"Botezul focului" la geniștii marinari ai Forțelor Terestre

275

Articole recomandate

La începutul lunii aprilie, timp de trei zile, structuri din Batalionul Nave Treceri Fluviale au executat un exercițiu complex de antrenament, într-un raion situat între kilometrii fluviali 50 - 52 pe brațul Măcin al fluviului Dunărea. 


Activitatea a constat în executarea unui marș cu o navă de tip BAC și a unei serii de ședințe de tragere cu armamentul nou instalat pe aceasta. 
Pentru militarii Batalionului Nave Treceri Fluviale, această perioadă de instruire va rămâne în memorie ca fiind prima ocazie în care au participat cu tehnica din dotare la un exercițiu cu trageri de luptă de tip LFX. Este încununarea unei lungi perioade, în care s-au derulat procedurile legale de asigurare a armamentului specific tehnicii navale și, ulterior, de efectuare a unor antrenamente intensive pentru cunoașterea și utilizarea armamentului în condiții de siguranță maximă. 
Început inițial cu recepția armamentului și continuat cu executarea tragerilor cu personalul nou numit pe funcții, exercițiul a culminat cu tragerile de luptă cu nava, exerciții de complexitate ridicată care au constat în descoperirea, identificarea, clasificarea țintelor navale și, ulterior, angajarea acestora cu foc. Seriozitatea militarilor în pregătirea activității a fost răsplătită de faptul că totul a decurs fără probleme și, mai ales, de satisfacția resimțită la vederea rezultatelor finale, aprecierea generală fiind de "Foarte Bine". 
Fiind o structură unică în rândul Forțelor Terestre, cu subunități de geniu și de marină, având în dotare preponderent nave fluviale, Batalionul Nave Treceri Fluviale este destinat, în special, asigurării mobilității forțelor proprii pe Dunăre. De-a lungul timpului, s-a considerat că la orice misiune încredințată batalionului, pentru asigurarea siguranței apropiate terestră, dar și aeriană se va solicita sprijin altor structuri specializate în acest sens. 
Însă, în decursul anilor, pe timpul nenumăratelor exerciții și misiuni executate, militarii batalionului au conștientizat că sporirea gradului de independență și asigurarea prin forțe proprii a siguranței apropiate este absolut necesară pentru îndeplinirea cu succes a întregului spectru de misiuni încredințate. Plecând de la aceste lecții identificate, s-a cristalizat ideea că este absolut necesară identificarea unei soluții pentru dotarea cu armament a navelor. Așadar, au fost demarate procedurile legale de a pune în operă acest deziderat. 
În "Poligonul temporar de tragere Pecineaga", exercițiul de tip LFX a constituit încununarea eforturilor susținute ale întregului personal al batalionului și concretizarea obiectivului de a spori capacitatea de luptă a navelor din dotare pentru o independență cât mai mare în executarea misiunilor pe fluviul Dunărea. 
"Dacă cineva ne spunea, în urmă cu doi ani, că de pe navele din cadrul batalionului se va executa foc cu armamentul instalat la bord, armament prevăzut încă de la data fabricației acestora, ne uitam cu îndoială la el. Cu toate acestea, dorința puternică, perseverența și seriozitatea personalului batalionului au fost elementele cheie pentru ca astăzi, în poligonul de tragere, să se concretizeze acest lucru", a declarat comandantul Batalionului Nave Treceri Fluviale, colonel Constantin Andrei. 
Nu putem însă încheia fără a aprecia și a mulțumi, în același timp, personalului Flotilei Fluviale, care, atât pe timpul pregătirii exercițiului, dar mai ales pe timpul desfășurării acestuia, a sprijinit Batalionul Nave Treceri Fluviale nu doar cu personal de specialitate și logistic, ci, mai ales, cu expertiză. Promptitudinea cu care au împărtășit experiența acumulată în ani a fost definitorie în a duce activitatea la bun sfârșit și în obținerea unor rezultatelor foarte bune la final. 
Maior Mihai FERARU
Ministerul Apărării Naționale 
Forțele Terestre Române 




Brigada 1 Mecanizată "Argedava", 110 ani de existență 


Brigada 1 Mecanizată "Argedava", purtătoarea valorilor și tradițiilor militare ale Regimentului 36 Infanterie "Vasile Lupu", a aniversat, recent, 110 ani de existență. 
În prezența locțiitorului pentru resurse al șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general de brigadă Liviu Marian Mazilu, a comandantului Diviziei 2 Infanterie "Getica", general-maior Gheorghiță Vlad, și a altor distinși oaspeți, la sediul unității a avut loc ceremonia militară aniversară. 
La acest moment festiv, brigada, comandată de colonel Valentin Brânzei, se prezintă ca una dintre unitățile militare de prestigiu din Armata României, contribuind cu mult efort și răspundere la îndeplinirea misiunilor primite. 
În ultimii 20 de ani, militarii unității și-au adus contribuția la eforturile comunității internaționale de stabilizare a mediului de securitate global prin participări la toate misiunile din teatrele de operații în care Armata României a fost prezentă (Angola, Balcanii de Vest, Irak și Afganistan).




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8988 secunde