Cameră modernă pentru audierea copiilor, inaugurată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța

320

Articole de la același autor

Luni, 22 februarie, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a fost inaugurată o cameră specială pentru audierea copiilor. Încăperea a fost amenajată cu sprijinul Asociației „Zi de Bine”. 
„Acest proiect realizat în premieră pentru județele din țară va duce la creșterea standardului actului de justiție, pentru minorii victime a diverselor infracțiuni. Vom depăși audierea de tip clasic în care minorul intra în contact direct chiar cu inculpatul. Este o audiere mai puțin invazivă, va putea fi sub observarea unui psiholog, a serviciului de autoritate tutelară, care nu va fi prezent fizic în încăpere. Acest cadru ajută la crearea unui proces cât mai puțin invaziv, pentru victimele agresiunilor sexuale, de exemplu”, a declarat Gill Julien Grigore Iacobici, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.
„Loc de Bine dă șansa desfășurării audierii minorului după un protocol adaptat vârstei și de către un specialist intervievator, într-un spațiu amenajat specific pentru copii, cu elemente și materiale de sprijin care să îi ajute să își spună povestea. Intervievatorul poate fi ajutat să lămurească aspecte importante legate de comiterea faptelor chiar în timpul audierii, printr-un sistem de intercomunicare cu magistratul, care asistă din cea de-a doua cameră, camera tehnică. Fereastra unidirecțională dintre cele două camere permite observarea nemijlocită a procedurii de audiere fără ca cel mic să fie confruntat cu alți adulți necunoscuți sau care îi reactivează emoțiile negative ale traumei suferite. Două camere robotice înregistrează mărturia și surprind fiecare detaliu din comportamentul copilului, cu risc minim de sugestibilitate. Pe lângă autenticitate, înregistrarea furnizează, așa cum cere CEDO în multe condamnări contra statului român, premisele unei evaluări psihologice obligatorii în dosarele cu victime vulnerabile. Iar cel mai important lucru este că reaudierea copilului este rareori necesară”, au mai arătat reprezentanții asociației. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5001 secunde