Cât de grea este munca unui spion. Ce înseamnă să fii "sub acoperire"

7427
3
Cât de grea este munca unui spion. Ce înseamnă să fii

Articole de la același autor

A fi agent sub acoperire nu este o muncă ușoară. Serviciul de Informații Externe (SIE) este un serviciu de elită, compus din oameni profesioniști care, conform spuselor lor, pun țara înainte de orice, datoria înainte de propria persoană și sunt pregătiți de orice sacrificiu. Își pun meseria pe primul loc și sunt mândri de ceea ce fac. Promovează standarde de etică, onestitate și corectitudine - aceștia sunt "spionii" SIE. Specialiștii în Informații Externe recunosc că formează o echipă, deși în majoritatea misiunilor sunt singuri. "Punem țara înainte de orice, datoria înainte de propria persoană, suntem mândri știind că tot ceea ce facem este pentru România. Dăm tot ce e mai bun pentru că doar așa ne putem atinge țelurile. Reușim să fim o instituție de elită doar prin oameni de elită. Liniștea și securitatea concetățenilor noștri depind și de măsura în care suntem pregătiți noi să ne sacrificăm liniștea, securitatea, timpul. Credem unii în alții și formăm o echipă, chiar dacă în misiune suntem, de cele mai multe ori, singuri. Altruismul, anonimatul, sacrificiul reprezintă felul în care am ales să trăim, pentru că a lucra în SIE nu este doar un mod de a-ți câștiga existența ci este un mod de existență", spun specialiștii SIE.
Cum trebuie să fie angajatul SIE 
Reprezentanții SIE mărturisesc faptul că un angajat trebuie să fie, în primul rând, loial țării sale. Fără un țel suprem, precum acela al serviciului în slujba țării sale, nu ar putea depăși barierele din munca specifică. Un angajat SIE trebuie să fie inteligent, cultivat, echilibrat ca temperament și cu o dorință de perfecționare continuă. Trebuie să posede acel simț al comunicării pentru a obține informația vitală pentru misiunea sa. Apoi trebuie să fie un specialist pe problematica ce constituie obiectul muncii sale, să dispună de o cultură generală solidă și să aibă o înclinație nativă pentru limbile străine. De asemenea, să accepte restricționarea, parțială sau totală, a unor drepturi și libertăți civice; să păstreze confi-dențialitatea strictă în legătură cu activitatea SIE și statutul său de angajat al Serviciului; să adopte un comportament care nu afectează interesele și imaginea instituției.
Cine are voie să fie "spion" 
Personalul instituției se compune din cadre militare, militari angajați pe bază de contract, respectiv soldați și gradați voluntari, și salariați civili. Cadrele militare ale SIE au toate drepturile și obligațiile prevăzute pentru militarii Armatei Române de reglementările legale, statutul și regulamentele militare. Ele sunt constituite în corpuri militare, conform nivelului de pregătire și gradelor deținute, respectiv ofițeri (studii superioare), maiștri militari și subofițeri (studii medii). Soldații și gradații voluntari constituie un corp distinct de personalul militar, angajat pe bază de voluntariat pe o perioadă determinată. Salariații civili se supun prevederilor Codului muncii precum și celorlalte prevederi desprinse din Legea SIE și regulamentele instituției. 
Condiții generale de încadrare 
Discreție - intenția de a candida pentru un post în SIE nu trebuie dezvăluită decât persoanelor autorizate să cunoască aceste aspecte. Statutul de cadru SIE este special, iar cunoașterea calității reale poate periclita desfășurarea misiunilor încredințate și siguranța personală. Studii - candidații trebuie să fie absolvenți cu di-plomă de licență ai unei instituții de învățământ superior acreditate. Pentru o carieră în unele activități de suport logistic, administrativ, secretariat, operator calculator și pază se cer studii liceale. Media de absolvire și re-zultatele obținute pe parcursul anilor de studiu reprezintă criterii de departajare. Cunoștințe de limbi străine - aspiranții la o carieră în SIE trebuie să cunoască foarte bine cel puțin o limbă străină, pe care să o utilizeze în conversație, citit și scris. De asemenea, să posede aptitudini pentru învățarea altor limbi străine, în funcție de necesitățile concrete ale SIE. Constituie un avantaj pentru încadrare cunoașterea mai multor limbi străine sau a unei limbi rare. Cerințe speciale - este obligatoriu ca persoanele care aspiră la o carieră în SIE să nu fi suferit condamnări penale sau să se afle în preocuparea autorităților române sau internaționale pentru încălcarea legii. De asemenea, sunt incompatibili candidații care fac parte din organizații interzise de lege sau din organizații secrete, precum și cei care sunt consumatori de droguri sau dependenți de alcool.
Interzicerea unor drepturi și libertăți 
Viitorul angajat SIE urmează să-și dea acordul scris privind interzicerea sau restrângerea unor drepturi și libertăți, prevăzute de legislația în vigoare, pe timpul desfășurării activității în SIE și va completa un angajament-tip de loialitate față de instituție. Trebuie menționat că verificarea modului în care sunt respectate angajamentele și responsabilitățile asumate nu încetează după încadrare. 


Comentează știrea

nastratin
7 ianuarie 2014
ce-i timpenia asta?

toti spionii sunt sub acoperire! doar nu te duci intr-o tara straina sa obtii informatii ca spion... la fel cu contactarea persoanelor straine din Romania; nu le contactezi ca spion... trebuie o acoperire credibila; singurii spioni oficiali, acceptati ca atare, sunt ambasadorii si personalul ambasadelor; in afara de agentii care sunt trimisi pe teren, sunt multi la baza, care lucreaza in diferite domenii; informatiile spionilor sunt concentrate si sistematizate de analisti, care fac si buletinele informative pentru Presedinte, Guvern, Parlament. De obicei, acestia nu au facut si nu fac teren. Agentii condamnati sunt cei mai buni. Se descurca mai bine, sunt mai bine legendati. Multi spioni celebri au fost condamnati si recrutati din puscarii sau dupa ce au executat pedepsele. Dupa '89, accesul in interiorul SIE se facea pe baza de mita. Ma indoiesc ca azi, nu se mai foloseste sistemul... Daca ofiterii de 40-65 ani (adica toata conducerrea) sunt invatati cu mita... si toti au facut la fel... imposibil sa termini cu practica. Cea mai motivata categorie de spioni e cea a celor condamnati abuziv de regimurile opresive. Imposibil sa-i cumperi. In plus, sunt amnistiati de revolutiile care au dus la prabusirea regimurilor respective. (Amnistia inseamna disparitia faptei, din punct de vedere juridic. Deci si a consecintelor legale, legate de ea. Dar unii comunisto/securisti ramasi in structurile SIE, uita acest amanunt. Sau comit un abuz intentionat... pentru a scapa de concurenta fostilor condamnati acuzati abuziv, incoruptibili, sa-si aduca protejatii pe baza de cap deschis cu usa. Sunt vizate in special posturile de la baza, fara riscuri si cu multe avantaje, mai putin cele de agent in teren, care mai presupun si pericole...)

mos craciun
7 ianuarie 2014
salut

hmmmmm,cuvinte frumoase ......spion uauuu ce romantic ,in realitate o munca titanica,care implica multa daruire de sine, offfffff ......carei adevarul mai bine sa nu stiti.

bond
8 ianuarie 2014
recrutare pe banii tai

mda, adevarul e tipic pentru noi romanii, pana si in acest domeniu. adica, sie face recrutari online, cum se poarta pe terra de altfel, doar ca fiecare potential recrut isi suporta cheltuielile pe barba lui, ca sa fie investigat de marea institutie. cei de la resurse umane din sie isi fac doar treaba pt care sunt platiti. fraierii aplica pe saitu' institutiei in cauza, apoi vin din toata tara pe banii lor la bucurvesti si, cand se aduna destui sunt chestionati relativ de mai multe ori, ceea ce pt un potential candidat inseamna aproximativ un minim de 5000 de lei de cheltuieli. in final, se admite cel mult unul din 100 de pretendenti la marele job, iar cei de la resurse umane reincep procesul de la capat. cu alti tineri din tara.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4876 secunde