Capcană pentru polițiști. Fac Academia dar nu îi angajează nimeni

Vineri, 21 Noiembrie 2014
16185
Tot mai mulți tineri, dornici de a urma o carieră polițienească, se întreabă dacă au voie să poarte uniforma albastră deși au tatuaje. La această dilemă a răspuns, pentru "Cuget Liber", un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne.

Valurile tinereții lasă urme colorate pe piele. Deși, pe vremuri, tatuajele erau semne ale identificării mai ușoare a infractorilor, acum, nimic nu este mai "la modă" ca un tatuaj la vedere.

Deși la început nu realizează, tot mai multe persoane se tatuează încă din adolescență, fără a ține cont de consecințele pe care acestea le pot avea asupra viitoarei cariere. Apoi se gândesc că ar vrea să intre în Poliție și încep să pună tot felul de între-

bări de genul: "Am un tatuaj pe picior, într-o zonă vizibilă doar în fustă sau pantaloni scurți. Sunt acceptate persoanele cu tatuaje în poliție? Pot intra la examenul de admitere dacă am tatuaje?" sau "Am un tatuaj pe pectoral. Este vreo problemă pentru Poliție?".

Te caută de tatuaje!

Totul începe de la admiterea la Academia de Poliție. Personalul calificat îl examinează pe candidat atât din punct de vedere medical, cât și al eventualelor tatuaje neacoperite de vestimentație.

"Contravizita medicală a candidaților la instituțiile de învățământ ale MAI se realizează la sediul unității de învățământ de către subcomisia medicală și constă în evaluarea sumară a candidaților, pe baza fișei medicale tip MAI, și se finalizează prin emiterea unui aviz medical de tipul apt/inapt, precum și în verificarea îndeplinirii criteriului privind înălțimea minimă și în observarea directă a existenței la candidați a diverselor semne particulare sau tatuaje neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară, în urma cărora candidații vor fi declarați promovat sau, după caz, nepromovat", precizează comisarul șef Gabriel Mitroiu din cadrul MAI.

MRU decide

Pentru că tatuajele nu pot fi considerate afecțiuni medicale, poți intra fără probleme în Poliție, însă totul depinde de regulamentul de ordine interioară al fiecărei instituții. Cu alte cuvinte, este posibil să ieși de pe băncile Academiei, dar să nu găsești o instituție care să fie de acord cu tatuajele pe care le ai.

"Tatuajele nefiind afecțiuni medicale nu pot determina în mod direct aptitudinea/inaptitudinea medicală față de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu ale polițistului, rămânând la latitudinea componentei de management resurse umane, în funcție de modul de organizare a fiecărei structuri (regulament de ordine interioară) de a asimila și a stabili regimul de semn particular pentru tatuaj și în consecință incompatibilitatea din acest motiv a exercitării funcției pentru un anumit sector de activitate", conchide comisarul șef.

Și polițiștii din Constanța confirmă faptul că tatuajele pot incomoda, dacă sunt vizibile fără uniformă, astfel că un polițist se poate trezi că nu are un loc de muncă pentru că nu este acceptat. Oamenii legii spun că sunt acceptate persoanele care au tatuaje care pot fi ascunse de uniformă. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2597 secunde