€ 4.7564
£ 5.5575
$ 4.2005

Mai multe ştiri online:

Cartușul și omul! Născuți în "zodia glonțului" - GALERIE FOTO

Ştire online publicată Joi, 19 Martie 2015. Autor: Andreea ILIESCU
Se spune că nu are rost să fugi de un lunetist, pentru că vei muri obosit. Cu o misiune foarte bine stabilită, „sniperul“ se concentrează, își ochește ținta, respiră adânc și trage… Ținta este doborâtă. În această meserie nu se acceptă greșeli, pentru că succesul misiunii depinde de el. 


Una dintre puținele unități din țară în care există lunetiști este Batalionul de Infanterie Marină de la Babadag. Este o unitate militară de elită, cu echipe complexe și oameni bine antrenați, care își fac meseria cu plăcere. Dincolo de filmele cu celebrii „sniperi”, lunetiștii sunt tratați cu mare atenție. De multe ori, viața întregii echipe depinde de ei. 


Arme în lupta cu inamicul 
„Sniperilor” nu le place să se afișeze, nu sunt în lumina reflectoarelor și în ge-neral sunt persoane foarte calme. Lune-tiștii militari se camuflează atât de bine, încât nici nu îți dai seama unde se află. 


„Lunetist sunt doar de un an de zile. Mi s-a propus această funcție pentru că am obținut rezultate foarte bune la trageri. Am acceptat pe loc! Este o me-serie grea, dar aduce și satisfacții, îți testează limitele. Suntem mai misterioși, din punctul meu de vedere. Antrena-mentul este destul de complex, iar întotdeauna e loc de mai bine. Îmi place această meserie. Doar ideea de lunetist induce o teamă, iar prezența unui lunetist impune respect și induce teamă în rândul inamicului, îl face să se panicheze, să se dezorganizeze”, povestește fruntașul Nicolae Gheorghiță. 


Camuflajul, armă de temut 
Pentru a fi un lunetist de succes, dar și să rămâi în viață, trebuie să ții cont de două lucruri: să tragi cu arma și să știi să te camuflezi cât mai bine. Lunetistul are o singură misiune: să elimine o țintă, fie ea om, animal sau obiect. Un lunetist nu trage niciodată la nimereală. Este o meserie care cere mult calm și autocontrol. 


A tras și a nimerit ținta și de la 800 metri, o distanță uriașă, la care mulți dintre noi abia vedem cu ochiul liber. Un lunetist trebuie să fie foarte bine echilibrat psihic, liniștit, calm, dar și să-și cunoască arma. 


„Lungimea maximă de la care am tras este de 800 metri, cu pușca semi-automată cu lunetă de calibru 7,62 mm, dar fiindcă sunt la început, însă voi învăța odată cu timpul și voi trage și mai de departe! Este foarte important și camuflajul, nu numai tragerea în sine. Iar dacă nu-ți cunoști arma… degeaba! Însă și camuflajul are rolul lui, iar noi trebuie să fim cât mai ascunși”, spune „sniperul” din cadrul Batalionul Infanterie Marină. 


A doua pereche de ochi 
Lunetistul nu merge niciodată singur în misiune. O echipă este formată din lunetist și observator. Unul fără altul nu ar putea să execute o misiune. Fiecare dintre ei este la fel de important și fac echipă bună. Totuși, lunetistul este cel „păzit” de observator - dacă el nu este bine păzit, misiunea poate fi un eșec. Lunetistul trebuie să știe în ce fel influențează presiunea atmosferică traiectoria glonțului, apoi se impune să afle cât de rarefiat sau cât de dens e aerul, date pe care le află de la observator. 


„Observatorul este și operator, adică eu transmit date către eșalonul superior, dar îmi și ajut colegul să execute un foc eficient asupra țintelor. Eu îi transmit colegului de echipă toate datele de care are nevoie. Asta înseamnă că are nevoie de distanța exactă de la el la țintă, are nevoie de umiditatea din aer, de bătaia vântului și direcția acestuia, astfel încât să-și poată regla luneta și să execute un foc precis. Totodată, eu îmi ajut colegul, în sensul că îl protejez astfel încât să nu fie deranjat de nimeni. Noi avem o vorbă: cartușul și omul, adică un singur cartuș folosit și un om doborât! De obicei, rolul nostru este de a lichida ținta, nu de a o răni”, mărturisește caporalul George Matei, observator în cadrul BIM. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.7815 secunde