat într-un dosar. Dacă ordinul de ministru va intra în vigoare, se va proceda precum în cazul cazierului judiciar: după termenul de cinci ani, sancțiunile aplicate nu vor mai fi menționate în evidența solicitată", a explicat comisarul șef Tudorel Dogaru, șeful Biroului Accidente din cadrul Poliției Rutiere Constanța. Polițistul a subliniat, însă, un aspect: "Chiar dacă nu vor mai figura în evidența activă, nu înseamnă că sunt șterse. Ele vor rămâne în istoricul operativ al unui șofer pentru toată viața, astfel încât Poliția Rutieră va avea tot timpul o viziune exactă asupra conduitei șoferului și asupra sancțiunilor aplicate".

Proiectul de ordin de ministru poate fi consultat pe pagina web a Ministerului Administrației și Internelor. 

Comentează știrea

Recuperamdatorii
9 iunie 2012
recuperamdatorii

Recuperamdatorii,legal si gratuit.www.recuperamdatorii.ro

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5994 secunde