Câți demnitari au fost condamnați definitiv?

214
Câți demnitari au fost condamnați definitiv? - demni-1349874091.jpg
În ceea ce privește persoanele cu funcții importante condamnate definitiv pentru fapte de corupție, potrivit bilanțului DNA, din 11 demnitari, șapte au fost condamnați definitiv în cursul anului 2012.
Pe categorii de funcții, în perioada de referință au fost condamnați definitiv 26 de primari, viceprimari și subprefecți precum și 6 membri de consilii județene, 24 de magistrați, 164 de ofițeri de poliție, 50 de directori de companii naționale și instituții publice, 60 de persoane din cadrul instituțiilor cu atribuții de control (Garda Financiară, ANAF, AVAS, ITM, Administrații financiare etc.).
Analiza cauzelor finalizate prin condamnare arată o tipologie a modului de acțiune infracțională: de exemplu, în dosare cu miniștri și secretari de stat - însușire de fonduri sau schimbarea destinației acestora; în dosare cu membri ai parlamentului - intervenții la diverse instituții (ministere, justiție, poliție) pentru a rezolva ilegal diverse probleme; în dosare cu persoane având poziții de decizie la nivel local - fraudarea licitațiilor publice in favoarea unor persoane sau fraudarea fondurilor europene, restituiri ilegale sau subevaluarea bunurilor în operațiuni de vânzare; emiterea de decizii nedrepte în schimbul mitei sau influențarea colegilor în procese penale sau civile.
În perioada august 2006 - octombrie 2012, au fost trimise în judecată peste 4.700 de persoane pentru fapte de corupție, asociere, asimilate sau în legătură cu faptele de corupție. Din acestea, aproximativ jumătate dețineau poziții importante de decizie sau control, la nivel central sau local. Spre exemplu, au fost deferiți justiției, pentru fapte de corupție, 23 de membri ai Parlamentului, 15 miniștri și secretari de stat, 8 prefecți/subprefecți și tot atâția președinți de consilii județene, precum și 9 directori de agenții naționale cu rang de secretar/subsecretar de stat, 40 de șefi de companii naționale și regii, precum și 25 de directori de instituții publice. Acestora li se adaugă peste 100 de primari, peste 50 de magistrați, 500 de ofițeri de politie și numeroși vameși, inspectori fiscali, comisari de garda financiară etc.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4157 secunde