Cât vor mai fi lăsate netratate rănile eroilor care au luptat în războaiele lumii?

974

Articole de la același autor

De aproape trei decenii, militarii români luptă în războaiele lumii, iar unii dintre ei se întorc acasă cu răni fizice sau sechele lăsate de stresul post-traumatic. În alte state sunt tratați în centre special destinate lor, veteranilor din teatrele de operații, unde au parte de toate facilitățile și respectul cuvenit. În România, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități a luat inițiativa construirii centrului de recuperare necesar. Este nevoie însă de fonduri, căci o fac prin propriile forțe financiare, iar proiectul este unul de milioane de euro.

Din anul 1994 până în prezent, România a participat la misiuni și operații militare internaționale cu peste 60.000 de militari. Dintre aceștia, peste 32.000 au fost în teatrele de operații din Afganistan, în cei 19 ani în care Armata României a contribuit la misiunea NATO de menținerea păcii. 27 au murit, iar 200 au suferit răni fizice. Cifrele au fost date publicității în vara lui 2021, odată cu încheierea misiunii din Afganistan. Nu se știe însă câţi au suferit de stres post-traumatic, după ororile trăite. „Ne-am antrenat pentru ce urma să facem în Afganistan. Dar nimic nu bate Afganistanul. Afganistanul e cu totul altceva, nu am cu ce să îl compar, zici că este un film, e altă planetă. Aveam momente când nu știam ce-i cu mine”, mărturisea, în luna iunie 2021, un infanterist marin din cadrul Regimentului 307 Infanterie Marină, despre misiunea de fronton afgan.







România nu are niciun centru de recuperare pentru veterani

Abia anul trecut statul român a legiferat diagnosticarea stresului post-traumatic în cazul veteranilor din teatrele de operații. Este un prim pas – mic, făcut în grabă și fără pregătirea prealabilă a specialiștilor din domeniul medical, spun militarii. Dar este, totuși, un început. Mai este nevoie și de centre de recuperare pentru acești eroi, unde să primească tratamentele medicale, suportul terapeutic necesar. După aproape trei decenii în care România și-a trimis soldații la război, în diverse colțuri ale lumii, în țara noastră încă nu există un astfel de centru.

Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități încearcă să construiască un astfel de complex, „vital”, după cum ne-a precizat Cristi Crăciun, președintele AMVVD Constanța. Demersurile pentru realizarea Centrului de Recuperare, Refacere și Reabilitare Al Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operații au început de vreme bună. A fost concesionat un teren, lângă Mănăstirea Dealu, în Târgoviște, a fost pus pe hârtie proiectul, chiar au existat promisiuni că va primi finanțare. Vara aceasta, însă, în contextul întoarcerii contingentului din Afganistan, proiectul a rămas fără finanțarea de 50 de milioane de euro, după ce a fost scos de Ministerul Fondurilor Europene din PNRR.

În consecință, în prezent, asociația încearcă să obțină măcar o parte din fonduri, prin forțe proprii. O face prin organizarea unui licitații caritabile, pe 11 noiembrie, cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații. Licitația a ajuns la a treia ediție, iar anul acesta poartă denumirea „Pentru cei rămași”. Scopul este de a se strânge cel puțin 20.000 de euro, pentru continuarea lucrărilor la primul pavilion al centrului. De menționat că centrul va cuprinde, printre altele, și un adăpost pentru veteranii rămași fără sprijinul familiei. În prezent, la nivelul țării au fost identificate 23 de cazuri în care militari care au luptat în teatrele de operații au rămas pe drumuri, fără ajutorul familiei.



Licitație organizată de AMVVD pentru strângerea de fonduri

„La Constanța nu sunt cazuri atât de grave, avem cazul unui veteran din teatrele de operații care necesită sprijin social, dar este integrat în familie,

l-am sprijinit în găsirea unui loc de muncă. În prezent lucrează, îl susținem și noi cu alimente sau cu alte bunuri necesare. Motivul pentru care a ajuns în această situație este stresul post-traumatic și este greu să se integreze singur, fără ajutor. Acest centru de recuperare pentru veterani este vital pentru viața participanților la misiuni externe. Avem militari care au participat, participă și vor participa în continuare la astfel de misiuni, atât timp cât vom face parte din NATO. Nu trebuie să uităm că NATO asigură pacea oriunde pe glob, alături de ONU, iar militarii și polițiștii români sunt prezenți la operațiunile de asigurarea păcii. Da, ar fi trebuit să existe un astfel de centru înainte de angajarea la aceste operațiuni... Noi am înțeles necesitatea acestei preocupări și dorim să realizăm centrul.

Până în prezent, din cadrul complexului, au fost finalizate două laboratoare și două camere. Încă așteptăm finanțare, fie de la statul român, fie de la UE, pentru împlinirea acestui vis. Este nevoie, pentru realizarea acestui complex care va cuprinde atât centru pentru recuperarea medicală, pentru recreere, pentru socializare. Va fi, practic, o casă a noastră”, a declarat Cristi Crăciun, președintele AMVVD Constanța.



În cadrul licitației vor fi prezentate obiecte de colecție ce au aparținut personalităților marcante ale societății românești – artiști, scriitori, politicieni, istorici, jurnaliști, sportivi sau oameni de afaceri. Stiloul și șapca lui Piedone, tricoul înrămat cu semnătura handbalistei Cristina Neagu, un tablou foto înrămat cu Vf Everest cu sigiliul lui Alex Găvan, un bilet de export produse cereale Brăila din 1847, o minge de fotbal cu autograful lui Gheorghe Hagi şi ale jucătorilor de la Farul Constanța, o sabie de ofițer din cel de Al Doilea Război Mondial sunt doar câteva dintre cele peste 30 de piese scoase la licitația din acest an. Aceasta se va desfășura pe 11.11.2021, începând cu orele 18.00 până la orele 22.00, online, pe site-ul AMVVD, telefonic la numerele 0752/581.558 sau 0770/419.899 și prin email, la adresa [email protected]. Bunurile pot fi găsite pe pagina web a asociației.

„Sperăm ca populația să înțeleagă că și noi suntem tot români, suntem parte a societății în care trăim și, în primul rând, suntem patrioți și avem nevoie de efortul tuturor din această țară. Nu este o rușine să spunem că avem nevoie de ajutor, sunt situații când este nevoie de solidaritate”, este apelul lansat de președintele AMVVD Constanța. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.7514 secunde