Camere video și semafoare inteligente, la Constanța. "Avem un preacord de 20 de milioane de euro"

5363
9
Camere video și semafoare inteligente, la Constanța.
În timp ce în majoritatea țărilor europene sistemele de monitorizare video și management al traficului reprezintă de multă vreme o normalitate, România încă speră să atingă acest obiectiv "îndrăzneț". Nu va mai dura mult timp, oferă asigurări administrația locală din Constanța, care anunță că un astfel de sistem ar putea fi implementat anul viitor.

Primarul municipiului Constanța a precizat, pentru cotidianul "Cuget Liber", că are în plan accesarea unui împrumut în valoare de 20 de milioane de euro, în baza unui preacord de finanțare cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Decebal Făgădău are de gând să investească această sumă într-un sistem integrat de management al traficului, în modernizarea iluminatului public și infrastructură, dar și pentru siguranța constănțenilor.

"După ce se va aproba bugetul municipal, veți vedea o sumă consistentă pentru studiile de fezabilitate aferente proiectului «safe city». După ce vom realiza studiile de fezabilitate, vom reactiva preacordul de finanțare pe care-l avem cu BERD, preacord în valoare de 20 de milioane de euro. Realizăm studiile de fezabilitate să vedem cât din cele 20 de milioane merg pe siguranță, cât merg pe monitorizarea traficului și în situația puțin probabilă în care ne vor rămâne bani, avem în preacord și o componentă de modernizare a iluminatului public", a declarat, pentru "Cuget Liber", Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța.

Sistemul însumează semafoare inteligente, camere de supraveghere video pentru monitorizarea traficului, camere de supraveghere pentru siguranța pietonilor, butoane pentru persoanele cu dizabilități, dispecerat pentru transportul public, elemente de stație inteligentă (timpii de așteptare până sosește următorul autobuz) și un dispecerat pentru monitorizarea traficului.

"Am încheiat cu BERD un acord de prefinanțare, suma a fost solicitată de municipalitate, canalizată pe trei direcții: siguranță, sistem integrat de management al traficului și modernizarea iluminatului și infrastructură. Municipalitatea urmează să ramburseze suma printr-un contract stabilit ulterior. M-a interesat să avem siguranță că, dacă finanțăm studii și proiecte, există posibilitatea financiară pentru punerea lor în aplicare", a mai adăugat Făgădău.

În prezent, în municipiul Constanța există un proiect pilot pentru semaforizare inteligentă. La intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu au fost montați senzori în asfalt, în prezent fiind colectate date de trafic pentru ca timpii de semaforizare să fie corelați cu traficul rutier.

"Este un proiect pilot, făcut cu o firmă din domeniul ingineriei, în cadrul căruia s-au montat senzori în asfalt. Nu vă pot estima costurile implementării unui astfel de proiect, deocamdată proiectul pilot nu ne costă nimic, iar toate cheltuielile sunt suportate de firma din domeniul ingineriei", ne-a precizat Andrei Florin, directorul Confort Urban.

Comentează știrea

Nea Marin
15 februarie 2018
Asa cum nea obisnuit primarul , vorbe ...doar vorbe !

Nu te costa nimic sa arunci o vorba in vant , mai are putin pana la terminarea mandatului si nu a realizat nimic , cine il mai crede ?

Cetățean
15 februarie 2018
O sa fie, o sa fie......

Acesti tîmpiți ne tot ameninta ca o sa avem dar nu se întâmplă absolut nimic. Ca avem acorduri, ca a venit banca mondială, dar in oras nu se vede absolut nimic. Zero realizări, zero investiții. Avem un primar care nu e in stare de nimic. Toate proiectele care sunt extraordinar de putine vor avea soarta parcului primarie, podului de la butelii, bike sharing si altele.

Agentul
15 februarie 2018
Termic

Avem si ceva trotuare in vreun preacord ? Ca autobuzele noi circula deja cu asa mare viteza ca nu te poti urca in ele.

Orban
15 februarie 2018
La pușcărie cu penalii din primărie

Dar niște fonduri pentru parcuri industriale care sa atragă investitori și să aducă plus valoare plus locuri de muncă bine plătite , pentrucă în Constanța ducem lipsă de așa ceva pe când ? Ne-am săturat de salariile mici din servicii ,vrem producție pe bani mulți !

gogu
15 februarie 2018
hmmm

de ce nu acceseaza fonduri europene? acceseaza fonduri berd, pentru ca pot face mangle mai usor...

jj
15 februarie 2018
jj

imi bat gura degeaba. constanta a ramas in urma cu 20-30 ani fata de cluj, oradea, timisoara, craiova. aia au tramvaie, troleibuze, trotuare calumea, cate un stadion nou, firme care fac productie....la noi nimic ... otraviti fantanile, ardeti campurile.

petrica
15 februarie 2018
va rog!

va rog nu fiti rai cu fagabou ! aterminat cartierul bonduelle&fagabou a facut ceva in mandatul sau a dat bani firmei abc val pentru aceste maghernite de era dator si el si bonduelle pentru campania electorala

Cineva
15 februarie 2018
Ce abureala

Si pe tiganii din HCoanda cand ii monitorizezi cu camere video?si cartierele din jurul mizerabililor?

Mine
23 februarie 2018
Vrajeala

La anu???pai in dec spunea ca in 2018...tov fagabou poate faci ceva cu cei din cartierul minune ca e jale..mai treci pe aici..mai coboara in parcul de la primarie prin centru ..zic si eu..lasa oile ca ne am saturat..bai iti dau europenii bani fa ceva...lasa furaciunea ..dar si dna ul in constanta e varza...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6201 secunde