"Voia să-și ia mașină nouă"

Caz incredibil de corupție la Constanța. Șef de poliție, prins cu șpaga în mână

Miercuri, 25 Iunie 2014
1803
Un polițist constănțean a ajuns în atenția procurorilor și polițiștilor DGA după ce a fost prins în flagrant în timp ce lua mită. Polițistul ceruse bani de la doi infractori pentru a-i "scăpa" de un dosar penal. Cazul este instrumentat de procurorul Teodor Niță din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. 


Totul a început în momentul în care Alexandru Cazacu și Viorel Cozmescu au pătruns, în martie 2013, în Oficiul Poștal Poarta Albă, de unde au furat mai multe cartele și o sumă de bani. Cei doi au fost acuzați de furt calificat, iar dosarul i-a fost repartizat spre instrumentare agentului șef principal Dragoș Marian Fătu, nimeni altul decât șeful postului de Poliție Poarta Albă. Pe 1 august 2013, polițistul a emis un referat de terminare a urmăririi penale, pe care l-a înaintat procurorului de caz de la Parchetul Judecătoriei Medgidia. Ulterior, pe 14 iunie 2014, procurorul a dispus schimbarea încadrării juridice, potrivit noului Cod Penal. Totodată, procurorul a dispus extinderea cercetărilor față de cei doi învinuiți și pentru un alt aspect constatat din studiul dosarului. Astfel, s-a observat că înainte de a da spargerea la Oficiul Poștal din Poarta Albă, cei doi indivizi intraseră într-un garaj al unui prieten, Ion Ursu, de la care au furat o șurubelniță și mai multe perechi de mănuși, pe care le-au folosit ulterior la spargerea dată. Totodată, pro-curorul a dispus continuarea cer-cetărilor, fiind reinvestit Dragoș Fătu. 


În mod normal, acesta trebuia să administreze declarațiile celor doi inculpați, dar trebuia să vorbească și cu victima, Ion Ursu, pentru a-l în-treba dacă depune plângere sau nu. 


I-a pus să semneze formulare de declarație în alb
Potrivit anchetatorilor, în loc să-și facă treaba, Dragoș Fătu a ales să procedeze în sens contrar. Astfel, polițistul a început să ceară de la cei doi denunțători bani pentru a nu-și face îndatoririle de serviciu. Concret, pe 12 iunie, polițistul l-a chemat pe Ion Ursu și l-a pus să semneze un formular de declarație în alb, act pe care urma să-l completeze la un moment pe care l-ar fi considerat oportun. De asemenea, le-a cerut celor doi denunțători, (inculpați în cauza lui), să semneze, tot în alb, câte o altă declarație necompletată, nedatată, angajându-se că va face acest lucru ulterior și va obține o renunțare la urmărire penală. Interesul respectivilor de a obține o astfel de soluție era evident, dar trebuie specificat faptul că Alexandru Cazacu se afla în cadrul unui termen de încercare din conținutul unei alte condamnări, riscând deci să execute o pedeapsă cumulată aritmetic. De asemenea, și Viorel Cozmescu are antecedente penale, calitate în care poate beneficia de un tratament judiciar sever în cazul trimiterii în judecată. 


Prins cu banii în mână 
Revenind la polițist, pe 24 iunie, acesta le-a cerut celor doi indivizi să se întâlnească, respectiv să îi aducă la sediul postului de poliție, la sfârșitul programului, suma de 600 euro, în contul cărora urma să finalizeze activitatea judiciară în sensul determinării obținerii unei soluții de netrimitere în judecată. 


Indivizii, însă, au anunțat Direcția Generală Anticorupție, moment în care polițiștii și procurorul de caz, Teodor Niță, din cadrul Parchetului Tribunalului Constanța, au înregistrat seriile bancnotelor ce urmau a-i fi date polițistului. Cei doi indivizi au primit tehnică de înregistrare, iar în jurul orelor 17.30 s-au deplasat la sediul postului de Poliție Poarta Albă, fiind organizat flagrantul. "Omul legii" a primit banii, le-a garantat celor doi că va rezolva situația, după care a plecat. A fost surprins de procuror în timp ce încuia ușa biroului, având chiar suma de bani primită drept mită în mână, la vedere.


Le dăduse și termen limită 
Anchetatorii au descoperit, prin mai multe probe, faptul că polițistul le dăduse celor doi chiar și un termen limită de aducere a banilor. Concret, din convorbirile telefonice ale celor doi indivizi rezultă faptul că termenul limită era stabilit pentru 24 iunie, iar polițistul "insistă și vrea cu orice preț banii". Apoi, unul dintre denunțători a vorbit chiar și cu partea vătămată - Ion Ursu - care i-a spus că el nu a formulat nicio plângere împotriva lor, iar polițistul vrea banii, probabil, "la vrăjeală". În discuția menționată, individul îi spunea victimei că polițistul chiar i-ar fi afirmat că ar pretinde banii în cauză să-i dea la procuror, însă victima i-a răspuns că nu crede asta, pentru că știa că polițistul dorea în realitate să-și ia mașină nouă și are nevoie de bani. Mai mult, polițistul le-a spus anchetatorilor că banii cu care a fost prins ieșind din clădire ar fi urmat să ajungă integral la victima Ion Ursu, în scopul achitării contravalorii mănușilor și a șurubelniței pentru a nu depune astfel plângere penală. 


La închiderea ediției, polițistul Dragoș Fătu se afla la Tribunalul Constanța, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2921 secunde