Mașina cu volan pe partea dreaptă

Cât de periculoși sunt "englezii" de pe străzile Constanței

1437
3
Cât de periculoși sunt

Articole de la același autor

Din ce în ce mai multe persoane aleg să-și achiziționeze mașini cu volan pe partea dreaptă. Dacă acum câțiva ani acest lucru părea ieșit din comun, în prezent, autoturismele cu volan pe dreapta sunt o prezență comună pe străzile Constanței, chiar că sunt mai greu de condus. Motivul? Sunt mult mai ieftine. Însă cât de periculoase sunt astfel de mașini? 


Mașinile aduse din țări precum Marea Britanie au intrat pe piața din România dintr-un motiv foarte simplu: sunt foarte ieftine. Aceste autoturisme se vând chiar și la jumătate de preț față de cele cu volan pe stânga. Exista însă și probleme pentru cumpărătorii care vor să le folosească în România. 


Un chilipir! 


Posesorii unor astfel de mașini, cu volan pe dreapta, nu se gândesc la faptul că se pun singuri în pericol. Pentru ei contează doar că dau pe mașini, la mâna a doua, cu 50% mai puțin decât pentru un autoturism clasic. 


Spre exemplu, un Volkswagen Passat din 1999 cu volan pe dreapta costă 1.200 euro, în timp ce același model cu volan normal, pe stânga costă 1.800 euro. Diferențele sunt cu atât mai mari cu cât crește anul fabricației. De exemplu, o Mazda 6 din 2005 cu volan pe dreapta costă 1.800 euro, pe când una cu volan pe stânga este 4.000 euro. Și un BMW seria 5 e60, din 2004, cu volan pe dreapta costă 4.000 euro, pe când același model cu volan pe stânga costă în jur de 6.500 euro. Iar lista poate continua…


Trebuie să le schimbi farurile 


Cel mai greu lucru atunci când conduci o mașină cu volanul poziționat englezește este atunci când intri în depășire: ai nevoie de mult mai mult timp, trebuie să ieși pe sensul opus de mers mult mai mult sau măcar să ai o persoană pe scaunul din stânga care să se asigure pentru tine. 


"Legislația în vigoare nu prevede o interzicere a circulației autoturismelor cu volan pe dreapta, așa cum nici în alte țări nu sunt interzise autovehiculele cu volan pe stânga", a precizat subcomisarul Carmen Șerbănescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța. 


Mecanicii spun că trebuie să țineți cont de anumite sfaturi atunci când cumpărați o mașină cu volan pe dreapta. Spre exemplu, trebuie să schimbați farurile, pentru că ele sunt proiectate să bată într-o parte (în exteriorul carosabilului), astfel încât să nu orbească pe cei care vin din față. Așadar, farurile acestor autoturisme pe drumurile de la noi bat fix pe dos, și nu se pot regla. 


"Registrul Auto Român eliberează cartea de identitate pentru aceste vehicule pe baza acelorași condiții ca și pentru vehiculele care au postul de conducere pe partea stângă, în plus fiind necesară echiparea vehiculelor cu faruri care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreaptă a drumului (specifice circulației pe partea dreaptă)", au precizat reprezentanții Registrului Auto Român (RAR). 


Comentează știrea

dani
27 martie 2015
gb

Mai periculoase decat texanele

doru
27 martie 2015
Sunt extrem de periculoase.

Sunt atit de periculoase incit nebunii datorita carora sunt premise astfel de mizerii in trafic, ar trebui castrati si, la fel, ar trebui castrati mafiotii care le aduc spre vinzare in Romania.

sunt pe texas
27 martie 2015
majoritatea gb-urilor

sa-i rezolve pe texxani, si terminam rapid si cu gb-urile.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4599 secunde