Brățările electronice, pe gleznele suspecților. „Cine le educă pe victime?”

2227

Articole de la același autor

De ani buni, se tot discută despre cât de benefică ar fi folosirea „brățărilor electronice” pentru supravegherea unor persoane certate cu legea. Ba chiar au fost adoptate și o serie de prevederi legale în acest sens, dar fără o finalitate concretă. Săptămâna aceasta a fost realizat un nou pas, pentru ca respectivele dispozitive să ajungă la gleznele suspecților.

Altfel spus, pe hârtie, în legislația penală adoptată în ultimul deceniu, dispozitivele electronice de supraveghere au tot fost menționate. Dar nu au ajuns să fie și utilizate, deși toți factorii cu rol de răspundere le-au recunoscut atât necesitatea, cât și beneficiile.

Un nou pas a fost făcut pentru ca aceste „brățări electronice” să devină realitate: Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede înființarea și organizarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME), cât și modul în care vor fi utilizate respectivele dispozitive și cum se va interveni în caz de alertă. Cele două instituții responsabile de administrarea și operarea SIME vor fi Poliția Română și Administrația Națională a Penitenciarelor, iar „brățările electronice” vor fi folosite în cazul persoanelor aflate sub control judiciar, în arest la domiciliu, a celor vizați de ordine de protecție, cât și a deținuților pentru care este necesară supravegherea la distanță.

Și victimele vor avea dispozitive de supraveghere

Potrivit legislației adoptate, supravegherea se va realiza printr-un dispozitiv mobil (o „brățară electronică”) care va fi montat pe glezna suspectului – sau pe braț, dacă din motive medicale nu se va putea pe picior! – și un dispozitiv fix, care va fi montat fie la domiciliul lui, în cazul celui arestat la domiciliu, fie în imobilul de care nu are voie să se apropie, în cazul celui vizat de un ordin de protecție. Totodată, în cazul ordinelor de protecție, și persoanelor protejate le vor fi puse la dispoziție „brățări electronice”, pentru a se putea verifica, în orice moment, că este respectată distanța impusă de organele penale.



„Brățările electronice”, o necesitate: ordinele de protecție sunt încălcate!


Necesitatea acestor „brățări electronice” este indubitabilă. Este tot mai evident, în ultima perioadă, că înăsprirea legislației și faptul că s-a acordat și polițiștilor posibilitatea de a emite ordine provizorii de protecție, nu a avut efectul scontat, nu a dus la scăderea fenomenului violenței în familie. Este nevoie de un control mai strict și de folosirea tehnologiei moderne, care să le permită oamenilor legii să intervină, imediat, în momentul în care ordinele de protecție sunt încălcate. Statisticile Poliției Române sunt alarmante: 51 de femei au fost omorâte, în 2020, în familie, iar pentru multe dintre ele au fost emise ordine de protecție.

„În ultimii cinci ani, 30 – 40% din ordinele de protecție emise de autorități au fost încălcate, mai ales în cazul violențelor domestice. Tocmai de aceea, votul pe care l-am dat în plenul Camerei Deputaților, care din nefericire pentru multe victime ajunge prea târziu, este cu atât mai important. Astfel, am adoptat proiectul de lege al PNL prin care agresorii vor purta brățări electronice, care le vor monitoriza mișcările prin GPS, în timp real. Brățările electronice vor fi integrate într-o infrastructură națională. Atunci când se emite un ordin de protecție, persoana supravegheată va primi o brățară electronică ce îi va monitoriza mișcările prin GPS. Dacă va depăși limita impusă prin ordin, sistemul va emite o alertă directă către secțiile de poliție, pentru ca intervenția să fie cât mai rapidă. Și victima va avea asupra sa o brățară electronică, pentru ca Poliția să o poată găsi și alerta. Proiectul de lege a fost votat azi de toate partidele din Camera Deputaților, for decizional. 
Operaționalizarea sistemului electronic de supraveghere se va face cel mai târziu la data de 1 martie 2022. Distrugerea unui dispozitiv electronic de supraveghere folosit pentru monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare sau execuțional penale se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”, a declarat deputatul constănțean Bogdan Bola, de la PNL.



Îndoieli în rândul celor care aplică legea


Deși apreciat, noul sistem ridică semne de întrebare în rândul polițiștilor. „Se ridică aceleași vechi probleme: este deficit de personal, care s-a accentuat în ultimii ani, de unde oameni în stradă care să intervină prompt? Apoi, trebuie avut în vedere și un alt aspect: câte dintre victime vor dori să poarte brățările electronice care le vor fi date? Pentru că realitatea este că, în continuare, în multe cazuri, victimele abuzurilor în familie își retrag plângerile înainte de expirarea celor cinci zile pentru care au fost emise ordinele provizorii de protecție. Este deja o «facere de bine cu forța», în care legislația le pune la dispoziție toate pârghiile pentru a se proteja de agresori, dar mediul social, lipsa banilor și nesiguranța zilei de mâine le țin legate de ei. Cine le educă pe victime?”, au semnalat voci din rândul polițiștilor constănțeni. De altfel, se impune menționat că, potrivit statisticii centralizate la nivelul IPJ, în primele nouă luni ale lui 2020 au fost înregistrate 833 fapte de violență în familie, în 161 de cazuri au fost emise ordine provizorii de protecție, iar în jumătate dintre acestea victimele și-au retras plângerile penale înainte de expirarea celor cinci zile.


Menționăm că forul decizional, în cazul acestui proiect de lege, este Camera Deputaților, iar actul legislativ urmează să ajungă pentru promulgare pe masa președintelui Klaus Iohannis. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4292 secunde