De la ce spun procurorii că a pornit, de fapt, revolta de la Cogealac:

Cati Hristu ar fi vrut 80 de centrale eoliene pe pământurile lui, dar a obținut doar 15!

4498
Cati Hristu ar fi vrut 80 de centrale eoliene pe pământurile lui, dar a obținut doar 15! - 50c557bf97ded2387fc7340fcf48f1c6.jpg
Ieri, la Tribunalul Constanța s-a judecat recursul declarat de primarul suspendat de la Cogealac, Cati Hristu, și de încă cinci localnici, Ilie Coman, Daniel Cornea, Pavel Copilescu, Mitică Lenu, și Florian Barbu, împotriva deciziei Judecătoriei Constanța, care a decis arestarea lor preventivă pentru o perioadă de 29 de zile. Pentru susținerea lui Cati Hristu și a celorlalte cinci persoane arestate s-au aflat, ieri, pe holurile Palatului de Justiție din Constanța, Dimu Polifronie - cunoscut judecătorilor din alte dosare penale și, se pare, apropiat al primarului Hristu, dar și Tudorel Chesoi, președintele organizației județene a PNȚCD Constanța.

Primarul este acuzat de comiterea infracțiunilor de instigare publică și apologia infracțiunilor, iar ceilalți cinci pentru ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice, în formă agravantă, la care se adaugă, în cazul tuturor, comiterea infracțiunii de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
În propunerea de arestare a procurorilor constănțeni se spune că "în perioada 19 - 25 iulie 2010, Cati Hristu, în calitate de primar al comunei Cogealac, folosind autoritatea deținută de această calitate, a inițiat constituirea unei asocieri în scopul săvârșirii unor infracțiuni de violență, motivate de diferența de opinii și de starea de litigiu dintre primăria comunei și o societate privată, legat de folosința unor suprafețe de teren în scopul amplasării de generatoare eoliene de electricitate".
Procurorii spun că datele care au reieșit din anchetă arată că primarul Cati Hristu a mobilizat întrunirea unei mari mase de oameni în fața Primăriei Cogealac, prin chemarea unor angajați ai primăriei, a rudelor acestora și a unor cetățeni străini de comună și problemele ei, pe unii dintre aceștia determinându-i chiar prin oferirea unor sume de bani să genereze scandalul la care s-ar fi ajuns.
Prin urmare, la data de 26 iulie, ca urmare a eforturilor sale, începând cu ora 8 dimineața, în fața Primăriei din Cogealac s-ar fi strâns peste 100 de persoane, pe care le-ar fi "îndemnat să nu respecte legile și să-și impună voința prin forță, în interesul lui și al grupului de adepți".

3.000 de euro pentru o eoliană
Anchetatorii spun însă că motivația reală a tuturor acestor demersuri ar fi fost generată de nemulțumirea lui Cati Hristu că, în raport cu SC CEZ România SRL, el nu reușise să amplaseze mai multe centrale eoliene pe terenurile pe care le are în proprietate. De menționat că proprietarul care închiriază terenul aferent unui generator eolian de electricitate încasează suma de 3.000 de euro pe fiecare turbină, ceea ce ar justifica interesul financiar al primarului.
Procurorii spun că primarul Cati Hristu ar fi "instigat public" persoanele care se strânseseră în fața primăriei să facă scandal, ele deplasându-se, de altfel, cu 40 de mașini, la punctele de lucru ale SC CEZ România SRL.
Pavel Copilescu este cel care a condus utilajul Wolla, cu care a încercat și, în mare parte, a reușit să alunge agenții de pază de la punctul de lucru al societății amintite.
De asemenea, Florian Barbu, Mitică Lenu, Ilie Coman, Daniel Cornea, Laurențiu Ruscu, Mihai Dore - viceprimarul comunei și Nicolae Dore, fratele său, ar fi executat dispozițiile primarului, "în sensul că agitau lumea".
Oamenii conduși în revolta lor de cei amintiți mai sus s-au deplasat la cel de-al doilea punct de lucru al societății, iar "în urma atacului" - spun procurorii în propunerea de arestare - a fost necesară executarea de focuri de armă.
Cei care erau în primul flanc, respectiv Mihai Dore, Nicolae Dore, Laurențiu Ruscu, Ilie Coman și Daniel Cornea, au fost răniți.

"Talibanii" de la Cogealac
Procurorii au susținut în propunerea de arestare că prin lăsarea în libertate a inculpaților există riscul ca asupra martorilor din dosar să fie efectuate presiuni, mai ales că multe dintre persoanele audiate de procurori ar fi spus că "grupul de «talibani» manipulat de primar va încerca să determine o modificare nelegală a pozițiilor procesuale".
"Spre exemplu, dacă consilierii comunali au fost urmăriți, amenințați, agresați de grupul de presiune condus de Cati Hristu doar pentru că nu erau de acord cu propunerile sale de reglementare a activității administrației locale, este ușor de imaginat ce va putea face acesta când îi este în pericol propria libertate" - mai spun procurorii. Procurorii se bazează pe 15 declarații ale unor oameni din comună care au declarat că, de frica primarului și a celorlalți inculpați, au început să părăsească localitatea și să locuiască pe la rude și prieteni.
Acțiunea primarului este "justificată", potrivit spuselor procurorilor, prin faptul că nu a reușit să obțină amplasarea pe terenurile proprietatea sa a unui număr de 60 - 80 de centrale eoliene, ci numai 15, "fapt pentru care a încercat să sprijine firma concurentă în acest scop, a înțeles să manipuleze oamenii, să constituie o masă de manevră pentru realizarea unui interes ilicit".
Ieri, după pledoariile avocaților care au susținut că nu se impune arestarea celor șase, ci cercetarea lor în stare de libertate, atât Cati Hristu, cât și ceilalți cinci inculpați nu au vrut să declare nimic în ultimul cuvânt, lăsând la aprecierea instanței dacă se impune sau nu arestarea lor.
Aseară, magistrații de la Tribunalul Constanța au dispus respingerea recursului declarat de inculpați împotriva emiterii mandatelor de arestare, urmând ca cele șase persoane din scandalul de la Cogealac să rămână după gratii.

Peste zece persoane care au participat la conflictul care a avut loc, săptămâna trecută, în localitatea Cogealac, au fost audiate, ieri, de polițiști, oamenii legii urmând să decidă dacă se impune ca vreuna dintre ele să fie reținută.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9354 secunde