"Cazier special" pentru autorii infracțiunilor sexuale. "Pot fi îngrădite niște drepturi"

571
1

Articole de la același autor

Zilnic, cinci cazuri de viol au loc în România, iar la fiecare patru zile, un minor este abuzat, conform datelor Ministerului Afacerilor Interne. Un proiect vizează ca toate faptele de natură sexuală să fie înscrise într-un registru organizat de MAI, având ca scop prevenirea și combaterea faptelor de acest gen.

Registrul național automatizat cu privire la autorii contravențiilor și infracțiunilor sexuale, de hărțuire sau asupra minorilor reprezintă o soluție similară cu cea oferită de mai multe state europene precum Austria, Malta, Regatul Unit sau Franța.

Soluția propusă este similară cu cea pe modelul francez, unde există un registru securizat, fără acces la public, pentru uzul autorităților în vederea prevenirii unor fapte cu caracter sexual sau conex ce pot afecta integritatea psihică a persoanelor sau dezvoltarea minorilor, explică inițiatorii proiectului.

"În prezent, înscrierea probelor biologice de la infractori periculoși în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare sau diverse pedepse complementare acoperă exclusiv fapte de natură penală, unele agresiuni sexuale considerate contravenții nefiind penalizate dincolo de amenda inițială. De asemenea, toate măsurile și dovezile faptelor dispar în momentul reabilitării, înlesnind posibilitatea recidivei cu o crimă de aceeași natură, eventual într-o altă localitate, pericolul unui act sexual obsesiv nedispărând odată cu reabilitarea", motivează inițiatorii proiectului.

100 de parlamentari PSD, PNL, USR, PMP și UDMR au semnat pentru a susține această inițiativă legislativă. Registrul ar ajuta și la coordonarea cu astfel de registre la nivel european, pentru a preveni fapte comise de cetățeni europeni aflați în evidența registrelor similare, dar și pentru a preveni fapte comise de cetățeni români în alte state membre. Persoana înscrisă în registru ar avea doar două obligații: să declare schimbarea de domiciliu sau a părăsirii localității pe o durată mai lungă de 15 zile și primirea unei vizite semestriale de la organele de poliție, ca măsură de susținere și control în vederea reabilitării.

"Aceste persoane oricum rămân în evidență. Dacă o persoană a fost condamnată, ea rămâne cu cazier până la reabilitare. După ce se reabilitează, istoricul se șterge. Mă gândesc că acest proiect contravine cumva cu drepturile omului. Din moment ce pedeapsa a fost executată și a intervenit reabilitarea, orice altă măsură ar putea fi considerată o îngrădire a drepturilor. Sunt curios cine va face acest Registru și cu ce costuri", a precizat, pentru "Cuget Liber", Daniel Avasilcăi, președintele Sindicatului Europol Constanța.

16% dintre adulții tineri, cu vârste între 16 și 24 de ani, au fost abuzați ca minori. Nu mai puțin de 2.400 de copii sunt abuzați sexual în fiecare an, iar peste 600 de fete, cu vârste între 10 și 14 ani, au nașteri corelate adesea cu un istoric de abuz sexual. Rata de recidivă generală este de 70%, iar un exemplu concret în acest sens este cazul deținutului eliberat în luna noiembrie 2017, care a comis un nou viol în termen de 3 zile de la eliberare.

"În cazul contravențiilor de natură sexuală, precum masturbarea publică, durata stocării datelor va fi de 5 ani. Pentru infracțiunile de natură sexuală, precum violul, pedofilia, incestul sau pornografia infantilă, durata înregistrării ar fi de 20 de ani. Reabilitarea, grațierea și amnistia nu vor avea efecte și asupra Registrului", mai explică inițiatorii proiectului. 

Comentează știrea

Cristian
15 martie 2018
Aiurea...

... Registre securizate, fără acces public... Ăștia violează și noi îi protejăm. Bravos, națiune. Dacă tot e să copiem experiența altor țări, de ce nu mergem pe modelul din Statele Unite ? Acolo, autorii infracțiunilor sexuale sunt obligați să anunțe despre asta atât la locul de muncă, cât și pe vecini. Să știe lumea cu cine are de-a face și să se poată apăra în consecință. Sigur, o soluție mai e și castrarea chimică dar n-aș vrea să-mi sară-n cap vreun oengist atent la respectarea drepturilor și libertăților cetățenești. :)

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5239 secunde