Pericol pe străzile Constanței

Căruțașii fac legea, polițiștii ridică din umeri

1205
5
Căruțașii fac legea, polițiștii ridică din umeri - carutetiganiintrafic19-1330462166.jpg

Constanța a fost împânzită de căruțe, deși legea interzice, de ani buni, circulația lor prin municipiu. Cerșetorii și hoții se plimbă cu ele fără nicio teamă că ar putea fi trași de urechi. De altfel, până și polițiștii admit că nu mai au cu ce să-i sperie.

Toată lumea știe că atelajele hipo nu au voie să circule prin municipiul Constanța. Există o hotărâre a Consiliului Local Constanța în acest sens, încă de prin 2008; există amenzi, între 400 și 1.000 de lei, de care sunt pasibile persoanele surprinse cu astfel de vehicule. Dar tot degeaba.
Pe zi ce trece, pe străzile Constanței parcă sunt tot mai multe teleguțe ponosite, trase de cai obosiți sau măgari murdari, din care stau să cadă saci încărcați cu gunoaie sau fier vechi. Le întâlnești la periferie, printre blocuri, pe lângă ghenele de gunoi, dar și pe arterele principale ale orașului, printre bolizi. Romii nu se mai feresc, este clar că nici măcar perspectiva că ar putea fi surprinși de patrula poliției nu-i mai sperie.

Cu teleguța la furat
Locuitorii din Anadalchioi ne-au semnalat că indivizii cu îndeletniciri îndoielnice din zonă se folosesc de căruțe și la comiterea de diverse furtișaguri.
"În zona CAP, suntem terorizați deja de aceste personaje. În fiecare zi, țiganii umblă în grupuri de câte trei - patru, în căruțe și «scanează» gospodăriile. Verifică ce bunuri sunt prin curți, cine este acasă și cine nu, după care dau lovitura. Unul așteaptă la gard, în căruță, ceilalți operează și aruncă peste gard tot ce fură. I-am sesizat în repetate rânduri pe polițiștii de la Secția 2, dar nu s-a întâmplat nimic. Nu au fost găsiți nici hoții, nu au dispărut nici căruțele. Anii trecuți, când au fost demolate garajele, apăruseră figuri noi. Aflaseră că s-a dat liber la furat de fier vechi. Luau tot ce apucau, chiar și cu polițiștii de față", ne-a spus un locuitor din zona menționată.
Iar reclamații similare - sau prin care se sesiza gălăgia și mizeria cauzate de aceste căruțe și indivizii dubioși care le conduc - au primit polițiștii și de la locuitori din Palazu Mare, Coiciu sau Baba Novac, cartierele cele mai afec-tate.
Tăiați-le ajutoarele sociale!
Cei care ar trebui să ia măsuri pentru ca aceste atelaje hipo să dispară din trafic - sau măcar să se reducă simțitor numărul lor! - sunt polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Constanța și cei ai Poliției Locale. Reprezentanții celor două instituții admit, însă, că legea este permisivă și că tot ce pot face împotriva celor care se plimbă cu teleguțele ponosite este să scrie un proces verbal.
"Sunt pasibili de o simplă amendă, care se aplică, însă, unor persoane care cu siguranță nu o vor plăti. Măsura este ineficientă, este evident; era bine în 2008, când atelajul hipo se confisca, doar calul se dădea înapoi. Curtea Constituțională a decretat însă articolul de lege neconstituțional", a afirmat insp. princ. Ciprian Sobaru, șeful Biroului Poliției Rutiere Constanța.
Pe de altă parte, din fericire, numărul incidentelor rutiere cauzate de atelajele hipo (sau în care au fost implicate aceste vehicule) este redus.
Ce ar trebui schimbat în legislație pentru ca aceste căruțe să dispară din stradă? Polițiștii rutieriști sunt de părere că răspunsul este o atitudine mai fermă a administrațiilor financiare și mai puțină milă din partea statului.
"Administrațiile financiare ar trebui să intensifice acțiunile de recuperare a sumelor datorate de deținătorii căruțelor, din amenzile primite. Sunt puțini cei care într-adevăr achită contravențiile. Apoi se poate să-i constrângă să achite amenzile prin tăierea ajutoarelor sociale. Nu plătesc amenda, nu primesc ajutorul social!", a arătat polițistul.



Comentează știrea

Radu
29 februarie 2012
Balegar

Nu e destul ca tot orasul este plin de rahat de caine asa ca trebuie sa suportam si balegarul de la nemernicii astia de tiganoi altoiti. De ani buni tiganii intra cu carutele de pe Lapusneanu pe Delavrancea, toata strada este plina de balegar. Nicio mila pentru ei, evacuarea este singura solutie. Pacat ca nu-l intereseaza terenul pe Mazare altfel se rezolva deja!

vasi
29 februarie 2012
balegar

ieri aurel vlaicu era plin de balegar....eu stiu ca atelajele se confisca.....dar cine sa faca asta? politistii manjiti cu un pol -doi.........

frog
29 februarie 2012
evul mediu

Confiscati carutele cum sa facut in Bucuresti si gata

4. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

gigi pruna
4 noiembrie 2012
jos mazare

politia locala ce cacat face?a ajuns constanta o infectie.ce sa faci daca mosii si idiotii au votat mazare

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3972 secunde