"Catastrofe" la volan! "Să fie trași pe dreapta, până nu se întâmplă o nenorocire!"

2086

Articole de la același autor

Până anul acesta, medicii de familie erau singurii care puteau sesiza Poliția cu privire la bolnavi care nu ar trebui să se mai urce la volan. De anul acesta, orice medic poate cere realizarea unei evaluări medicale a șoferilor diagnosticați cu o afecțiune "incompatibilă". Așa zice legea. În țară, medicii au anunțat Poliția când șoferii nu le-au urmat indicațiile și nu s-au prezentat la reevaluări. În Constanța, nicio astfel de sesizare nu a ajuns la Rutieră! 


Zi de vară, puțin după miezul zilei, iar intersecția din zona City Park Mall din municipiul Constanța era aglomerată. Pietonii așteptau să traverseze strada. La un moment dat, un șofer de 48 de ani, aflat la volanul unui Seat Leon, intră în intersecție și se îndreptă cu viteză spre trotuar. Pietonii nici nu au avut timp să reacționeze. A lovit cinci persoane, după care mașina s-a oprit într-un parapet. Ulterior, s-a dovedit că șoferul suferise un infarct în timp ce era la volan, iar când i s-a făcut rău, a apăsat accelerația, în loc de frână. 


Alt incident, de data aceasta în Brăila, unde un șofer epileptic și sub influența substanțelor psihotrope a intrat în plin într-o stație de autobuz. Cinci persoane au murit pe loc. Ceea ce au în comun aceste accidente teribile, soldate cu pierderi de vieți omenești, este faptul că au fost provocate de șoferi bolnavi, diagnosticați cu afecțiuni incompatibile cu șofatul. 
"Acești șoferi trebuie trași pe dreapta, pentru ca asemenea nenorociri să nu se mai întâmple", avertizează Corina P., martoră la accidentul de la Constanța. 


Legea, schimbată în ianuarie 2019 
Până anul acesta, medicul de familie era singurul obligat de lege să informeze Poliția Rutieră atunci când o persoană era declarată inaptă medical sau psihologic. Polițiștii rutieri spuneau că medicii nu îi informau, medicii de familie că nu erau înștiințați, la rândul lor, de pacienți. Aceasta era "scuza" găsită pentru numărul mare de șoferi cu probleme medicale de pe străzi. 
De la începutul lui 2019, însă, a fost schimbată legea. Înăsprită, am putea spune! Astfel, de anul acesta, odată cu intrarea în vigoare a Legii 345/2018, Codul Rutier a fost modificat astfel încât orice medic care are în evidență o persoană care posedă permis auto, susceptibilă a fi inaptă medical sau psihologic, poate solicita un examen de specialitate și, ulterior, poate anunța Poliția Rutieră. Fie că sunt ei cardiologi, neurologi, diabetologi, psihiatri etc. 


Legislația stabilește clar și traseul care trebuie urmat: atunci când constată că un pacient - despre care știe că este șofer! - prezintă afecțiuni medicale prevăzute ca incompatibile în nomenclatorului realizat de Ministerul Sănătății, orice medic este obligat să elibereze un bilet de trimitere pacientului către o unitate de asistență medicală autorizată în vederea examinării pentru obținerea permisului auto; pacientul este obligat să se prezinte, la reevaluare, în termen de trei zile lucrătoare. Dacă unitatea de asistență medicală autorizată stabilește că persoana respectivă este inaptă medical pentru a mai conduc, este obligată în termen de 15 zile să comunice rezultatul Poliției Rutiere, iar polițiștii, în termen de trei zile, vor suspenda dreptul de a conduce și vor reține permisul. 


"Nu am primit nicio sesizare privind refuzarea evaluării medicale!" 
Așa cum este modificată legislația, era de așteptat ca numărul șoferilor care au rămas fără permise auto, din motive medicale, să crească considerabil. Realitatea este însă alta. La nivelul Constanței, de exemplu, doar unitățile autorizate să realizeze evaluări în vederea obținerii permisului auto au transmis înștiințări Poliției Rutiere. 


"Instituția noastră nu a primit, pe parcursul lui 2019, sesizări privind refuzul sau neprezentarea conducătorilor auto la evaluarea medicală din cadrul unităților medicale autorizate, la solicitarea medicului", ne-au precizat reprezentanții Poliției Rutiere Constanța. 


Altfel spus, medicii nu au înștiințat polițiștii dacă pacienții lor nu s-au prezentat spre reevaluarea medicală. Surse din sistem ne-au precizat, însă, că medicii nu trimit pacienții nici spre reevaluare, în momentul diagnosticării afecțiunilor, ci bolnavii ajung în atenția unităților abia în momentul în care le expiră valabilitatea permiselor auto și trebuie, oricum, să realizeze controlul medical. 


39 constănțeni au rămas fără permis, din motive medicale 
În consecință, Serviciul Rutier Constanța a fost sesizat cu privire la 39 de cazuri în care șoferi au fost declarați inapți medical sau psihologic, șoferi care au rămas fără permisele auto. 


"De asemenea, de la începutul lui 2019 până în prezent, Serviciul Rutier a restituit patru permise de conducere, în baza expertizelor efectuate de instituțiile medico-legale, prin care conducătorii auto au primit avizul de apt medical", ne-au mai precizat polițiștii. 


De menționat că, la nivel național, alta este situația și medicii au semnalat și când șoferii nu s-au prezentat la evaluările medicale. 


"În perioada 1 ianuarie - 3 decembrie 2019, au fost primite de către serviciile rutiere 1.618 sesizări referitoare la posesorii de permise auto care au fost declarați inapți din punct de vedere medical, dintre care 428 de sesizări cu privire la posesori de permise care nu s-au prezentat la evaluarea medicală ce se realizează la unitatea de asistență medicală autorizată", au precizat, pentru "Cuget Liber", reprezentanții Direcției Poliției Rutiere din cadrul Poliției Române. 


Lista bolilor incompatibile cu șofatul 
Potrivit Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, nu pot conduce vehicule, decât în anumite condiții: bolnavii cardiaci, cei care au suferit transplanturi, implanturi de stimulatoare cardiace, cei care au suferit infarct, operații de bypass; bolnavii cu diabet zaharat, cu afecțiuni neurologice, precum epilepsia, sau cei cu tulburări mintale, cu retard psihic sau chiar cu probleme comportamentale grave, datorate vârstei ori tulburări grave ale capacității de judecată, comportament ori adaptabilitate. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5505 secunde