Câtă indolență! Trotinetele electrice, abandonate prin Constanța. De ce nu este nimeni amendat?

4055

Articole de la același autor

Trotinetele electrice au „împânzit” din nou municipiul Constanța și le întâlnim peste tot: pe spațiile verzi, în intersecții și în dreptul trecerilor de pietoni, inclusiv prin zonele pietonale, lăsate la voia întâmplării. Adică exact prin locurile unde staționarea lor este interzisă prin regulamentul aprobat de autorități.

Vremea a început să se încălzească, primăvara își intră în drepturi, deși cu pași mici și nesiguri, astfel că și operatorii economici au scos pe străzi trotinetele electrice. Sunt aproape două săptămâni de când dispozitivele fâșnețe au reapărut prin tot orașul. Anul trecut, după doar câteva luni de la apariția trotinetelor electrice prin oraș, constănțenii au avut numeroase reclamații: pe de o parte faptul că aceste dispozitive încurcau traficul, pe de altă parte că folosirea lor creștea riscul producerii unor accidente teribile. De altfel, inclusiv la nivelul județului Constanța au fost înregistrate accidente rutiere mortale în care au fost implicate trotinete electrice.



Drept pentru care, anul 2021 a început sub auspiciile unui „Regulament privind utilizarea trotinetelor electrice pe domeniul public al municipiului Constanța”. O inițiativă de lăudat, căci în regulament au fost menționate toate aspectele importante, menite să ducă la o „conviețuire” armonioasă a pietonilor, șoferilor, bicicliștilor și a utilizatorilor de trotinete: locul unde pot fi amplasate trotinetele, pe unde pot circula, amenzile pe care le riscă cei care nu respectă regulile. Iar dacă aruncăm o privire pe regulament, trebuie să recunoaștem că amenzile sunt destul de piperate: între 200 și 400 de lei pentru utilizatori, și între 400 și 800 de lei pentru operatori.

Trotinetele electrice „tronează” în locurile interzise

În ciuda existenței regulilor, adoptate de Consiliul Local Constanța la sfârșitul lunii ianuarie 2021, în continuare trotinetele sunt lăsate la voia întâmplării, ba chiar fix în zonele interzise! „De vreo două săptămâni, strada Ștefan cel Mare se umple de astfel de trotinete. Nu este zi în care să nu găsești două sau trei astfel de dispozitive în față la mall, la unitatea de fast food. Apoi, altele lăsate pe stradă, care, se impune subliniat, este pietonală astfel că circulația lor prin zonă ar trebui să fie interzisă”, ne-a semnalat un constănțean, cititor al ziarului „Cuget Liber”.



Situația semnalată de cititor pe strada Ștefan cel Mare este răspândită însă prin tot orașul, după cum au constatat reporterii „Cuget Liber”: pe strada Arcului, o astfel de trotinetă a fost dărâmată pe spațiul verde, în vreme ce pe Bulevardul Ferdinand, în zile diferite și la ore diferite trotinetele erau „parcate” pe verdeață. „Le mută șoferii, pentru că ei parchează mașinile pe aici, pe trotuar, și îi incomodează”, ne-a semnalat o locatară din zona Gării Constanța.

Iar dacă nu sunt lăsate pe spațiul verde, sunt parcate de utilizatori fie în dreptul trecerilor de pietoni, fie la mai puțin de 25 de metri de intersecție, fie în zonele destinate vehiculelor. Adică exact unde este interzis prin regulament!



Cât privește deplasarea cu ele, regulamentul impune să fie folosite fie pe pistele pentru bicicliști, fie pe străzile unde limita maximă de viteză este 50 kilometri pe oră. Iar cum Constanța duce lipsă de piste de bicicliști, rămân străzile… Cu toate acestea, în continuare sunt mulți utilizatori care aleg să le folosească pe trotuare, pe care le consideră mai sigure decât carosabilul. Deși, așa cum arătam, circulația cu trotinete electrice pe trotuare este interzisă, cu excepția cazurilor când pistele pentru bicicliști sunt realizate pe aceste segmente de drum.

Trei ore pentru a remedia problemele semnalate

Referitor la cele semnalate, reprezentanții Primăriei Constanța au precizat că Poliția Locală are în vedere modul în care sunt folosite și staționate trotinetele electrice. Dar, până în prezent, nu au aplicat nicio sancțiune pecuniară. Principalul motiv este că, mai întâi, i se dă o șansă (mai precis, trei ore!) operatorului economic să remedieze problema semnalată.



„Poliția Locală verifică în mod constant dacă sunt respectate prevederile legale privind trotinetele. Nu a fost aplicată nicio sancțiune de când operatorii au scos din nou trotinetele pe stradă. În ceea ce privește amplasamentele, acestea sunt în conformitate cu normele legale. Au existat situații în care utilizatorii au lăsat trotinetele în locuri improprii, dar operatorii au soluționat rapid aceste probleme. Regulamentul prevede că au la dispoziție 180 de minute pentru remedierea situațiilor de acest fel”, au afirmat reprezentanții autorității locale. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0386 secunde